• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Uyku ilaçları bağımlılık yapabiliyor

16 Haziran 2022, Perşembe 09:11
16 Haziran 2022, Perşembe 09:11
Uyku ilaçları bağımlılık yapabiliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uyku ilaçları bağımlılık yapabiliyor

Bilinçsiz uyku ilacı kullanımı ağır sağlık sorunlarına yol açabilirken, bazı uyku ilaçları dikkat bozukluğundan bağımlılığa kadar varabilen problemleri tetikleyebiliyor.

Uykuyla ilgili sorunların sayısız kaynağı olabiliyor. Yetersiz fiziksel aktiviteden depresyona, alkol kullanımından dijital ekranlara fazla bakmaya, çeşitli ilaçların kullanımından uyku apnesine, kaygı bozukluklarından kronik hastalıklara, bipolar bozukluktan vardiyalı işlerde çalışmaya varana kadar uyku sorunlarına neden olan birçok faktör bulunuyor.

Bu kadar farklı etken görülebilmesi nedeniyle uyku sorunlarının tedavisinin de değişkenlik gösterdiğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, tek bir uyku sorunu ve tek bir tedaviden bahsedilemeyeceğini belirterek uyku ilaçları ve doğru kullanımlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kişiye özel veriliyor

Uyku ilaçları, basit davranışsal önerilerle çözülmeyen uyku sorunlarının hızlı ve geçici tedavisinde tercih ediliyor. Uyku ilacı önerilen psikiyatrik durumların çoğunda uyku bozukluğunun asıl nedeninin depresyon, kaygı bozukluğu, bağımlılık, şizofreni, bipolar bozukluk gibi mevcut psikiyatrik bozukluk olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yertutanol, 'Bu nedenle asıl psikiyatrik bozukluğun tedavi edilmesi uyku bozukluğunun da ortadan kalkmasını sağlar. Böylece sıklıkla, uyku ilaçlarının uzun süreli kullanılmasına gerek kalmaz.” şeklinde konuştu.

Uyku ilacı kullanımında mutlaka uzmana başvurulmasının önemli olduğunu ifade eden Yertutanol, bilinçsiz ilaç kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Uyku ilaçlarının sinir sistemi üzerine etki eden ilaçlar olduğunu, bu ilaçların beynin uykuyla ilişkili alanlarındaki sinir hücrelerinin çalışma hızını yavaşlatarak ve beyindeki doğal kimyasalların düzeylerini değiştirerek etki gösterdiğini kaydeden Yertutanol, 'Bu ilaçların etkilerinin başlama süreleri, etkilerini sürdürme süreleri ve etkilerinin sonlanma süreleri birbirinden farklılık göstermektedir. Kullanan kişinin genetik özellikleri, yaşı, başka ilaç kullanıyor olup olmadığı, başka bir tıbbi hastalığı olup olmadığı, alkol/madde bağımlılığı olup olmadığı, gebelik/emzirme durumu olup olmadığı, ağır bir işte çalışıp çalışmadığı, araç kullanıp kullanmadığı gibi birçok farklı özellik hekim tarafından değerlendirilerek ilaç seçimi yapılmaktadır. Tüm ilaçlarda olduğu gibi uyku ilaçlarında da yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı faydadan çok zarara neden olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Sağlığa ağır hasar verebiliyor

Tavsiye üzerine ilaç kullanımının zararlarına değinen Yertutanol, ilaçların belli bir amaca yönelik olarak laboratuvar ortamında üretilmiş, vücudun doğal yapısında bulunmayan kimyasallar olduğunu ve uyku ilaçlarının eş dost tavsiyesi ile kullanımının sonuçlarının tahmin edilenden ağır olabileceğini belirterek, 'Bu ilaç grubu temel olarak sinir sistemi üzerine etki ettiği için dikkat ve uyanıklığı bozmaktadır. O nedenle kişi sabah uyansa bile hala dikkat/odaklanma bozukluğu sürebilmekte yani artık (kalıntı) etki yaşanabilmektedir. Algılama ve harekete geçme yavaşladığı için kazalar ve zihinsel performansta azalma görülebilmektedir.” uyarısında bulundu.

Bu ilaçların diğer birçok ilaçta olduğu gibi kalp ve karaciğer üzerine olumsuz etkileri olabileceğini hatırlatan Yertutanol, uyku ilaçlarının bazılarının bağımlılık yapabildiğini ve bazılarının başka ilaçlarla veya alkol ile etkileşime girebildiğini belirterek 'Alkol ile birlikte kontrolsüzce kullanılan uyku ilaçlarının ölüme yol açması mümkündür. Gebe ya da emziren kadınlarda uyku ilaçları bebeğe zarar verebilmektedir. Diğer yandan bazı uyku ilaçları mevcut psikiyatrik hastalığı kötüleştirebilmekte veya görünür olmayan psikiyatrik hastalıkları tetikleyebilmekte yani açığa çıkarabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Uyku ilaçlarının, uyku bozukluklarının küçük bir kısmında ve genellikle geçici sürelerde önerildiğini ifade eden Yertutanol, uyku ilacı gerektiren durumlarda öncelikle davranışsal önerilerin denenmesi ve uyku hijyeni kurallarının uygulanması gerektiğini söyledi.

Adana’da yol kenarında kadın cesedi bulundu

Batman’da mahalle sakinlerinden trafo tepkisi: Evimizin yanındaki ölüm tehlikesini kaldırın

Kürt analarının dinmeyen gözyaşı: Roboski katliamı

DMM: İHA angajman kurallarıyla düşürüldü

Mardin’de otomobil takla attı: 2 yaralı

HÜDA PAR'dan Roboski çağrısı: Tarafsız ve çok yönlü bir soruşturma başlatılmalı

Taşlıçay'da TOKİ sakinleri: "Dere yatağına konut istemiyoruz"

Gaziantep'te gümrük kaçağı ürünler ele geçirildi

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 11 şüpheli tutuklandı

Batman'da silahlı olay: 1 kişi hayatını kaybetti, 2 şüpheli tutuklandı

Karla kapalı köy yolunda zamanla yarış: Rahatsızlanan kadın hastaneye ulaştırıldı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Terminal 1’in ilk etabı açılıyor

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Hatay’da gençlerle buluştu

Mardin’de bir genç bıçaklı kavgada hayatını kaybetti

İTTİHADUL ULEMA: Namaz kırmızı çizgmizdir

Dünyada bir ilk: İki insansız savaş uçağından otonom yakın kol uçuşu

Altın, gümüş, platin ve paladyum 2025’te yatırımcısına ne kadar kazandırdı?

Bir haftada uyuşturucudan 768 şüpheli yakalandı

Doğuda 5 ilde 1874 yerleşim yeri kar nedeniyle ulaşıma kapandı

Siyonist Yahudiler, Filistinlilerin ev ve araçlarını hedef alıyor

Dr. Zahit Taş: Aşılar tedavi edici değil, hastalığı önleyici uygulamalardır

Bitlis’te kar engeli aşıldı: 7 aylık bebek hastaneye ulaştırıldı

Batman'da mahalle sakinlerinden yol tepkisi: Altyapı sonrası yollarımız unutuldu

Han Yunus’ta çadırlar fırtına ve deniz suyuyla yerinden söküldü

STK'lar Sudan için seferber oldu

HAMAS: Somaliland adımı tehlikeli ve meşruiyet arayışıdır

Kosova, sandık başında

Gümrüklerden zehir satıcılarına ağır darbe

İlk kura yarın çekilecek: 500 bin sosyal konutta süreç başlıyor

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever: Belediyenin yaptığı hizmet değil, ifsat çalışmasıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana’da yol kenarında kadın cesedi bulundu

Batman’da mahalle sakinlerinden trafo tepkisi: Evimizin yanındaki ölüm tehlikesini kaldırın

Kürt analarının dinmeyen gözyaşı: Roboski katliamı

DMM: İHA angajman kurallarıyla düşürüldü

Mardin’de otomobil takla attı: 2 yaralı

HÜDA PAR'dan Roboski çağrısı: Tarafsız ve çok yönlü bir soruşturma başlatılmalı

Taşlıçay'da TOKİ sakinleri: "Dere yatağına konut istemiyoruz"