-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,18% -0,06
-
EURO
50,53% 0,06
-
GRAM ALTIN
7089,39% -0,64
-
Ç. ALTIN
11571,81% 0,00
UNRWA: Gazze'de yardım krizi derinleşiyor, yüz binlerin hayatı tehlikede
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Birleşmiş Milletlere bağlı UNRWA, Gazze'de sert hava koşulları ve siyonist rejimin kısıtlamaları nedeniyle temel insani yardımlardaki ağır eksikliğin yüz binlerce Filistinlinin hayatını tehdit ettiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi'nde halihazırda ağır olan insani krizin, şiddetli yağışlar ve altyapının büyük ölçüde tahrip edilmesiyle daha da derinleştiği uyarısında bulundu. Ajans, özellikle barınma malzemeleri ve ilaçlardaki ciddi eksikliğin yüz binlerce Filistinliyi hayati risklerle karşı karşıya bıraktığını vurguladı.
UNRWA'nın Gazze Sözcüsü Adnan Ebu Hasene, bölgedeki insani durumun "son derece kötü ve tehlikeli" bir aşamaya ulaştığını belirterek, temel insani yardımların girişindeki yetersizliğin krizi katladığını söyledi. Ebu Hasene, on binlerce çadırın ateşkes sonrası Gazze'ye ulaştığını ancak bunun gerçek ihtiyacın yalnızca küçük bir bölümünü karşıladığını, Gazze'nin yüz binlerce çadıra ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin şu anda büyük bölümü kumaş ya da plastikten ibaret, olumsuz hava koşullarına dayanıksız çadırlarda yaşadığını aktaran Ebu Hasene, altyapının neredeyse tamamen yıkılmış olmasının durumu daha da ağırlaştırdığını kaydetti. Yağışlarla birlikte özellikle sahil kesimleri ve kumluk alanlardaki çadırlara kanalizasyon sularının dolduğunu, bunun ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyledi.
Birçok çadırın denize yalnızca birkaç metre mesafede kurulduğunu belirten Ebu Hasene, yükselen dalgalar ve gelgit nedeniyle bu alanların sık sık sular altında kaldığını, bu yüzden yüz binlerce çadırın acilen Gazze'ye sokulmasının ertelenemez bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.
Krizin yalnızca barınma ve gıda ile sınırlı olmadığını vurgulayan UNRWA Sözcüsü, sağlık sektöründe de tehlikeli bir çöküş yaşandığını, su kirliliği riskinin arttığını ve tıbbi cihazlar ile laboratuvar ekipmanlarında ciddi eksiklik bulunduğunu söyledi. Bu şartlar altında sağlık sisteminin ayakta kalmasının neredeyse imkânsız hale geldiğini belirtti.
Ebu Hasene, UNRWA'nın Gazze kapılarında ve Mısır ile Ürdün'deki depolarında bekletilen binlerce yardım yüklü tıra sahip olduğunu, bu yardımların üç ay boyunca Gazze'nin gıda ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu, ayrıca yaklaşık 1 milyon 300 bin Filistinli için barınma malzemeleri içerdiğini açıkladı.
Mevcut durumun sürmesi halinde Gazze'nin "yeniden sıfır noktasına" döneceği uyarısında bulunan Ebu Hasene, çözümün sınırlı miktarda gıda girişinde değil; barınma, özel ilaçlar, tıbbi cihazlar ve laboratuvar ekipmanlarını kapsayan kapsamlı bir yardım paketinin acilen bölgeye ulaştırılmasında olduğunu vurguladı.
UNRWA, Gazze'de yüz binlerce hastanın sağlık durumunun hızla kötüleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu, bağırsak ve zehirlenme kaynaklı hastalıkların yayıldığını ve nüfusun büyük bölümünün ciddi gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi. (İLKHA)
Malatya'da ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'e yoğun ilgi
Ankara'da minibüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 12 yaralı
Aile Hareketi Başkanı Ergincan: Aileyi yıkan kanunların kaldırılması için mücadelemiz devam edecek
Ticaret Bakanlığından tüketici haklarına yönelik açıklama
Siirt’te sağanak yağış sonrası yol çöktü
Kurtalan’da sel ve su baskınlarına 21 araç ve 59 personelle müdahale
Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
Mescid-i Aksa'nın statüsü sistematik olarak değiştiriliyor: Mescidin kapatılmasının siyasi ve toplumsal arka planı
ABD ve Çin ekonomi müzakereleri için masada
Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Bin Ferhan ile görüştü
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Macron görüştü
Siyoinst işgalciler Lübnan'da bir savaş suçu daha işledi: Sivil yerleşim yerine fosfor bombası kullandı
HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından ‘Kardeşlik İftarı’
Çığ nedeniyle ulaşım dururken mahsur kalan 40 yolcu kurtarıldı
Yoğun sis kazaya neden oldu: İş makinesi kontrolden çıktı
Diyarbakır’da sağanak yağış: Cadde ve sokaklar göle döndü
Şırnak’ta sel ve heyelan: Evler zarar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu
Batman’da site içinde park halindeki araç alev aldı
Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu yapıldı
CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk operasyonu: 7 kişi tutuklandı
Kuveyt'teki İtalya-ABD hava üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi
Aksaray'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı
HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Kadir Gecesi mesajı
Kadir Gecesi’nde “Hediyem Kur’an Olsun” programı: Vatandaşlara Kur’an-ı Kerim hediye edilecek
Macaristan: Ukrayna AB'ye katılmayacak
Bayram yolculuğuna çıkacaklar öneri ve uyarılar
DSÖ: Hastane veya okul bombalamak savaş suçudur
İran Dışişleri Bakanı: Asla ateşkes ve müzakere talebinde bulunmadık
Hark Adası'nda petrol yüklemesi devam ediyor
İran ve Fransa Dışişleri Bakanları görüştü
Yükleniyor






