• BIST 100

    10273,33%0,83
  • DOLAR

    39,85% 0,19
  • EURO

    46,80% -0,62
  • GRAM ALTIN

    4260,32% -0,79
  • Ç. ALTIN

    6797,39% -0,38

Üniversiteliler: Zam yapılan burs miktarının yine hiçbir faydası olmayacak

27 Aralık 2024, Cuma 05:02
27 Aralık 2024, Cuma 05:02
Üniversiteliler: Zam yapılan burs miktarının yine hiçbir faydası olmayacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Burs artışının 3 bin liraya çıkarılması ile ilgili konuşan üniversite öğrencileri, zam yapılan burs miktarını yetersiz bularak asgari ücretin üçte biri kadar olması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2025 yılında üniversite öğrencilerine verilecek burs miktarının ocak ayı itibarıyla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılacağını duyurdu. Ancak üniversite öğrencileri, açıklanan burs artışının yaşam maliyetlerine ve ekonomik zorluklara karşı yeterli olmadığını belirterek, burs miktarının daha da artırılması gerektiğini ifade etti.

Harran Üniversitesi’ndeki Kariyer Fuarı’na Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen üniversite öğrencileri, burs artışının, artan yaşam maliyetleri ve ekonomik zorluklar göz önünde bulundurulduğunda yeterli olmadığını belirtti.

Öğrenciler, burs miktarının daha da artırılması gerektiğini ifade ederek, özellikle konaklama, ulaşım ve beslenme gibi temel ihtiyaçların her geçen gün daha pahalı hale geldiğini vurguladı.

Üniversite öğrencileri açıklanan burs miktarı hakkında İLKHA muhabirine konuştu.

“Açıklanan burs ücreti bana çok komik geliyor”

Mehmet Polattaş

Burs miktarını yetersiz bulan Mehmet Polattaş, “Açıklanan burs ücreti bana çok komik geliyor çünkü o burs ücreti bir gün bile yetmiyor. Çünkü bir yere oturuyoruz, bir çay 30-40 lira. Günde bir çay bir simit yesek bile bize yetmiyor. O burs verilecekse düzgün verilsin, düzgün verilmeyecekse verilmesin bari. Biz de o parayı dikkatli harcamaya çalışmayalım. 10 bin liranın altında olmamalıydı bir öğrenci için.” dedi.

“Öğrenciler geleceğin temelleridir”

Abdüsselam Tekdoğan

Burs miktarının en düşük 4 bin lira olması gerektiğini belirten Abdüsselam Tekdoğan, “Burslar yeterli değil, daha çok öğrenciye destek olmaları lazım. Çünkü öğrenciler geleceğin temelleridir. Yani yeni bir temel oluşturabilmek için bursu daha çok artırmaları gerekiyor. Bence TUSAŞ’ın, ASELSAN’ın yapmış olduğu bu mühendislik harikaları falan onların hep öğrencilerin önünü açtıkları için, daha çok eğitime değer verdikleri için bunlar oluyor. Aslında öğrenciye yaptığı yatırımı kendisine de yapmış oluyor. Yani bu yatırımları daha da artırması gerekiyor. Bence minimum 4 bin lira olması gerekiyor çünkü öğrencinin ihtiyaçları oluyor.” şeklinde konuştu.

“Hiç yoksa asgari ücretin 3’te biri kadar yapmalılardı”

Yunus Emre Toprak

Öğrencilerin zor şartlar altında üniversite okuduklarını söyleyen Yunus Emre Toprak, “Burs miktarının şu an olduğu gibi hiçbir faydası olmayacak. 2 bin, 3 bin lira bir öğrencinin bir aylık geçimini sağlayacak mı, kimse bunu bilemez. Onlar öğrencilerin ne zorda ne durumlarda okuduklarını bilmedikleri için şu an onlara göre bu miktar yeterince fazla. Ama bir öğrenci her gün yurtta yemek yemek zorunda değil. Bana göre istediği bir gün dışarıda da yemek yiyebilir ama bir lokantaya gittiği zaman bütün bursunu bırakmak zorunda değil bir öğrenci. Hiç yoksa asgari ücretin 3’te biri kadar yapmalılardı. Hiç yoksa bursun 6-7 bin lira olması gerekiyordu.” diye konuştu.

“En azından 7-8 bin olsaydı”

Muhammed Said Polat

Burs miktarının 3 bin liraya çıkarılmasının yetersiz olduğunu ifade eden Muhammed Said Polat, “Asgari ücret 22 bin lira oldu, öğrenci bursu 3 bin lira. Bir öğrencinin aile evinden uzakta tek başına yaşadığını varsayarsak evde kalmasa yurtta kalsa bile 3 bin lira ile geçinebilecek bir öğrenci varsa elini öper başıma koyarım. Bununla geçinebileceğini düşünen kim varsa da teşekkür ediyoruz tüm öğrenciler olarak. 3 bin lira olmamalıydı. Nereden baksanız en azından kredi alanlar için söyleyeyim. Zaten geri ödenecek. Devletin hibe verdiği bir şey değil geri istediği bir şey. En azından 7-8 bin olsa tamam olurdu.” dedi.

“Asgari ücretin üçte biri olması gerekirdi”

Taha Akdağ

Taha Akdağ ise “Önceki gibi hiçbir faydası yok. Ne kadar artırsalar bile herkes farkında ne kadar düşük olduğunun. Sadece benim için değil bu bütün öğrenciler için geçerli. Hiç yoksa asgari ücretin üçte biri olması gerekirdi. Normalde öyle olması gerekiyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Güney Kore'den Polanya'ya 6 milyar dolarlık tank satışı

Söylemez: Maaşlar, açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştı

DMM'den "doğalgaz fiyatları" hakkındaki kıyaslara açıklama

Girit’te orman yangını

Antalya'daki orman yangınlarında 53 hektarlık alan zarar gördü

Şırnak’ta Hz. Nuh'u anma etkinliği düzenlenecek

Güney Kore'nin yeni başbakanı belli oldu

Batman'da kuaförler dernekleşti: Mesleki sorunlara ortak çözüm arayışı

Sultangazi Kent Ormanı'ndaki yangın kontrol altına alındı

Merkez Bsı rezervleri azaldı

Bingöl Umut Kervanı’ndan 8 milyon TL’lik yardım

Endonezya'da feribot kazası: 4 ölü, 38 kayıp

Endonezya, Gazze'deki Endonezya hastanesinin müdürünü katleden işgal rejimini kınadı

Bingöl’de işgücü uyum programı başvurularında yarın son gün

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı