• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı mirası gümüş kazaziye sanatını yaşatılıyor

19 Aralık 2024, Perşembe 14:03
19 Aralık 2024, Perşembe 14:03
Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı mirası gümüş kazaziye sanatını yaşatılıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Osmanlı döneminden bu yana unutulmaya yüz tutmuş gümüş kazaziye sanatı mirasını yaşatan İlknur Efe Misvi, hem geçmişin hem de bugünün izlerini taşıyan gümüş kazaz sanatını yaşatmaya gayret ediyor.

Kazaziye sanatı Rus Çarlık orduları ile Karadeniz'e gelen Kafkasyalı ustaların geri gitmemesi ve Trabzona yerleşmesiyle, Kafkas ustalarla birlikte yapılan kampçı sanatıdır.

Kazaziye sanatının Mezopotamya uygarlıklarından Lidyalılara dayandığı öne sürmektedir. Kazaziye sanatı altın çağını Osmanlı döneminde yaşamıştır.

Gümüş kazaziye sanatını icra eden İlknur Efe Misvi, bu sanatın köklerinin milattan önceye kadar uzandığını belirtiyor.

Milattan önce Likyalılar döneminde, savaşçıların savunma kıyafetlerinde kullanılan bir teknik olarak ortaya çıkan kazaziye, zamanla kadınların takı merakından dolayı takı yapımında da kullanılmaya başlanmış. Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan bu sanat, o dönemde büyük bir gelişim göstermiştir.

Ancak, Osmanlı'nın ardından unutulmaya yüz tutmuş ve sanata olan ilgi sayesinde günümüze kadar taşınabilmiştir. Misvi, bu sanatın tarihini ve kültürel değerini yaşatmaya devam ediyor.

İlknur Efe Misvi, İLKHA muhabirine bu geleneksel sanatı yaşatarak, gelecek nesillere aktarmaya kararlı olduğunu ekledi.

"Sanat, evveliyatı milattan önceye dayanır"

Gümüş kazaz sanatını icra ettiğini belirten Misvi, "Bu sanat, evveliyatı milattan önceye dayanır. Milattan önce Likyalılar zamanında, savaştan savunma kıyafeti olarak yapılmış bir işlemken, sonrasında kadınların her dönemde olduğu gibi o dönemde de takıya merakından dolayı bazı teknikler takı yapımında kullanılmış ve bu sanat, altın çağını Osmanlı döneminde yaşamıştır. Osmanlı döneminden bu yana da unutulmaya yüz tutmuştu. Sanata merakı olanlar sayesinde günümüze kadar getirilmiş bir sanattır." dedi.

"Sanat, gümüş, bakır ve altın tellerle meydana geliyor"

Sanatın, gümüş, bakır ve altın tellerle meydana geldiğini söyleyen Misvi, "Tellerimiz, 0.08 milim kalınlığında olup, pamuk iplerin üzerine sarılarak şekil alır. Bu telin adına biz 'kazaziye teli' diyoruz. Bu telle, biz dediğimiz aparatın üzerine sürgüleri üzerinde yaparak ürünler oluşturuyoruz. Daha kalın mikronlu burgu tellerle oluşturduğumuz, kuyumcu vitrinlerinde görebileceğiniz modeller üzerinde de çalışmalar yapıyoruz. Trabzon Hasırı tekniği, tekniğiyle de döneme damgasını vurmuş bir tekniktir. Gümüş tellerle ve altın tellerle birleşip, üzerine taçlar ve kristallerle birleştirerek ortaya çıkarılan ürünlerdir." diye belirtti.

"Hikâyesinin oluşu beni cezbetti"

Kendisinin işletme mezunu olduğunu, mücevher sanatının da hobi amaçlı dikkati çektiğini vurgulayan Misvi, "Sonrasında hikâyesinin oluşu beni cezbetti. Kendime dedim ki, ben bir iş yapıyorsam hikayesi olan bir iş yapmalıyım. İşleri yaparken beni o dönemlere götürmeli ve sonrasında hayal dünyamda tasarladığım şeylerle birleştirmeliyim bu işi. Benim tam aradığım bir işti. Hayal ediyorum, düşünüyorum, tellerle birleştiriyorum ve ortaya tasarım takılar çıkıyor. İşin eğitmenlik kısmını 2017'den bu yana yapıyorum. Halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olarak çalışıyorum. Bir sürü öğrenci yetiştirdim. Yetiştirmiş olduğum öğrenciler güzel işler çıkardılar. Ticarete dökerek kendilerine bir ek kazanç haline dönüştürdüler. Bu çok daha sevindirici oldu." şeklinde konuştu.

"Bu sanatın hem bir piyasası hem de hayranları var"

Gümüş kazaziye sanatına yoğun bir ilgi olduğunu ifade eden Misvi, "Özellikle gençlerin çok ilgisi var. Kazaziye takıları takmayı seviyorlar, çünkü bu bir sanattır. Normal bir takı değil, dışarıdan hazır alabileceğiniz bir takı da değil. Tamamıyla el işi bir sanattır. Son yıllarda gençler, el emeğine dikkat çekmek için kazaziye ürünleri tercih ediyorlar. Özellikle tespih koleksiyonerleri, önemli ve özel gördükleri tespihlerin uçlarına gümüş kazaziyeli yapılmış tespih uçları istiyorlar. Bu sanatın hem bir piyasası hem de hayranları var." dedi.

"Sanatın nesillere aktarılması için yetkililere iş düşüyor"

Sanatın sevilerek yapılırsa güzel işler çıktığını kaydeden Misvi, "Ben sanatımı çok seviyorum. Tellerle uğraşmayı, onları hayalimdeki takılara dönüştürmeyi, sanata çevirmeyi çok seviyorum. Birçok insan içindeki cevheri henüz keşfetmemiş oluyor. Sanatın nesillere aktarılması için yetkililer daha fazla kurs açmalılar, çünkü çok daha fazla kişiye dokunmalıyız. Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat ve sadece tek bir bölgeye ait sanat olmadığını ve ülkenin her şehrinde bunun öğretilmesinin gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu. (İLKHA)

Norveç, Rum kesimine silah ambargosunu kaldırdı

Kamboçya ve Tayland sınır bölgelerindeki ağır silahları geri çekmeye başladı

Rus güçleri cephede ilerliyor

Bingöl'de 3.8 büyüklüğünde deprem

Siyonist rejim Suriye'ye saldırdı, köylerde yol kontrol noktaları kurdu

ABD, Macaristan'ı Rus enerji yaptırımlarından muaf tuttu

Brezilya’da etkili olan kasırga nedeniyle 6 kişi öldü, 437 yaralı

2026 yılı yatırım ve yenilik yılı olacak

ABD hükümetinin kapalı kalması nedeniyle bin 700’den fazla uçuş iptal edildi

Pakistan ile Afganistan arasındaki müzakereler askıya alındı

İran, para biriminden 4 sıfır atıyor

Rusya, Ukrayna'daki askeri sanayi tesislerini vurdu

Kahramanmaraş’ta işçi servisi şarampole yuvarlandı: 2 ölü, 7 yaralı

Hatay’da otomobilin çarptığı çocuk hayatını kaybetti

Ordu’da 2’nci OSB’nin altyapı temeli atıldı

Erzurum’da 6 şüpheli kopya düzenekleriyle yakalandı

Anti-Siyonizm Kongresi'nde birlik mesajı

Trabzon’da sahipsiz hayvanların durumu masaya yatırıldı

Kruvaziyer yolcu sayısı 10 ayda 2 milyonu aştı

Malatya’da araçtan indirilen şahıs tekme ve yumruklarla darbedildi

Kayseri’de ehliyetsiz sürücüye 83 bin 746 lira ceza

Tahran’da su krizi derinleşiyor

Kudüslü fotoğrafçıdan "Hikâyenin Geri Kalanı" sergisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Prof. Dr. Turan: Aile dağıldığında kültürel, sosyal, ekonomik ve politik tüm toplumsal alanlar olumsuz etkilenir

Bakan Kacır: Yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla, KOBİ'lerimize sağladığımız imkânlarla Ağrı için, çalışıyoruz

Konya Emniyeti'nden TOKİ uyarısı: sahte başvurulara dikkat

Yılın dört mevsiminde tüketilen Mardin'e has atıştırmalık: Peksimet ekmeği

The Guardin, işgal hapishanesinde Filistinlilere yönelik yeraltı işkencelerini ortaya çıkardı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Norveç, Rum kesimine silah ambargosunu kaldırdı

Kamboçya ve Tayland sınır bölgelerindeki ağır silahları geri çekmeye başladı

Rus güçleri cephede ilerliyor

Bingöl'de 3.8 büyüklüğünde deprem

Siyonist rejim Suriye'ye saldırdı, köylerde yol kontrol noktaları kurdu

ABD, Macaristan'ı Rus enerji yaptırımlarından muaf tuttu

Brezilya’da etkili olan kasırga nedeniyle 6 kişi öldü, 437 yaralı