-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,17% 0,15
-
EURO
50,94% 0,04
-
GRAM ALTIN
7263,15% 0,80
-
Ç. ALTIN
11762,72% 0,00
UNFPA, Güney Sudan'da insani yardım çağrısında bulundu
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Güney Sudan'daki tüm siyasi liderlere, ülkedeki artan siyasi gerginlikler ortasında barışa, istikrara ve insani yardıma ihtiyaç duyan insanların refahına öncelik vermeleri çağrısında bulundu.
UNFPA, Güney Sudan'ın başkenti Juba'da yayınladığı bildiride, devam eden istikrarsızlığın insani müdahaleyi sekteye uğratma tehdidinde bulunduğunu ve ihtiyaç sahiplerine kritik hizmetlerin ulaştırılmasını daha da zorlaştırdığını belirtti.
BM kuruluşu, "Nüfusun üçte ikisinden fazlası artık insani yardıma bağımlı durumda, temel hizmetler için ayrılan fonlar ise kuruyor" dedi.
Açıklama, Güney Sudan Birinci Başkan Yardımcısı Riek Machar'ın ev hapsine alınması ve müttefiklerinin gözaltına alınmasının ardından ülkedeki siyasi gerginliğin arttığı bir dönemde geldi.
Hükümet, beş yıllık iç savaşı sona erdiren ve Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile 2018'de barış anlaşmasını imzalayan Machar'ı isyan planlamakla suçlarken, Machar'ın müttefikleri bu iddiayı reddetti.
UNFPA ayrıca, cinsel şiddet ve erken yaşta zorla evlendirme de dahil olmak üzere cinsiyete dayalı şiddet risklerinin artması, çatışmayla bağlantılı cinsel şiddet ve temel cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerinin aksaması konusunda ciddi endişe duyduğunu belirtti.
Açıklamada "Güney Sudan'da artan gerginlikler, toplumların annelik, cinsellik ve üreme sağlığı gibi temel sağlık hizmetlerine sınırlı veya hiç erişememesinin yanı sıra yaygın gıda güvensizliği ve kitlesel yerinden edilmelerle boğuştuğu, halihazırda vahim olan insani krizi daha da kötüleştiriyor." denildi.
UNFPA, 2,4 milyon üreme çağındaki kadının da aralarında bulunduğu 9,3 milyondan fazla insanın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, kadınların ve kız çocuklarının yaşamlarının, sağlıklarının ve onurlarının tehlikede olduğunu söyledi.
BM kuruluşu, tüm aktörlere, ortakların çok ihtiyaç duyulan yardımı sağlamalarına olanak tanıyarak, insani yardıma kesintisiz erişim sağlamaları çağrısında bulunuldu.
UNFPA, "Uluslararası toplum ayrıca Güney Sudan'a desteğini artırmalı, insani çabaları güçlendirmeli ve kaynakların en savunmasız nüfusa ulaşmasını sağlamalıdır" dedi. (İLKHA)
Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok
Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem
Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde
Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi
ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü
DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı
Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı
Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği
Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu
Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor
Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu
Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit
Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı
TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada
Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı
Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı
Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek
Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü
Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek
Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu
İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller
Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı
Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı
CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı
HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat
Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor
Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı
Bangladeş parlamentosunun yeni başkanı belli oldu
Yükleniyor






