• BIST 100

    15873,27%-1,56
  • DOLAR

    44,44% 0,27
  • EURO

    51,33% 0,21
  • GRAM ALTIN

    6341,48% 1,53
  • Ç. ALTIN

    10614,40% 0,00

Uzm. Psikolog Elalmış: Ölüm haberinde çocuklara mecaz değil, gerçekler anlatılmalı

22 Ocak 2026, Perşembe 15:54
22 Ocak 2026, Perşembe 15:54
Uzm. Psikolog Elalmış: Ölüm haberinde çocuklara mecaz değil, gerçekler anlatılmalı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin Artuklu Üniversitesi Araştırma Görevlisi Uzm. Psikolog Kasım Elalmış, ölüm ve benzeri olumsuz olayların çocuklara aktarılmasında yaşa uygun, dürüst ve doğrudan bir dil kullanılmasının önemine dikkat çekerek, yanlış yaklaşımların ilerleyen yaşlarda

Mardin Artuklu Üniversitesi Araştırma Görevlisi Uzm. Psikolog Kasım Elalmış, İLKHA mikrofonuna yaşanan olumsuzluklar ve özellikle ölüm gibi travmatik hadiselerde çocukların psikolojisinin nasıl korunması gerektiğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Elalmış, ölüm haberinin çocuklara aktarılmasında yaş gruplarına göre yaklaşımın belirleyici olduğunu vurguladı.

Ölüm haberinin çocuklara verilmesinde bazı temel psikolojik prosedürlerin izlenmesi gerektiğini belirten Elalmış, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle biz ölüm haberini çocuklara bildirmemiz gerektiğinde bazı temel prosedürleri izlememiz gerekir, bunlar psikolojik süreçlerle ilgilidir. Öncelikle, eğer vefat eden ebeveyn ya da çok yakın bir aile bireyi ise, 'Cennete gitti, melekler aldı, Allah'ın yanına gitti' gibi mecaz içeren cümlelerin söylenmesini tavsiye etmiyoruz. Nihayetinde çocuk olumsuz bir duygu yaşayacak ve bu duyguyu sebeplere taşıyabilir; örneğin gelecekte daha büyük bir yaşa geldiğinde Allah'a karşı ya da cennete karşı olumsuz duygular taşımaya başlayabilir. Bu temel durumumuzda, çocuğa en yakın ebeveyn ya da ebeveyn kaybı söz konusuysa ebeveyn dışında çocuğa en yakın olan akraba, haberi çok fazla dallandırıp budamadan doğrudan söylemelidir. 'Vefat etti, öldü' gibi kavramlar kullanılabilir; çünkü çocuğu kandırmamak bu anlamda en önemli husustur."

“2-6 yaş arasındaki çocuklar için ise direkt söylemenin gerektiğini uzmanlar ifade etmektedir”

Çocukların yaş gruplarına göre ölüm algısının farklılaştığını ifade eden Elalmış "0-2 yaş arası bebeklik döneminde yaşanan kaybı, çocuğun ölüm algısı olmadığı için ilerleyen süreçlerde söylemek daha uygundur. Çocuk, bu dönemde ölüm kavramını bilmediği için sadece eksiklik hissiyatını, özlem hissiyatını yaşar. 2-6 yaş arasındaki çocuklar için ise direkt söylemenin gerektiğini uzmanlar ifade etmektedir. Bu bağlamda, eğer birinci dereceden bir kayıp söz konusuysa, diğer ebeveyn tarafından anlaşılır kelimelerle anlatılması gerekir. Örneğin 'Babanı kaybettik, vefat etti. O artık bedensel olarak yaşamıyor, bizimle birlikte değil.' Çocuk bunu duyduğunda elbette tekrar düşünecek ve yas sürecini farklı bir biçimde yaşayacaktır." ifadelerini kaydetti.

“Haberi söyleyen ebeveynin kendisini bastırmaması gerekir”

Ölüm ve benzeri olumsuz haberlerin çocuklara mutlaka yakınları tarafından verilmesi gerektiğini vurgulayan Elalmış "Haberi söyleyen ebeveynin kendisini bastırmaması gerekir; ağlaması gerekiyorsa ağlamalı ve çocuğun ağlamasına da müsaade etmelidir. 2 ve 6 yaşındaki çocuklarda olayın şokundan dolayı durumu duymamış gibi davranıp tekrar oyununa dönme, sanki önemli bir şey olmamış gibi görünme gibi kaçınma savunma mekanizmasını kullandığını görüyoruz. Ailenin bu durumu çok ciddiye almadığı müddetçe müdahale etmemesini tavsiye ediyoruz. Çocuk tekrar oyununa dönebilir, bu aslında yasını erteler; bir hafta sonra bu acıyı daha yoğun yaşayabilir." şeklinde konuştu.

Bazı durumlarda mutlaka uzmana başvurulması gerektiğini ifade eden Elalmış "Eğer çocuk çok ağır uyku problemleri yaşıyorsa, uyuyamıyorsa veya uykusunda gördüğü rüyaların etkisiyle irkilip uyanıyorsa; okula başlamışsa okuldaki arkadaşları, hocaları veya dersleriyle ilgili büyük problemler yaşıyorsa; ya da aile tarafından saldırgan davranışlar fark ediliyorsa, bir uzmana danışmaları gerekmektedir." uyarılarında bulundu.

“Ailede çocuğa en yakın olan kişi ya da ebeveyn tarafından haberin söylenmesi daha sağlıklıdır”

Elalmış, uzmanların her zaman ulaşılabilir olmadığını dile getirerek "Hayat her koşulunda uzmanların bulunabileceği bir ortam değildir. Bundan dolayı, ailede çocuğa en yakın olan kişi ya da ebeveyn tarafından haberin söylenmesi daha sağlıklıdır. Çünkü kendisi için yakınlık hissini duyduğu kişi, çocukta oluşabilecek travmanın büyüklüğünü azaltabilir. Bir diğer önemli nokta da ne söylediğimiz değil, nasıl söylediğimizdir." dedi.

Dini referansların doğru ve yaşa uygun kullanılmasının önemine değinen Elalmış "6-7 yaş sonrası çocuklarda ise soyut düşünce geliştiği için ölüm kavramını idrak edebildiklerinden, 'Öldü' ya da 'Vefat etti' gibi kavramlar birinci derecedeki akrabaları tarafından söylenmelidir. Örneğin deprem, doğal afet veya buna benzer durumlarda çocuğa örnekleme yöntemiyle ya da başka bir sembolik anlatımla söylenilebilir. Maalesef modern psikolojinin bu tür manevi olaylar için kullanabileceği çok fazla cümlesi yok. Bundan dolayı biz din psikologları olarak, çocuğun birincil ebeveyn ya da yakın kişilerine durumu anlatırken dini referansları kullanmalarını öneriyoruz." değerlendirmelerde bulundu.

“Çocuklar da insandır ve yetişkinlerin yaşadığı bütün süreçlerden geçmek durumundadır”

Yas sürecinde çocukların ortamdan izole edilmemesi gerektiğini vurgulayan Elalmış, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çocuk bulunduğu ortamdan yasın yapıldığı ortama getirilmeli, insanların ağlayış seslerini duymalıdır. Yas onun için normalleşmelidir. Eğer çocuğu steril bir ortama koyup bu süreçten alıkoyarsak, çocuk bunu belki hayatı boyunca mücadele edeceği bir durum olarak telakki edecek. Çocuklar da insandır ve yetişkinlerin yaşadığı bütün süreçlerden geçmek durumundadır. Onları fanus içerisinde bir oyuncak ya da robotmuş gibi yetiştirmemiz pedagojik olarak uygun değildir." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

CHP'li Marmaris Belediyesi'nde rüşvet operasyonu

Yahudi çetelerin kurşunuyla yaralanan Filistinli şehit oldu

Hizbullah'tan büyük misilleme, İran'dan 83'üncü dalga: Siyonist rejim ağır darbe alıyor

İçişleri Bakanı Çiftçi: Sokak çetelerine ve onları cazip göstermeye kalkışanlara geçin vermeyeceğiz

Elazığ'da 9 ayrı suçtan 16 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Grossi'den İran'daki nükleer santrale yönelik olası saldırıda "radyasyon" uyarısı

Diyarbakır Valiliği'nden yol kenarına bırakılan EYP'nin patlamasına ilişkin açıklama

Trump: İran'ın enerji santralini 10 gün boyunca vurmayacağız

İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde STRATCOM Zirvesi başlıyor

Siyonist genelkurmay başkanı: israil "ordusu" çöküşün eşiğinde!

Ticaret Bakanı Bolat: Bakan Kyle ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik

İranlı general Şikarçi: Operasyonlarımızda 1321 siyonist ve 800 Amerikan öldü

Müftü Aruk: Diziler toplumsal ahlakı olumsuz etkiliyor

Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı

Pezeşkiyan'dan bölgedeki ABD üslerini hedef almalarına ilişkin İslam ülkelerine çağrı

Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor

Türkiye'den Karadeniz'de Türklerin işlettiği gemiye yönelik saldırıya tepki

Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü

Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak

Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu

İran, ABD'nin 15 maddelik dayatmasına resmi yanıtını iletti

İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?

Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı

Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza

Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak

Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı

Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek

Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


CHP'li Marmaris Belediyesi'nde rüşvet operasyonu

Yahudi çetelerin kurşunuyla yaralanan Filistinli şehit oldu

Hizbullah'tan büyük misilleme, İran'dan 83'üncü dalga: Siyonist rejim ağır darbe alıyor

İçişleri Bakanı Çiftçi: Sokak çetelerine ve onları cazip göstermeye kalkışanlara geçin vermeyeceğiz

Elazığ'da 9 ayrı suçtan 16 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Grossi'den İran'daki nükleer santrale yönelik olası saldırıda "radyasyon" uyarısı

Diyarbakır Valiliği'nden yol kenarına bırakılan EYP'nin patlamasına ilişkin açıklama