• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Diyabete karşı sağlıklı ve dengeli beslenin

01 Aralık 2024, Pazar 12:26
01 Aralık 2024, Pazar 12:26
Uzman Diyetisyen Korkmaz: Diyabete karşı sağlıklı ve dengeli beslenin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus hastalığının ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sırada yer aldığına değindi.

Diyabet hastalarının yaklaşık yarısının diyabet olduğundan haberdar olmadığını dile getiren Korkmaz, diyabet tanısı almış bireylerin mutlaka diyabet eğitimi alması ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uyması gerektiğini dile getirdi.

Diyabetin belirtileri nelerdir?

Diyabetin belirtileri hakkında bilgi veren Korkmaz, "Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sıradadır. Türk Diyabet Cemiyeti verilerine göre diyabet hastalarının yüzde 45'i hastalıklarının farkında değildir. Peki, diyabet nedir? İnsülin hormonunun yetersiz olması veya hiç olmaması durumunda kan şekerinin normalin üzerinde bulunması durumudur. Diyabet tanısı almış bireyler mutlaka diyabet eğitimi almalı ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uymalıdır. Diyabetin klinik belirtileri: Polifaji (sık yemek yeme), poliüri (sık idrara çıkma), polidipsi (sık susama), ayaklarda uyuşma-yanma, ağız kuruluğu, bulanık görme, ciltte kuruma, vücutta aşırı yağ birikimi insülin hücrelere geçişini sağlayan hormonların salınımını engeller. Bu durum ile birlikte tip 2 diyabet gelişebilir." dedi.

"Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta"

Diyabet hastalarının yüzde 80'inin obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklandığına vurgu yapan Korkmaz, "Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, Avrupa'da görülen tip 2 diyabet vakalarının yüzde 80'i obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklanmaktadır. Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta ve vücut insüline karşı direnç göstermektedir. Bunun sonucunda ise diyabet riski artmaktadır. Abdominal bölge (karın bölgesi) yağlanması özellikle diyabet ile ilişkilendirilebilir. Bel çevresi, kadınlarda ortalama 80-90 cm erkeklerde ise ortalama 100 cm civarında olduğunda diyabet riski yüksektir." ifadelerini kullandı.

Korkmaz beslenme hakkında, "Diyabet tedavisinde kan şekeri (regülasyonu) kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması oldukça önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrenilenlerin uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi

Diyarbakır’da ambulansların trafikte karşılaştığı sorunlar yerinde incelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

Murat Nehri'nde 60 kilogramlık turna balığı yakalandı

Rusya, Portekiz, Kanada ve Fransa ile savunma anlaşmalarını feshetti

Yunanistan'da çiftçilerin protestosuna polis müdahalesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katarlı mevkidaşı ile görüştü

Avustralya'da 50'den fazla orman yangını çıktı

Sivas'ta cezaevi nakil aracı devrildi: 9 yaralı

Bursa için sağanak uyarısı

Mersin’de asayiş uygulamalarında 2 bin 25 aranan şahıs yakalandı

Psikolojik Danışman Gürkan: Çocuğa sadece ödev dayatmak değil, sorumluluk kültürü kazandırmak esas olandır

Afyonkarahisar'da iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 11 ölü, 14 yaralı

ABD'den Avrupa'ya NATO baskısı

Maduro: ABD'nin Venezuela'ya yaklaşımı uluslararası hukuka aykırı

Rusya'dan Ukrayna'ya geniş kapsamlı hava saldırısı

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü değişti

Batman'da kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Sri L'yı vuran Ditwah Kasırgası nedeniyle 607 ölü, 214 kayıp

Esnaf, elektrik kesintileri nedeniyle mağdur

Kalp krizine artık herkes ilk müdahaleyi yapabilecek

Mardin’de motosiklet kazası: Sürücü hayatını kaybetti

Cizre’de define arayan şahıs ölü bulundu

HÜDA PAR Milletvekili Demir'den, Cizre Barajı'yla ilgili Meclis'e soru önergesi

Adana'da kasım ayında 10 bin 837 trafik kuralı ihlali yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi

Diyarbakır’da ambulansların trafikte karşılaştığı sorunlar yerinde incelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü