• BIST 100

    10616,20%2,41
  • DOLAR

    40,40% 0,07
  • EURO

    47,23% 0,07
  • GRAM ALTIN

    4418,95% 0,18
  • Ç. ALTIN

    7000,80% 0,00

Ürdün'den Gazze halkının sürgün planlarına tepki

09 Şubat 2025, Pazar 11:34
09 Şubat 2025, Pazar 11:34
Ürdün
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ürdün, işgalci rejimin açıklamalarını ve Filistin Devleti'nin Suudi Arabistan topraklarında kurulması yönündeki düşmanca çağrıları kınadı.

Ürdün Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, Filistinlilerin kendi bağımsız ve egemen devletlerini ulusal toprakları üzerinde kurma hakkına karşı yapılan işgal rejimi açıklamalarını ve bu devletin Suudi Arabistan topraklarında kurulmasına yönelik düşmanca çağrıları şiddetle kınadı.

Bakanlık, bu tür çağrıların provokatif ve kışkırtıcı olduğunu, uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlali ile devlet egemenliğine yönelik bir saldırı teşkil ettiğini vurguladı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Süfyan El-Kudat, işgal hükümetinin devletlerin egemenliğini ve uluslararası hukukun kurallarını ihlal eden kışkırtıcı politika ve açıklamalarına devam ettiğini belirtti. Ürdün’ün bu provokatif açıklamaları kesin bir şekilde reddettiğini vurgulayan El-Kudat, bunların dışlayıcı ve kışkırtıcı bir zihniyetin ürünü olduğunu, barışa karşı düşmanca bir tutum sergilediğini ve bölgedeki gerilimi daha da artıracağını ifade etti.

Ürdün’ün, kardeş Suudi Arabistan Krallığı ile tam bir dayanışma içinde olduğunu belirten El-Kudat, uluslararası toplumu bu sorumsuz açıklamaları kınamaya ve reddetmeye çağırdı.

El-Kudat, ayrıca işgal hükümetinin, bölgedeki temel sorunun işgalin devam etmesi ve Filistin halkının haklarının ihlali olduğunu gizlemeyi başaramayacağını söyledi.

Filistin halkının, 4 Haziran 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız ve egemen devletini kurma hakkına sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurgulayan El-Kudat, güvenlik, barış ve istikrarın ancak bu hakkın tanınmasıyla sağlanabileceğini ifade etti.

El-Kudat, işgal altındaki Batı Şeria’da işgalci rejimin artan saldırgan politikalarının durdurulmasının zorunlu olduğunu belirtti. Özellikle, tehlikeli ve sürekli baskınlarla gerçekleştirilen işgalin derinleştirilmesi, yasa dışı yerleşim faaliyetleri ve Filistin topraklarına el konulması gibi uygulamaların bölgedeki gerilimi artırdığını dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın siyonist işgal rejimi ile normalleşme için Filistin devletinin kurulması şartından vazgeçtiğini ileri sürmüştü.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da bunun ardından yaptığı açıklamada Trump'ın iddiasını yalanladı. Bakanlık, "Filistin devletinin kurulması konusundaki tutumunun kesin ve sarsılmaz olduğunun"  altını çizmiş, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın da bu tutumu hiçbir koşulda yoruma yer vermeyecek şekilde açık ve net bir biçimde teyit ettiği" belirtilmişti.

İşgal başbakanı Netanyahu, resmi ziyaret için bulunduğu Washington'da 7 Şubat'ta siyonist Kanal 14 televizyonuna gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda, Suudi Arabistan'ı hedef almıştı.

Suudi Arabistan'ın işgalci siyonist rejim ile normalleşme için bağımsız Filistin devletinin kurulması şartı sunmasına ilişkin görüşü sorulan Netanyahu, "Filistin devleti istiyorlarsa Suudi Arabistan'da kurabilirler. (Suudi Arabistan) Geniş topraklara sahipler." ifadesini kullanmıştı. (İLKHA)

UNICEF: Gazze'deki durum insan eliyle oluşturulan bir felakettir

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Cezayir'de hidrokarbon anlaşmaları imzalandı: Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlıyor

ABD'de göçmenlere yönelik yeni gözaltı dalgası

Pakistan'da silahlı çatışma: 6 ölü

Çin'de Wipha Tayfunu etkisini gösterdi

Sırbistan ile Kosova arasında yeni gerginlik!

Gazze'de acil ateşkes ve savaşın sonlandırılması için ortak bildiri

Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 27 yaralı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Turuncu Kod” tatbikatı gerçekleştirildi

Rusya-Ukrayna müzakereleri çarşamba günü İstanbul'da

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

Dünya Gıda Programı: Yardıma ulaşmaya çalışan sivillere yönelik şiddet kabul edilemez

Meteoroloji uyardı: Çöl sıcakları geliyor

Mardin’de hafif ticari araç uçurumdan yuvarlandı: 2 yaralı

Guterres: Gazze'de yardıma ulaşmaya çalışan sivillerin öldürülmesi son derece vahşice

Iğdır'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Direniş gruplarından Abbas’a Tepki: Ulusal Konsey kararı tek taraflı ve dışlayıcı

Malatya'da 3. İl Koordinasyon Kurulu ve İl İdare Şube Başkanları toplantısı yapıldı

Sakarya'da başlayan orman yangını Bilecik'e sıçradı

Siirt'te anız yangını: İtfaiye ekipleri müdahale ediyor

Direnişin üst düzey yetkilisi: Gazze’deki hainler ve çetelerin listesi elimizde, hepsi yargılanacak

Macaristan, Rusya ve Sırbistan arasında yeni petrol boru hattı hazırlığı

Gölet kurudu, balıklar telef oldu

Yüzlerce Bedevi aile, Süveyda'daki yerlerinden edildi

Gümüşhane'de trafik kazası: 4 yaralı

İşçi servisi ile LPG yüklü tanker çarpıştı: 35 yaralı

Gaziantep'te LGS birincileri bir araya geldi

Gazze’de açlıktan ölümleri kınayan OCHA Başkanı’na işgalden "vize" engeli

Gazze açlıktan ölüyor: 19 kişi daha açlıktan öldü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


UNICEF: Gazze'deki durum insan eliyle oluşturulan bir felakettir

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Cezayir'de hidrokarbon anlaşmaları imzalandı: Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlıyor

ABD'de göçmenlere yönelik yeni gözaltı dalgası

Pakistan'da silahlı çatışma: 6 ölü

Çin'de Wipha Tayfunu etkisini gösterdi

Sırbistan ile Kosova arasında yeni gerginlik!