• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Uluslararası Atom Ajansı İran'ı suçladı, Tahran karşı hamleyle yanıt verdi

12 Haziran 2025, Perşembe 13:04
12 Haziran 2025, Perşembe 13:04
Uluslararası Atom Ajansı İran
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran'ı nükleer yükümlülüklerine uymamakla suçladı. Tahran ise bu suçlamalara, yeni bir uranyum zenginleştirme merkezini devreye sokarak yanıt verdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu, bugün yaptığı oylamayla İran'ı nükleer yükümlülüklerine uymamakla suçlayan bir kararı kabul etti. Tahran yönetimi karara sert tepki göstererek, yeni bir uranyum zenginleştirme merkezini devreye soktuğunu duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, UAEA'nın kararının "tamamen siyasi" olduğu ve ajansın gerçek niyetini gözler önüne serdiği belirtildi. Açıklamada, "Ajansla sürdürdüğümüz iş birliği, siyasi yaklaşımlar sebebiyle ters tepti" ifadeleri yer aldı.

Tahran, UAEA'nın İran aleyhine karar almasına tepki olarak yeni bir uranyum zenginleştirme tesisini faaliyete geçirdiğini duyurdu. Ayrıca, Fordo Nükleer Tesisi'ndeki birinci nesil santrifüjlerin altıncı nesil santrifüjlerle değiştirildiği açıklandı.

Geçtiğimiz pazartesi günü açıklama yapan UAEA, İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin bilgi eksikliği nedeniyle programın tamamen sivil amaçlı olup olmadığını teyit edemediğini bildirmişti. Ajans Direktörü Rafael Grossi, Viyana'daki basın toplantısında, İran tarafından yeterli bilgi sağlanmaması nedeniyle nükleer programın askeri amaç taşıyıp taşımadığına dair kesin bir yargıya varılamadığını ifade etti. Grossi ayrıca İran'da daha önce zenginleştirme yapıldığı belirlenen üç gizli saha tespit ettiklerini söyledi.

Grossi, İran'ın elinde yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum birikiminin endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek, "Bu, ciddi bir güvenlik sorunudur" dedi. Ajansın son raporuna göre İran'da yüzde 60 saflıkta 400 kilogramdan fazla uranyum bulunuyor; bu miktarın teorik olarak yaklaşık 10 nükleer bomba üretimine yeteceği vurgulandı.

İran medyasında yer alan açıklamalarda, eski Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasî, ajansın toplantılarını "rutin prosedürler" olarak nitelendirdi. Abbasî, ajansın aldığı düşmanca kararların önceden hazırlandığını ve UAEA'nın Batı'nın politikalarını uyguladığını söyledi.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada İran'ın uranyum zenginleştirmeyi bırakabileceğine artık inanmadığını belirtti. Trump, "İran'a olan güvenim tamamen sarsıldı. Onlara nükleer silah üretmeleri için izin vermeyeceğiz. Müzakereler sürse de sürmese de bu tutum değişmeyecek" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise Batı'ya meydan okuyarak, "Amerika ve Avrupalıların dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz. Düşmanların planları başarısız olacak" ifadelerini kullandı. Pezeşkiyan, "Nükleer silah üretmek gibi bir hedefimiz yok. Ancak nükleer alandaki bilimsel araştırmalarımıza da kimsenin engel olmasına izin vermeyiz" dedi. (İLKHA)

Şanlıurfa'da bir evde tüp patlaması: 3 ölü, 4 yaralı

Feribot seferlerine fırtına engeli

Lübnan: 500 binden fazla Suriyeli ülkelerine geri döndü

Venezuela: ABD'li yetkililer diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için Caracas'ta

ANFİDAP’tan Gazze’de şehit edilen gazeteciler için anlamlı etkinlik

Rusya, Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

Endonezya açıklarında 6,5 büyüklüğünde deprem

Almanya'da etkili olan Elli Fırtınası ulaşımda aksamalara yol açtı

ABD'de silahlı saldırı: 6 ölü, 1 gözaltı

Meteorolojiden denizlerde fırtına uyarısı

Küba'dan ABD'ye tepki: Satılık değiliz

Güney Marmara’nın ilk psikoterapi merkezi Bursa'da açıldı

Trafikte sopa ile tehdit olayında şüpheli tutuklandı

Mersin'de yapılan denetimde 500 kilogram et ele geçirildi

Lodos Bursalıların hafta sonu planını alt üst etti: Vatandaşlar birbirlerine tutunarak ilerlemeye çalıştı

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında casus dronu krizi

Fransa'da erken seçim hazırlığı 

Mersin'de park halindeki motosiklet alevlere teslim oldu

Batman Belediyesi: Su fiyatlarındaki artış suyun kendisinden kaynaklanmıyor

Malatya Büyükşehir Belediyesinden karla mücadele seferberliği

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Çetiz: Batman iş dünyası tüm zorluklara rağmen ayakta kaldı

Gaziantep’te 2026 yılı toplantı ve gösteri yürüyüş alanları belirlendi

İzmir açıklarında göçmen botu battı: 1 ölü, 7 kişi kayıp

Genç ASKON Batman’dan Ankara’ya önemli görev

ZMO: Yanlış politikalar tarımı ve gıda güvenliğini tehdit ediyor

Bitlis’te narkotik operasyonu: 27 tutuklama

Malatya'da "Torbacı" operasyonu: 3 tutuklama

BESO Başkanı Çiftçi: Bu bir ideolojik rekabet değil, hizmet yarışıdır

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: israil, 2023'ten bu yana Gazze'de 270'e yakın gazetecinin hayatına kastetti

Ulusal Vefa Programı’na 2026’da 5,1 milyar lira bütçe

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa'da bir evde tüp patlaması: 3 ölü, 4 yaralı

Feribot seferlerine fırtına engeli

Lübnan: 500 binden fazla Suriyeli ülkelerine geri döndü

Venezuela: ABD'li yetkililer diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için Caracas'ta

ANFİDAP’tan Gazze’de şehit edilen gazeteciler için anlamlı etkinlik

Rusya, Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

Endonezya açıklarında 6,5 büyüklüğünde deprem