-
BIST 100
16260,10%0,87
-
DOLAR
44,31% 0,03
-
EURO
51,46% 0,34
-
GRAM ALTIN
6307,38% -1,54
-
Ç. ALTIN
10757,95% -3,57
Uzman Diyetisyen Korkmaz: Diyabete karşı sağlıklı ve dengeli beslenin
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus hastalığının ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sırada yer aldığına değindi.
Diyabet hastalarının yaklaşık yarısının diyabet olduğundan haberdar olmadığını dile getiren Korkmaz, diyabet tanısı almış bireylerin mutlaka diyabet eğitimi alması ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uyması gerektiğini dile getirdi.
Diyabetin belirtileri nelerdir?
Diyabetin belirtileri hakkında bilgi veren Korkmaz, "Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sıradadır. Türk Diyabet Cemiyeti verilerine göre diyabet hastalarının yüzde 45'i hastalıklarının farkında değildir. Peki, diyabet nedir? İnsülin hormonunun yetersiz olması veya hiç olmaması durumunda kan şekerinin normalin üzerinde bulunması durumudur. Diyabet tanısı almış bireyler mutlaka diyabet eğitimi almalı ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uymalıdır. Diyabetin klinik belirtileri: Polifaji (sık yemek yeme), poliüri (sık idrara çıkma), polidipsi (sık susama), ayaklarda uyuşma-yanma, ağız kuruluğu, bulanık görme, ciltte kuruma, vücutta aşırı yağ birikimi insülin hücrelere geçişini sağlayan hormonların salınımını engeller. Bu durum ile birlikte tip 2 diyabet gelişebilir." dedi.
"Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta"
Diyabet hastalarının yüzde 80'inin obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklandığına vurgu yapan Korkmaz, "Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, Avrupa'da görülen tip 2 diyabet vakalarının yüzde 80'i obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklanmaktadır. Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta ve vücut insüline karşı direnç göstermektedir. Bunun sonucunda ise diyabet riski artmaktadır. Abdominal bölge (karın bölgesi) yağlanması özellikle diyabet ile ilişkilendirilebilir. Bel çevresi, kadınlarda ortalama 80-90 cm erkeklerde ise ortalama 100 cm civarında olduğunda diyabet riski yüksektir." ifadelerini kullandı.
Korkmaz beslenme hakkında, "Diyabet tedavisinde kan şekeri (regülasyonu) kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması oldukça önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrenilenlerin uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti
LGS başvuruları başladı
Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı
Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü
Mardin'de devrilen yolcu midibüsünde 13 kişi yaralandı
Şırnak'ta jandarmadan asayiş operasyonu: 67 gözaltı
Ağrı Dağı'nda kaybolan kadın dağcı için arama çalışması devam ediyor
Havalimanına iniş yapan uçak itfaiye aracına çarptı
Siirt’te kar ve heyelan nedeniyle yollar kapandı, mahsur kalanlar kurtarıldı
Şanlıurfa’da Bediüzzaman Said Nursi için çağrı: Naaşı eski yerine getirilsin
Prof. Dr. Tarhan: Basit ama anlamlı bir yaşam tarzı sürmek, uzun ömrün sırrıdır
Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 16 yaşındaki sürücü ağır yaralandı
Şanlıurfa’da Vali Şıldak Balıklıgöl’de incelemelerde bulundu
Mardin’de 47 çift dualar eşliğinde umreye uğurlandı
Batman'da otomobil uçuruma yuvarlandı: 2 yaralı
Şanlıurfa’da trafo patladı: 3 araç küle döndü
DMM'den “araç içinde telefon tutucu ve koku yasaklandı” iddialarına yalanlama
Yeme bozuklukları, içsel denge ve çatışmanın bir yansıması!
Moskova-Tahran hattında yeni görüşme: Nükleer tesislere yönelik saldırılar kabul edilemez
Slovenya'da akaryakıt satışına kısıtlama
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er personelle bayramlaştı
Sudani: Irak olarak, İran ve ABD arasında arabuluculuk yapabiliriz
Fransa'da yerel seçimlerin ikinci turunda sonuçlar netleşti
Borçlandırma işlemleri için son 3 gün uyarısı
Uludağ'da "kar" bilançosu rakamlara yansıdı: 58 yaralı, 83 mahsur
Demir-Çelik ihracatında şubat verileri açıklandı
Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı
Yapay zekâ skandalı: Ünlü gazeteci sahte alıntılar nedeniyle görevden alındı
Dışişleri Bakanı Fidan ile İranlı mevkidaşı Erakçi görüştü
Tüm okullarda yarın ilk ders: "Finansal Okuryazarlık"
Yükleniyor







