• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Ultra işlenmiş gıdalar, sigara gibi 'tasarlanıyor'

03 Şubat 2026, Salı 18:46
03 Şubat 2026, Salı 18:46
Ultra işlenmiş gıdalar, sigara gibi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yeni bir araştırma, aşırı işlenmiş gıdaların ve tütün ürünlerinin bağımlılık yapıcı özellikleri arasında paralellikler kurarak benzer düzeyde düzenlemelerin gerekliliğini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üç üniversiteden araştırmacıların yaptığı bir çalışma, ultra işlenmiş gıdalar ve sigaraların bağımlılık yapıcı özellikleri arasında benzerlikler tespit ettiğini iddia ediyor ve benzer düzeyde düzenleme öneriyor.

Bu hafta Milbank Quarterly sağlık dergisinde yayınlanan araştırmaya göre , işlenmiş gıdalar "zorlayıcı satın alma bozukluğu " teşvik etmek üzere tasarlanmış, "tütün endüstrisinden benimsenen temel mühendislik stratejilerini" paylaşıyor.

Çalışma, gazlı içecekler, cipsler ve kurabiyeler gibi yaygın tüketilebilir gıdaların, bağımlılık yapıcı bileşenlerin "dozlarını" optimize edecek ve aşırı tüketimi teşvik edecek şekilde endüstriyel olarak üretildiğini ortaya koydu.

Açıklamada, "Ultra işlenmiş gıdalar sadece besin maddeleri değil, aynı zamanda kasıtlı olarak tasarlanmış, yüksek mühendislik ürünü ve manipüle edilmiş, haz odaklı optimize edilmiş ürünlerdir." deniliyor.

Ultra işlenmiş gıdalar tütün ürünleri gibi düzenlenmeli mi?

Bu nedenle Harvard, Michigan Üniversitesi ve Duke Üniversitesi'nden araştırmacılar, halihazırda tütüne yaygın olarak uygulananlara benzer düzenleyici politikaların Ultra işlenmiş gıdaların da uygulanmasını öneriyor.

Bunlar arasında daha net etiketleme, daha yüksek vergiler, okullarda ve hastanelerde bulunabilirliğe sınırlamalar ve çocuklara yönelik pazarlamaya kısıtlamalar yer alabilir.

Çalışmanın yazarları, tütünün aksine gıdanın insan yaşamı için gerekli olduğunu ve bu nedenle Ultra işlenmiş gıdalar düzenlemesine duyulan ihtiyacın daha da acil olduğunu, çünkü "modern gıda tedarikinden vazgeçmenin zor olduğunu" belirtiyorlar.

Bu bulgular, UNICEF'in Aralık ayında The Lancet'te yayınladığı ve 11 farklı ülkede küçük çocuklar arasında Ultra işlenmiş gıdalar tüketiminin boyutunu ortaya koyan bir çalışmanın üzerinden iki ay sonra geldi.

Araştırma, beş yaş ve altındaki çocukların yüzde 10-35'inin düzenli olarak şekerli gazlı içecekler tükettiğini, ergenlerin yüzde 60'ının ise bir önceki gün en az bir UPF ürünü tükettiğini ortaya koydu.

Afrika'daki ultra işlenmiş gıdalar: 'Artan halk sağlığı endişesi'

Çalışma, gelişmiş ülkelerde insanların kalori alımının yüzde 50'sinden fazlasının potansiyel olarak zararlı ultraviyole farmakoforlardan kaynaklandığını ortaya koyarken, daha yoksul gelişmekte olan ülkelerin de risk altında olduğunu gösteriyor.

Milbank Quarterly araştırmasına yanıt olarak, Kenya merkezli STK Amref Health Africa'nın CEO'su Githinji Gitahi , Afrika genelinde "artan bir halk sağlığı endişesi" konusunda uyarıda bulundu.

Ancak bazı araştırmacılar da Ultra işlenmiş gıdalar ile tütün arasında çok fazla paralellik kurulmasına karşı uyarıda bulunarak, son çalışmanın sonuçlarında "aşırıya kaçma" riski taşıdığını öne sürdü. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Malatya'da oğlunun bıçakladığı baba hayatını kaybetti

İşgalin Lübnan'a hava saldırılarında 40 şehit

Malatya çarşı merkezinde altyapı tamamlandı, asfalt çalışmaları başladı

Kabine yarın Beştepe’de toplanıyor: Gündemde bölgesel kriz ve ekonomi var

Bingöl’de aranan 5 şahıs yakalandı, 33 şüpheli hakkında işlem başlatıldı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Baki: Yakıt depolarına saldırılar kimyasal savaş niteliğinde

Rusya’nın yeni uzun menzilli füzesi Ukrayna’da askeri hedefleri vurdu

İran Devrim Muhafızları: Operasyonların kapsamı ve derinliği artırılacak

HÜDA PAR'lı Çelik'ten 8 Mart mesajı: Kadının gerçek özgürlüğü İslam'dadır

İstanbul'un ilk camisinde "Tekne Orucu" programı

Japon eğitim heyeti Türkiye’nin PISA başarısını yerinde inceledi

Yalova’da fahiş fiyat denetimi: 313 firma ve 22 bin 847 ürün kontrol edildi

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 126’ya yükseldi

Şiddetli yağışlar Avustralya’yı vurdu: “Her yerde timsah var. Lütfen suya girmeyin” uyarısı

Dr. Öğr. üyesi Gündüz: İtikâf modern hayatın karmaşasından bir kaçış ve arınmadır

Gaziantep'te çocuklar camide bir araya geldi

Malatya'da torbacı operasyonunda 5 tutuklama

Bahar aylarında alerjik burun tıkanıklığı şikayetleri artıyor

Yakıt fiyatları yükseldi, Filipinler harekete geçti: Klima ve seyahate sınırlama

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 9 bin 669 sivil nokta vuruldu

Manisa Turgutlu’da 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi

3 yaşındaki Kırgızistanlı Nuryiğit Malatya'da gerçekleştirilen karaciğer nakliyle hayata tutundu

Axios: ABD ve israil, İran’a özel kuvvet göndermeyi değerlendiriyor

Ağrı'da şarampole kayan kamyonetin imdadına ekipler yetişti

Endonezya da 16 yaş altı çocuklara sosyal medya yasağı getiriyor

Rusya’nın Harkov’a düzenlediği füze saldırısında en az 10 kişi öldü

81 yaşındaki terzi mesleğinin sırrını anlattı: Emek ve sabır

Kovancılar'da yetimler ve aileleri iftarda buluştu

İşgalciler Lübnan’da sivillerin kaldığı binayı bombaladı: 19 şehid

Ramaphosa’dan Trump’a tepki: Irkçı ve tamamen bilgisiz

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da oğlunun bıçakladığı baba hayatını kaybetti

İşgalin Lübnan'a hava saldırılarında 40 şehit

Malatya çarşı merkezinde altyapı tamamlandı, asfalt çalışmaları başladı

Kabine yarın Beştepe’de toplanıyor: Gündemde bölgesel kriz ve ekonomi var

Bingöl’de aranan 5 şahıs yakalandı, 33 şüpheli hakkında işlem başlatıldı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Baki: Yakıt depolarına saldırılar kimyasal savaş niteliğinde

Rusya’nın yeni uzun menzilli füzesi Ukrayna’da askeri hedefleri vurdu