• BIST 100

    10871,08%0,16
  • DOLAR

    41,93% 0,02
  • EURO

    48,65% 0,24
  • GRAM ALTIN

    5300,26% 0,02
  • Ç. ALTIN

    8944,84% 0,00

Uygun fiyatlı gayrimenkullerde kaparo dolandırıcılığına dikkat

03 Ocak 2025, Cuma 11:53
03 Ocak 2025, Cuma 11:53
Uygun fiyatlı gayrimenkullerde kaparo dolandırıcılığına dikkat
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gayrimenkul alım satımlarında artan kaparo dolandırıcılığına karşı uyarılarda bulunan Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, düşük fiyatlarla cazip görünen ilanlara dikkat edilmesi gerektiğini, hem tüketicilerin hem de aracılık yapanla

Son zamanlarda ilan portallarında ve sosyal medya platformlarında uygun fiyatlı gayrimenkullerle ilgili artan kaparo dolandırıcılıkları, ciddi mağduriyetlere yol açıyor.

Dolandırıcılar, düşük fiyatla cazip görünen gayrimenkulleri, sahte hesaplar ve yanlış IBAN bilgileriyle pazarlayarak, tüketicilerden kapora talep ediyor. Birçok kişi, gayrimenkulü gerçek sanarak, güvenerek para gönderiyor ve kısa süre içinde dolandırıcılar ortadan kayboluyor.

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda ilan portallarında ve sosyal medya platformlarında uygun fiyatlı gayrimenkullerle ilgili artan kaparo dolandırıcılıklarına dikkat çekti.

Çelebi, dolandırıcıların sahte ilanlar ve düşük fiyatlarla cazip görünen gayrimenkuller sunduğunu ve bu yolla tüketicilerden kapora talep ettiğini belirterek, mağduriyetlerin her geçen gün arttığını ifade etti.

"Çok kazancın peşinde koşarken mağduriyetler yaşanıyor"

Ucuz görülen şeylerin bir şekilde işveren ve tüketici tarafından talep gördüğünü kaydeden Çelebi, "Bu talebin karşılığında da çok kazanmak, aslında çok kazancın peşinde koşarken de maalesef mağduriyetler yaşanıyor. Hem esnafımızdan hem de tüketici tarafında bu konuda ciddi rahatsızlık var. Bununla alakalı ilgili bakanlıklarımıza, Cumhuriyet başsavcılıklarına tek tek bu şikayetleri iletiyoruz. Bunlarla alakalı süreçler başlıyor." diye belirtti.

Gayrimenkul dolandırıcılığında tedbirli olması gereken iki taraf olduğunu belirten Çelebi, "Bir, tüketici tarafımız; iki, burada aracılık yapan taraflarımız. Hem meslektaşlarımızın hem de tüketicilerimizin uyanık olması gerekiyor. Öncelikle bir gayrimenkul satılıyorsa, bununla alakalı ilgili belediyeden ve tapu dairesinden o satan kişinin ismiyle ve satılan gayrimenkulün tapu kaydının örtüşüp örtüşmediğine bakılması gerekiyor. Bunu yapmadan hiçbir türlü kaparo veyahut da sözleşme yapılmaması lazım. Burada öncelik tapu dairesinden o gayrimenkulün kişiye ait olup olmadığını gördükten sonra başlarsa, aslında konuştuğumuz problemin tamamı ortadan kalkacak." dedi.

"Tapu kaydının örtüşüp örtüşmediğine bakmadan kesinlikle kimseye kapora göndermeyin"

Çelebi, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstisnalar hariç, ilan portallarında 'Mesaj yoluyla iletişime geçin' dediği portföylerde 'burada bir sorun olabilirmiş' gibi düşünmelerini, buradan altını çizmek istiyorum. Çünkü en çok dolandırıcının olduğu yer aslında orada, bir fiili cep telefonu yok. Sonrasında iletişime geçiliyor. Size bir IBAN atılıyor. IBAN karşılığında siz parayı gönderiyorsunuz. Geçtikten sonra ikinci hamle yapılıyor. 'Bu kapora az, bir kısım daha atar mısınız?' deniliyor. O arada tüketici uyanıyorsa, ikinciyi atmıyor. Uyanmayan ikinciyi atıyor ve son hareketi sağladıktan sonra, bu sefer ilgili telefonu kapatıyor. Sizin hesabınızdan başka hesaba bu noktada para geçmiş oluyor. Lütfen, tapu kayıtlarıyla IBAN sahibiyle tapu kaydının örtüşüp örtüşmediğine bakmadan kesinlikle kimseye kapora göndermesinler." diye konuştu. (İLKHA)

 

TCMB ekim ayı "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayımladı

Tokat’ta işçi servisi ile minibüs çarpıştı: 10 yaralı

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 4 şüpheli hakkında daha gözaltı kararı

Ekim ayı doğum yardımı ödemeleri hesaplara yatırıldı

Antalya’da iki belediyeye çevre kirliliği cezası: 3,7 milyon TL

Brent petrol 63,84 dolardan işlem görüyor

Prof. Dr. Tarhan: Çocuğa 10 yaşına kadar bütçe yönetimi öğretilmeli

İklim değişikliği ıhlamur üretimini vurdu: Fiyatlar tavan yaptı

Melissa Kasırgası Haiti’yi vurdu: 25 ölü, çok sayıda kişi enkaz altında

Batman'da firari hükümlü yakalandı

TDV “Uluslararası Gazze İnsani Yardım Zirvesi” düzenleyecek

İşgalciler, Kudüs'ün güneyinde 1300 yasadışı yerleşim birimi inşa etme planını onayladı

İşgalciler esir takasıyla bırakılan Ahmed El-Seifi’yeyi yeniden alıkoydu

Trump’tan Çin’le “ılımlı görüşme”: Ticaret krizi yerine övgü ve tavizler

Yangın benzinliğe sıçramadan söndürülerek faciadan dönüldü

Trump, 30 yıl aradan sonra nükleer silah denemelerini yeniden başlatıyor

Sinop merkezli bahis operasyonu: 30 şüpheli tutuklandı

Altın fiyatları toparlanıyor!

İpsala ve Kapıkule'de 525 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Benzine bu gece zam geliyor

İstanbul'da havai fişek evi yaktı: 8 kişi dumandan etkilendi

Gebze’de çöken binada aynı aileden 4 kişi hayatını kaybetti

Samsun'da geri dönüşüm fabrikasında yangın

Kayseri’de aranan 25 kişi yakalandı

Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince’de güvenlik krizi derinleşiyor

Hollanda'da genel seçimin ilk sonuçları açıklandı

Rusya Ukrayna'da bir yerleşim yerini daha ele geçirdi

Brezilya'da favela operasyonunda ölü sayısı 132'ye yükseldi

Batı Şeria'da siyonist çetelerin saldırıları her geçen gün artarak devam ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


TCMB ekim ayı "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayımladı

Tokat’ta işçi servisi ile minibüs çarpıştı: 10 yaralı

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 4 şüpheli hakkında daha gözaltı kararı

Ekim ayı doğum yardımı ödemeleri hesaplara yatırıldı

Antalya’da iki belediyeye çevre kirliliği cezası: 3,7 milyon TL

Brent petrol 63,84 dolardan işlem görüyor

Prof. Dr. Tarhan: Çocuğa 10 yaşına kadar bütçe yönetimi öğretilmeli