• BIST 100

    14169,30%0,02
  • DOLAR

    42,83% 0,04
  • EURO

    50,62% 0,52
  • GRAM ALTIN

    6125,18% 0,26
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 2,31

Uzman dalgıçtan hayati uyarı: Bilinmeyen sulara girmeyin, yalnız yüzmeyin!

31 Temmuz 2025, Perşembe 15:20
31 Temmuz 2025, Perşembe 15:20
Uzman dalgıçtan hayati uyarı: Bilinmeyen sulara girmeyin, yalnız yüzmeyin!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Her yaz artan boğulma vakalarına dikkat çeken Batman İtfaiyesi Dalgıç Uzmanı Mehmet Aktan, serinlemek için girilen nehir, gölet ve sulama kanallarının ölümcül riskler taşıdığını belirterek vatandaşları sadece güvenli alanlarda yüzmeye çağırdı.

Bunaltıcı sıcaklar nedeniyle serinlemek isteyen birçok kişi nehir, gölet ve kanallara giriyor. Ancak her yıl, bu bilinçsiz davranışlar sonucu birçok kişi boğularak hayatını kaybediyor.

Batman İtfaiyesi Dalgıç Uzmanı Mehmet Aktan, yaz aylarında artan boğulma vakalarına karşı vatandaşları uyardı.

Özellikle yüzme bilmeyenlerin nehir, gölet ve sulama kanallarına girmemesi gerektiğini vurgulayan Aktan, bu suların yüzmeye uygun olmadığını belirtti.

Güvenli alanlar olarak yalnızca cankurtaran bulunan havuzların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Aktan, boğulma anında soğukkanlı olunması, yüzme bilinmiyorsa kurtarma girişiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Batman İtfaiyesi Su Altı ve Su Üstü Arama Kurtarma Personeli Aktan, aileleri çocuklarını yakından takip etmeleri konusunda uyardı, akıntılı sularda yüzmenin büyük tehlike oluşturduğunun altını çizdi.

Batman İtfaiyesi Dalgıç Uzmanı Mehmet Aktan

"Nehir, gölet, kanallar kesinlikle yüzmeye uygun değil"

Aktan, özellikle yüzme bilmemezlikten kaynaklanan olayların hem il genelinde hem de Türkiye çapında çok sayıda can kaybına yol açtığını belirtti.

"Her yaz içimiz yanıyor" diyen Aktan, bölgedeki aşırı sıcaklar nedeniyle vatandaşların serinlemek için nehir, gölet ve en tehlikelisi olan sulama kanallarına yöneldiğini ancak bu suların "kesinlikle yüzmeye uygun olmadığını" vurguladı. Aktan, "Daha bir hafta önce iki vatandaşımız kanalda hayatını kaybetti. Bu tür olaylar bizi derinden üzmektedir." dedi.

"Lütfen havuzlara gidin"

Aktan, vatandaşların yüzme ihtiyacını güvenli ve denetimli alanlarda karşılaması gerektiğini hatırlatarak, "Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ve belediyenin havuzları var. İnsanlar bu havuzları tercih etmeli." dedi. Ailelerin de çok daha duyarlı olması gerektiğini söyleyen Aktan, özellikle Dicle Nehri gibi alanlarda görüş mesafesinin olmaması nedeniyle insanların farkında olmadan 4-5 metrelik çukurlara düştüğünü belirtti.

"Yüzme bilmiyorsanız suya girmeyin"

Boğulma olaylarının önüne geçmek için atılması gereken en önemli adımın "yüzme bilmeyen kişilerin suya girmemesi" olduğunu belirten Aktan, aileleri de bu konuda bilinçli olmaya çağırdı: "Piknik alanlarında çocuklar sürekli gözlem altında tutulmalı. Çocuklar evden çıkarken nereye gittikleri ve ne yaptıkları mutlaka sorulmalı. Bir hafta içinde 3-4 vatandaşımızın hayatını kaybettiği acı olaylarla karşılaşıyoruz."

"Bilinmeyen sulara girmeyin, yalnız yüzmeyin"

Aktan, suya girerken dikkat edilmesi gereken temel kuralları da hatırlattı:

"Bilinmeyen yerlere asla girilmemeli. Suyun derinliği mutlaka bilinmeli. Tek başına suya girilmemeli. Yüzmek için sadece cankurtaran bulunan ve derinliği belli olan havuzlar tercih edilmeli. Nehirler, göller ve kanallar kesinlikle yüzmek için değildir."

Boğulma anında ne yapmalı?

Mehmet Aktan, bir boğulma olayıyla karşılaşıldığında ilk yapılması gerekenin "soğukkanlılık" olduğunu söyledi. "Boğulan kişinin de, onu kurtarmaya çalışan kişinin de panik yapmaması hayati önem taşır" diyen Aktan, çevredeki kişilerden yardım istenmesi gerektiğini ve kurtarma için "ip, can simidi, araç lastiği ya da ağaç dalı" gibi yüzen cisimlerin kullanılabileceğini söyledi.

Yüzme bilmeyen kişilerin asla kurtarma girişiminde bulunmaması gerektiğini vurgulayan Aktan, "Çoğu boğulma olayında, kurtarmaya çalışan kişiler de hayatını kaybediyor." dedi. Yüzme bilen ve kendine güvenen kişilerin ise boğulan kişiye "arkadan yaklaşarak" müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Aktan, "Yüzünden yaklaşırsanız, panikle sizi boğazınızdan tutup suya çekebilir. Arkadan yaklaşıp boynundan ya da koltuk altından tutarak başını su üzerinde tutmaya çalışın." ifadelerini kullandı.

"Akıntılı sularda asla yüzülmez"

Aktan, birçok boğulma vakasının arkasında "bilinçsiz hareketler" ve "aşırı özgüven" olduğunu, özellikle "akıntılı sularda yüzmenin son derece tehlikeli" olduğunu söyledi. Aktan, "Bu suların çekim gücü çok fazladır. Kurallara uymak, bilinçli hareket etmek bu tür acı olayların önüne geçmenin tek yoludur." diyerek uyarısını yineledi. (İLKHA)

Libya: Ankara'daki kazada tüm göstergeler teknik arızayı gösteriyor, ülkede 3 günlük yas ilan edildi

Elazığ Umut Kervanı’ndan muhtaç ailelere yakacak yardımı

Ukrayna ordusu Donetsk’te Siversk’ten çekildi

Libya Başbakanı Dibeybe: Genelkurmay Başkanı Al-Haddad ve beraberindekiler hayatını kaybetti

Adalet Bakanı Tunç: Haymana’da düşen uçakla ilgili soruşturma başlatıldı

Trump'ın abluka kararına Venezuela'dan sert karşılık

Libya Genelkurmay Başkanı’nı taşıyan jetin enkazına ulaşıldı

Tarsus otoyolunda kaza: 1 yaralı

Polat: Asgari ücret, artan yaşam maliyetleri karşısında yetersiz

Konya’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Kahramanmaraş’ta 88 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

Suriye'de uyuşturucu operasyonu: 162 bin captagon hapı ele geçirildi

Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Ankara'da düştü

Yüzyıllardır devam eden gelenek: Kavurma

Çin kıtalararası balistik füze stokladığı iddiasını reddetti

Güney Afrika’da sel felaketi: 4 ölü

Irak: İran'dan gelen doğalgaz akışı kesildi

Avrupa cüzzam vakaları nedeniyle alarmda

Nijerya'da otobüse silahlı saldırı: 28 kişi kaçrıldı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Somalili bakan ile görüştü

Kocaeli’de DMD hastası çocuk için toplanan paraları çalan şüpheli yakalandı

Rusya’dan Ukrayna’ya yoğun hava saldırısı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Kürt meselesinin çözümü için referans olması gereken model Malazgirt ruhudur

Pakistan'da polis ekiplerine pusu: 5 ölü

Arnavutluk'ta yolsuzluk protestolarında hükümetin istifasını talep ediyor 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Aoun ile görüştü

Şırnak'ta düzenlenen operasyonda 11 kişi gözaltına alındı

Asgari ücret 28 bin 75 lira olarak belirlendi

6 aracın hurdaya döndüğü kazada vinç şoförü kazadan önce araçtan atlamış

Son dakika: 2026 asgari ücret belli oldu! Yeni rakam 3. toplantı sonrası açıklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Libya: Ankara'daki kazada tüm göstergeler teknik arızayı gösteriyor, ülkede 3 günlük yas ilan edildi

Elazığ Umut Kervanı’ndan muhtaç ailelere yakacak yardımı

Ukrayna ordusu Donetsk’te Siversk’ten çekildi

Libya Başbakanı Dibeybe: Genelkurmay Başkanı Al-Haddad ve beraberindekiler hayatını kaybetti

Adalet Bakanı Tunç: Haymana’da düşen uçakla ilgili soruşturma başlatıldı

Trump'ın abluka kararına Venezuela'dan sert karşılık

Libya Genelkurmay Başkanı’nı taşıyan jetin enkazına ulaşıldı