• BIST 100

    10941,37%0,65
  • DOLAR

    40,89% 0,07
  • EURO

    47,81% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4398,70% 0,36
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,00

Unutulmaya yüz tutan mesleklerden kilim dokumacılığı Sason’da yeniden canlandırılıyor

25 Mayıs 2024, Cumartesi 12:00
25 Mayıs 2024, Cumartesi 12:00
Unutulmaya yüz tutan mesleklerden kilim dokumacılığı Sason’da yeniden canlandırılıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Unutulmaya yüz tutan mesleklerden kilim dokumacılığı Sason’da yeniden canlandırılıyor

Osmanlıda en önemli ticaret mallarından olan ve zamanla unutulmaya yüz tutan asırlık mesleklerden kilim dokumacılığı, Batman’ın Sason ilçesinde açılan kurslarda gelecek nesillere aktarılıyor.
Sason kaymakamlığı desteğiyle Çok Amaçlı Toplum Merkezinde (ÇATOM) açılan kursta, kurs hocası Gurbet Tekin, eğitim gördüğü kurslardan ve büyüklerinden öğrendiği motifleri, desenleri, dokuma teknikleri, desenlerin anlamlarını ve kilimin geçmişteki önemini kadınlara ve genç kızlara öğretiyor.
Türklerden dünya kültürüne yayılan kilimlere atılan her motifin ayrı bir hikaye barındığını belirten Gurbet Tekin, 'Ben 11 yıldır kilim dokuma işi ile uğraşıyorum. Bu kurslarımızı bazen Halk Eğitim Müdürülüğü bünyesinde, bazen de İş-Kur müdürlüğünün desteğiyle açıyoruz. Kursumuza katılan kursiyerlerimiz kendi ayakları üzerinde durabilmek için kurslara katılarak ev ekonomilerine katkı sağlamaya çalışıyor. Yıllardır atalarımızdan kalan bu mesleği kurslarımızda bizden sonraki nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bu mesleğin unutulmaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu kursa 70 yaşındaki annelerimizde, kadınlarımızda, genç kızlarımızda katılıyor. Evde giyilmeyen eskiyen kazaklarımızı buraya getirip iplerini kilimlere aktarıyoruz. Osmanlı zamanında göçebeler sürekli kilim dokumacılığını her yerde yapabiliyorlardı. Bu meslek atalarımızdan kalan bir meslektir. Unutulmaya yüz tutan bir meslektir. biz bunu yaşatmak ve bizden sonraki nesillere aktarmak için çabalıyoruz' dedi.

“77 yaşındayım, büyüklerim bu mesleği yapardı”
Emekli olduğunu ve boş vakitlerini değerlendirmek için kilim dokuma kursuna yazıldığını belirten 77 yaşındaki Hasibe Yıldız’da 'Ben emekli oldum. Şu anda 77 yaşındayım. Annelerimiz babalarımız önce kilim işliyordu. Ben ipleri sararak kursiyerlere dağıtıyorum. Evde sıkıldığım için kursa katılarak meslek öğreniyorum' diye konuştu.

“Özel bir meslektir, bir kilim bir ayda ancak bitiyor”
Kursiyerlerden Emine Sarkık’da kilim dokumacılığının özel bir meslek olduğunu söyledi. Sarkık, 'Zor olduğu halde severek yapıyoruz; çünkü ata mesleklerindendir. Bazen bir ayda ancak bir kilim bitirebiliyoruz. Burada kilim, seccade, çanta dokuyoruz' şeklinde konuştu.

“Yaptığımız ürünleri satarak ev ekonomisine katkı sağlıyoruz”
Kursata yaptıkları ürünleri satarak aile ekonomisine katkı sağladıklarını belirten kursiyerlerden Fener Kurt’da kilim dokuma kursunda yaptığı kilimleri, seccadeleri ve çantaları bazen satarak çocuklarına harçlık verdiğini, bazende sevdiklerine hediye ettiğini belirtti. Fener Kurt, “Bu mesleğin devam edebilmesi ve ilçedeki kadınlara kilim dokuya bilecekleri bir atölye kazandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İlçedeki her yaştan kursa katılan kadınlar tarafından ilmik ilmik el emeği göz nuruyla işlenen çeşitli motifli kilimler, seccade ve çantalar Osmanlı ve Cumhuriyetin önemli ticaret ürününü günümüze taşıyor.

Çanakkale Gelibolu'daki orman yangını kontrol altına alındı

LÖSEV'den Batman'da çöp toplama kampanyası

İzmir açıklarında göçmen botu devrildi: 4 ölü

Sason'da "Hayat Namazla Güzeldir" programı coşkuyla gerçekleşti

İranlı Tümgeneral Safavi’den savaş uyarısı: Ateşkes savaş aşamasıdır

Temmuzda Konut Fiyat Endeksi arttı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkıyor: Uluslararası Erbakan Özgürlük Filosu

Mardin Memur-Sen üyeleri Ankara’daki eylem için yola çıktı

TÜİK, 9 sözleşmeli bilişim personeli alacak

Şanlıurfa'da trafik kazası: 2 ölü, 3 yaralı

Dolar/TL haftaya yükselişle başladı

Kamyonet yolcu otobüsüne çarptı: 7 yaralı

Zam teklifini yetersiz bulan memurlar iş bırakma eylemine başladı

Adana'daki orman yangını kontrol altına alındı

Altın fiyatları yükselişte: Gram altın 4.411 TL

Mardin’de araç bariyerlere çarptı: 4 yaralı

İstanbul'da "Hayat Namazla Güzeldir" programında Gazze mesajı

5 ilde organize suç operasyonu: 41 şüpheli yakalandı

Kuzey Marmara Otoyolu'nda yolcu otobüsü devrildi: 3 ölü, 20 yaralı

Chikungunya virüsü hızla yayılıyor: 16 Ülkede 240 binden fazla vaka

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

Türkiye’de çıkan 5 bin 231 yangında 64 bin 500 hektar alan zarar gördü

Siyonist terör hastane bahçesi ve yardım bekleyenleri vuruldu: 32 şehit

Yeni haftada hava durumu: Sıcaklıklar artıyor, yağışlar kuzeyle sınırlı

İstanbul'da yüzlerce kişi Gazze için kunut duasında buluştu

Yeni haftada hava nasıl olacak?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den protestolara sert tepki: Ülkemiz büyük bir tehlike altında

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bingöl Kent Konseyi: Güvenlik önlemleri kâğıt üzerinde kalmasın

Traktör ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çanakkale Gelibolu'daki orman yangını kontrol altına alındı

LÖSEV'den Batman'da çöp toplama kampanyası

İzmir açıklarında göçmen botu devrildi: 4 ölü

Sason'da "Hayat Namazla Güzeldir" programı coşkuyla gerçekleşti

İranlı Tümgeneral Safavi’den savaş uyarısı: Ateşkes savaş aşamasıdır

Temmuzda Konut Fiyat Endeksi arttı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkıyor: Uluslararası Erbakan Özgürlük Filosu