• BIST 100

    9508,6%2,51
  • DOLAR

    37,90% -0,18
  • EURO

    42,21% 1,43
  • GRAM ALTIN

    3811,26% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6214,21% 0,85

Üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bıraktı, 60 kişiye ekmek kapısı oldu

EKONOMİ 24.07.2024 11:19:48 0
Üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bıraktı, 60 kişiye ekmek kapısı oldu

Üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bıraktı, 60 kişiye ekmek kapısı oldu

2019 yılında Mardin’de üniversite eğitimini maddi imkansızlıktan dolayı yarıda bırakan 27 yaşındaki İbrahim Parçacı, Diyarbakır’da köyündeki 50 dönüm tarlasında yetiştirdiği biberlerle 60 kişiye ekmek kapısı oldu.
Mardin Artuklu Üniversitesi Muhasebe ve Vergi Bölümünü okuyan İbrahim Parçacı (27), maddi geçimsizlikten dolayı eğitimini 2019 yılında yarıda bıraktı. Parçacı, Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesine bağlı kırsal Ziyaret Mahallesi Pirhüseyin mezrasında yaşayan ailesinin evine yerleşti. Köydeki akrabalarıyla birlikte biber yetiştiriciliği işini öğrenen Parçacı, 50 dönüm arazisine 5 çeşit biber ekmeye karar verdi.
60 kişiye ekmek kapısı olan Parçacı, 50 dönüm araziye temmuz ayında kavurucu sıcaklıklarla birlikte ektiği biberlerin ilk hasadını yaptı. İşçileriyle birlikte her gün sabah 06.00’da iş başı yapan Parçacı, saat 16.00’ya kadar 45 derece hava sıcaklığında para kazanıyor.
Hayat hikayesini kısaca anlatan Parçacı, “2019 yılında Mardin’de okuduğum üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bırakıp köyüme yerleştim. Birkaç sene köyde kaldıktan sonra çevremdekilerin teşvikiyle biber ticaretine girdim. Şu anda 60 kişiye ekmek kapısı oluyoruz. 50 dönüme yakın şahsıma ait tarlada 4-5 çeşit biber yetiştiriyoruz” dedi.
Biber çeşitlerinden “Jalapeno” adlı biberi Manisa’ya fabrikada turşu yapılması için gönderip, oradan hem yurtiçi hem yurtdışına turşu olarak dağıtıldığını ifade eden Parçacı, “Hiçbir ekmek kolay kazanılmıyor. Tarlamızda mesai sabah 06.00’da başlıyor, akşam 16.00’a kadar. Diyarbakır sıcaklıkları 45 dereceye kadar da yükseliyor. Bu çalışanlar için çok zor oluyor. Eğer biber toplanmasa maalesef bu sıcaklıktan dolayı çürümeler ve yanmalar oluyor” ifadelerine yer verdi.

Tarlada 10 lira
Mayıs ayında ektiği biberin ilk hasadını yaptığını söyleyen Parçacı, “Biberlerimizi mayıs ayında ektik. İlk hasadını temmuzda gerçekleştirdik. Biberin ikinci hasadı en verimli hasadı oluyor. O da ağustos ayında olur. Hasadımızda dönüm başına yaklaşık 2,5 ton biber çıkıyor. Bakım ne kadar iyi yapılsa o kadar iyi verim alırsın. Dönüme maksimum 10 tona kadar da hasat yapıyoruz. Jalapeno biberinin tarlada kilosunu 10 TL’ye satıyoruz. Pazardaki fiyatlar da değişkenlik gösterebiliyor. Tarladan sebze meyve haline 10 TL’ye bırakıyoruz” diye konuştu.
Parçacı, son olarak şunları söyledi:
“Hiçbir iş kolay değil, ama işin ucunu da bırakırsan ekmek yiyemezsin. Emek olmadan yemek olmaz. Biz de emeğimizin karşılığını almaya çalışıyoruz.”
İşçilerden Hilal Ateş, evdeki boş zamanını tarlada güneşin altında çalışıp para kazanarak değerlendirdiğini söyledi.
Ateş, “Sabah saat 06.00’da işe geliyoruz. 16.00’da da paydos oluyor. Arkadaşlarımla birlikte biber tarlasında çalışıyoruz. Evde duracağımıza buraya gelip hem sabrımız oluyor hem de zamanımızı burada değerlendiriyoruz. Evde boş duracağımıza çalışıyoruz. Sıcak ama yine de idare ediyor” ifadelerini kullandı.
Çocuğuyla birlikte tarlada çalışan Çiçek Aslan ise, “Havalar çok sıcak. Tarlalara gelip ekmek parası çıkarıyoruz. İşimiz güneşin altında olduğu için çok zor oluyor. Saat 06.00’da başlayan mesaimiz 16.00’da bitiyor” dedi.

ABD'de helikopter kazası: 6 ölü

Husumetlilerin kavgasında kan aktı: 1 kişi yaralandı

Almanya'da plastik fabrikasında yangın

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Ankara'da eğitime kar engeli

Filistin'e Yürüyüş Platformu'ndan Mısır Büyükelçiliği önünde çağrı: Refah kapısını açın!

Tarımsal destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Altın rekor tazeledi

BM'den Gazze'de gıda kıtlığı uyarısı

Şanlıurfa'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Peygamber sevdalısı Gaziantepliler Mevlid-i Nebi etkinliğine hazır

Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı

DSÖ: 10 binden fazla hasta Gazze'den tahliye edilmeyi bekliyor

AB, ABD'ye yönelik tarife misillemelerini askıya aldı

"Gazze için sokaklara çıkın" çağrısı

ABD, Çin'e uyguladığı gümrük vergisini yüzde 145'e yükseltti

Malatya'da İl Koordinasyon ve İl İdare Şube Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: İlk defa tarımsal hizmetlere bir bütçe ayırdık

Almanya'da koalisyon protokolü onaylandı

Rehberim Peygamberim Hadis Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

İşgalcilerin çocukken esir aldığı simge isim Manasıra, özgürlüğüne kavuştu

Muhammed Sudan Hoca vefatının 11'inci yılında mezarı başında yad edildi

Bir başıboş köpek saldırı vakası daha

Siyer Yarışması’nda Türkiye geneli dereceye giren 22 Ağrılı ödüllendirildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Somalili bakan ile görüştü

Siirt’te tatlı şerbeti dökülen 3 yaşındaki çocuk yaralandı

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Yerli olana boykot, yerli olmamanın göstergesidir

"Uluslararası Gençlik Güçlendirme Konferansı" İstanbul'da başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ