• BIST 100

    9333,42%0,61
  • DOLAR

    39,27% 0,30
  • EURO

    44,82% -0,12
  • GRAM ALTIN

    4260,42% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6744,07% 0,00

Ultra hızlı moda ile ultra hızlı ısınma

EKONOMİ 28.04.2022 01:59:08 0
Ultra hızlı moda ile ultra hızlı ısınma

Ultra hızlı moda ile ultra hızlı ısınma

Son 15 yılda giyim üretimi tam iki katına çıkarken bu giysileri giyme süremiz yüzde 40 kısaldı.

Bugün Avustralya’nın en popüler alışveriş uygulamasında yılbaşından bu yana yayınlanan model sayısı 314 bin 877’ye ulaştı. Üstelik sadece üretirken kirletmiyoruz, tekstil ürünlerin atığa dönüşmesi ve bunların bertarafında ikinci kez dünyayı kirletiyoruz.

YILDA SADECE ÜÇ KIYAFET

Bu tablo karşısında modada sürdürülebilirlik akımı temsilcileri isyan bayrağını çekmiş durumda. Take The Jump isimli bir kampanya grubunun hesaplamalarına göre bu korkunç sonu önlemek için her bir dünya vatandaşının yapması gereken yılda sadece üç kıyafet almak. Diğer bir istatistiğe göre giyim kuşam alımlarımızı yüzde 75 azaltmamız ve gardırobumuzu uzun yıllar kullanacağımız kıyafetlerden oluşturmamız gerekiyor. Aynen eskiden anne, babalarımızın yaptığı gibi… Terzilere ve kıyafet tamircilerine daha çok iş düşecek bir dünya.

9 AY DAHA UZUN GİYMEK ZARARI YÜZDE 10 AZALTACAK

Bir çevresel yardım derneği olan Wrap tarafından yapılan bir araştırmaya göre dolabımızdaki bir giysinin ömrünü 9 ay uzatmak, yani yenisini almak için 9 ay idare etmek moda endüstrisinin çevreye verdiği zararı yüzde 10’a kadar azaltabilir. Alınan kıyafetlerin bakımı konusunda ise sürdürülebilir giyim uzmanlarının çoğu aynı fikirde buluşuyor: Kıyafetleri daha az, daha soğuk suyla, düzgün bir şekilde sıralanmış, yumuşak, doğal çamaşır deterjanlarıyla, renk ve baskıların solmasını önlemek için tersten yıkamak da dünyayı kurtarabilecek tüyolardan bir diğeri.

GERİ DÖNÜŞTÜRÜN

Tekstil ürünlerinin yüzde 95’i aslında geri dönüştürülebilir. Oysa geri dönüştürülen tekstil ürünlerinin oranı yüzde 2 ile 5 bandı arasında. Çok düşük bir oran bu, yüzde 95’i dönüştürebileceğimizi düşünürsek. 

Türkiye’de ise 1 milyon ton tekstil atığı bertaraf ediliyor. Bunun yarısı üretimden kaynaklı. Diğer yarısı ise tüketim sonrası ortaya çıkan atıklar. Bunların hepsi aslında geri dönüştürülebilir. Geri kazanımı tam anlamıyla yapabilirsek geri dönüştürülebilecek pamuk ürünleri miktarı, Türkiye’nin toplam pamuk üretiminin yüzde 17’si. Bu da pamuk ekilen tarım alanın başka amaçlarla kullanılabilmesine olanak sağlayabilir.

Başkan Şahin’den Kurban Bayramı Mesajı

Başkan Çiftçi’den Kurban Bayramı Mesajı

BAMMED Başkanı Özcan’dan Bayram Mesajı: “Buruk Bir Sevinç Yaşıyoruz”

BAB-GED’ den Kurban Bayramı mesajı

Yahudi çeteler Filistinlilerin ev ve araçlarını ateşe verdi

ABD, BM'nin Gazze tasarısını veto etti

Kum ocağında göçük: 11 ölü

Siirt'te yıldırım çarpması sonucu çoban yaralandı

Nijerya'daki sellerde can kaybı artıyor

Çanakkale'de zincirleme kaza: 5 yaralı

Haribo ürünlerindeki uyuşturucu skandalı büyüyor

Ağrı'da jandarma tarafından 48 tim 194 personelle uygulama gerçekleştirildi

BM'den Gazze açıklaması: Kuzeyde tek bir hastane bile kalmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan telefon diplomasisi

Gazze'de siyonist vahşet: 54 bin 607 şehit

Trump ile Putin görüştü

Hırsızlık anı kameralara yansıdı

Siirt’te buğday tarlasında yangın: Hasat bekleyen ekinler kül oldu

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 yeni geçici üyesi belli oldu

Siirt’te mayıs ayı güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

İnfaz düzenlemesi kararı Resmi Gazete'de

Yetimler Vakfı Kurban Bayramı öncesi Cizre’de yetimleri sevindirdi

Güney Kore'nin yeni devlet başkanı Lee Jae-myung göreve başladı

Sağlık Bakanlığı'ndan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi uyarısı

Özel bireylerle çevre günü etkinliği düzenlendi

Gaziantep'te asayiş suçlarına karışan 4 bin 239 kişi yakalandı

Mardin'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Müftü Yardımcısı Aktan: Bayramlarda ziyaretleşme, hassaten yaşlıların ziyaret edilmesi önemlidir

Soykırımcı işgal rejimi, savunma ihracatında ikiyüzlü Batı ve Arap ülkeleri sayesinde rekor kırdı!

Esnaf işlerin durgunluğundan, vatandaş ise alım gücünün düşüklüğünden yakınıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ