• BIST 100

    9352,37%-0,46
  • DOLAR

    38,16% 0,52
  • EURO

    43,51% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4082,68% 0,51
  • Ç. ALTIN

    6611,04% 0,63

Üniversite çalışanları haklarının iyileştirilmesini talep etti

EĞİTİM 13.02.2025 15:53:16 0
Üniversite çalışanları haklarının iyileştirilmesini talep etti

Eğitim-Bir-Sen düzenlediği basın açıklamasıyla üniversite idari ve akademik personelinin haklarının iyileştirilmesini talep etti. Açıklamada, yer değişikliği hakkı, mali haklar ve özlük haklarıyla ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesi istendi.

Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan basın açıklamasını Eğitim Birsen Şanlıurfa 2 Nolu Şube Başkanı Doç. Dr. Abdullah Taştekin okudu. Düzenlenen basın açıklamasına Eğitim Birsen Şube Başkanı İbrahim Coşkun'un yanı sıra çık sayıda eğitimci katıldı.

Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan açıklamada çok sayıda üniversite idari personelinin iller arası yer değişikliği hakkı olmamasının mağduriyetlere yol açtığı vurgulandı.

Toplu sözleşmede yer alan düzenlemenin uygulanması gerektiği belirtilerek, YÖK tarafından üniversiteler arası merkezî yer değişikliği sisteminin kurulması talep edildi.

Açıklamada, akademik personelin maaşlarının yetersiz olduğu, "eşit işe eşit ücret" ilkesine aykırı bir durumun söz konusu olduğu ifade edildi.

“Üniversite idari personeline yer değişikliği hakkı tanınsın”

Toplu sözleşme kararının uygulanması konusunda talepleri olduğunu söyleyen Taştekin, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personeli, kadro ve pozisyon unvanları itibarıyla her üniversitede aynı yeterliliğe sahip olup aynı işi yapmaktadır. Ancak, bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan diğer merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan idari personel gibi iller veya kurumlar arası merkezî yer değişikliği hakkına sahip değildir. Üniversite idari personelinin başka bir üniversiteye geçişi, geçiş yapmak istediği üniversitenin kabulüne ve mevcut kadrosunun bulunduğu üniversitenin muvafakatine bağlıdır. Bu durum, rektörlerin kişisel tasarruflarıyla keyfi uygulamalara yol açmakta ve birçok mağduriyete sebep olmaktadır. Halihazırda birçok üniversite, idari personelinin başka üniversitelere geçişini yönergelerle düzenlemektedir. Ancak bu yönergelerde asgari görev süresi, kadro unvanı, hizmet sınıfı bazında kontenjan ve geçerli mazeret gibi çeşitli şartlar aranırken, uygulama birliği sağlanamamakta ve diğer üniversiteler açısından bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Eğitim-Bir-Sen’in girişimleri sonucunda, eğitim-öğretim ve Bilim Hizmet Kolu 6. ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde, idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Ancak, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde yürütülen çalışmalar henüz somut bir sonuca ulaşmamıştır. Bu nedenle, üniversite idari personelinin kurumlar arası yer değişikliği işlemleri, toplu sözleşme hükmüne dayanılarak YÖK Başkanlığı tarafından düzenlenmelidir. Bu düzenleme, üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiili bir çerçeveye oturtulmalıdır.” diye konuştu.

“Öğretim elemanlarının mali hakları iyileştirilmeli”

Akademisyenlerin gelir kaybı ve mesleki itibar kaybı açısından sıkıntı çektiğini dile getiren Taştekin, “Öğretim elemanları, “eşit işe eşit ücret” uygulaması olarak bilinen 666 sayılı KHK düzenlemesinde en fazla ihmal edilen kesimlerden biri olmuştur. Diğer meslek gruplarıyla orantılı bir ücret artışı alamayan öğretim elemanları, akademik camiada ve kamuoyunda adalet ilkesine olan güvenin sarsılmasına neden olmuştur. Son yıllardaki enflasyonist ortamda, mali haklarında reel bir artış yaşamayan, aksine gelir kaybına uğrayan akademisyenler, mesleki itibar açısından da büyük kayıplar yaşamaktadır. Akademik personelin maaşları hem kendi içinde hem de diğer meslek gruplarıyla kıyaslandığında mağduriyet yaratan bir düzeydedir. Üniversitelerde görev yapan akademik personel için adil bir ücret politikasının oluşturulması elzemdir. Ancak, bu sürecin zaman alacağı göz önüne alındığında, akademik personelin kısa vadede maaş iyileştirme beklentilerinin karşılanması gerekmektedir. Bu doğrultuda, geçmiş dönem kayıplarının telafisi ve kıyaslanabilir meslek gruplarıyla eşit ve adil bir maaş seviyesine ulaşılması için gerekli düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmelidir.” şeklinde konuştu.(İLKHA)

ABD'nin Şam Büyükelçiliğinden Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı

Sivas’ta trafik kazası: 4 yaralı

Meteorolojiden ülke genelinde gök gürültülü sağanak uyarısı

UNRWA: Gazze'de 420 bin kişi yerinden edildi

Yazar Ahmet Bulut: Peygamber Efendimiz ömrünün sonuna kadar asla namazı terk etmemiştir

Kahramanmaraş'ta Siyer Yarışması'nın ödülleri verildi

Görme engelli halasının ziynetlerini çalan şahıs ve arkadaşları yakalandı

HÜDA PAR heyetinden Emtağ köyü'ne ziyaret

Kolombiya'da polis karakoluna bombalı saldırı: 2 ölü, 24 yaralı

Sözleşmeli öğretmen ataması kontenjanları belli oldu

Filipinler'de gemi alabora oldu: 4 ölü

Bingöl’de minik yüreklilerden Gazze'ye anlamlı bağış

Bingöl'de şüpheli araçta silah ele geçirildi: 1 gözaltı

Ankara'da uyuşturucu operasyonu: 635 gözaltı

Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırı: 20 asker öldü

Malatya'da ikamete yapılan silahlı saldırı ile ilgili 2 gözaltı

Malatya'da uyuşturucudan 8 gözaltı

Gaziantep'te 39 yıl cezası bulunan şahıs saklandığı yerde yakalandı

Benin'deki saldırıda 8 asker öldü

Filistin’e desteğinden dolayı binden fazla üniversite öğrencisinin vizeleri iptal edildi

Bilecik'te trafik kazası: 2 yaralı

Başhekim Dr. Kaynak: Kalbinizi koruyun, geleceğinize yatırım yapın

DMM'den TOKİ ile ilgili iddialara yalanlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de yeni tehcirlere asla tahammülümüz olamaz

Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Diyarbakır'da ele geçirilen 21 ton uyuşturucu imha edildi

İpekyolu Kariyer Fuarı'nda Battalgazi Belediyesi standına yoğun ilgi

Mardin’de lise öğrencilerinden Filistin yararına kermes

İtalya’da şiddetli yağış ve sel: 3 ölü

Çapı bir santimetreden daha küçük robot icat edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ