• BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,63% 0,10
  • EURO

    51,97% 0,00
  • GRAM ALTIN

    7037,44% -1,12
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,16

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Diyabete karşı sağlıklı ve dengeli beslenin

01 Aralık 2024, Pazar 12:26
01 Aralık 2024, Pazar 12:26
Uzman Diyetisyen Korkmaz: Diyabete karşı sağlıklı ve dengeli beslenin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus hastalığının ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sırada yer aldığına değindi.

Diyabet hastalarının yaklaşık yarısının diyabet olduğundan haberdar olmadığını dile getiren Korkmaz, diyabet tanısı almış bireylerin mutlaka diyabet eğitimi alması ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uyması gerektiğini dile getirdi.

Diyabetin belirtileri nelerdir?

Diyabetin belirtileri hakkında bilgi veren Korkmaz, "Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus ölümcül birçok hastalığın oluşmasında birinci sıradadır. Türk Diyabet Cemiyeti verilerine göre diyabet hastalarının yüzde 45'i hastalıklarının farkında değildir. Peki, diyabet nedir? İnsülin hormonunun yetersiz olması veya hiç olmaması durumunda kan şekerinin normalin üzerinde bulunması durumudur. Diyabet tanısı almış bireyler mutlaka diyabet eğitimi almalı ve diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına uymalıdır. Diyabetin klinik belirtileri: Polifaji (sık yemek yeme), poliüri (sık idrara çıkma), polidipsi (sık susama), ayaklarda uyuşma-yanma, ağız kuruluğu, bulanık görme, ciltte kuruma, vücutta aşırı yağ birikimi insülin hücrelere geçişini sağlayan hormonların salınımını engeller. Bu durum ile birlikte tip 2 diyabet gelişebilir." dedi.

"Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta"

Diyabet hastalarının yüzde 80'inin obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklandığına vurgu yapan Korkmaz, "Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, Avrupa'da görülen tip 2 diyabet vakalarının yüzde 80'i obeziteden ya da aşırı kilolu olma durumundan kaynaklanmaktadır. Vücuttaki kilo arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta ve vücut insüline karşı direnç göstermektedir. Bunun sonucunda ise diyabet riski artmaktadır. Abdominal bölge (karın bölgesi) yağlanması özellikle diyabet ile ilişkilendirilebilir. Bel çevresi, kadınlarda ortalama 80-90 cm erkeklerde ise ortalama 100 cm civarında olduğunda diyabet riski yüksektir." ifadelerini kullandı.

Korkmaz beslenme hakkında, "Diyabet tedavisinde kan şekeri (regülasyonu) kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması oldukça önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrenilenlerin uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Erzurum’da kar nedeniyle 3 ilçede okullar tatil edildi

Erzincan'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Küba’da petrol krizi

Kabinede görev değişimi Resmi Gazete'de

Bakan Fidan Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar ile görüştü

Uşak’ta uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

Şanlıurfa’da elektriğin yarısı kaçak kullanılıyor

Arnavutluk'ta hükümet karşıtı gösteri

Ankara’da İran İslam Devrimi’nin 47. yıl dönümü resepsiyonu düzenlendi

Ağrı ve Van'da eğitime kar tatili

Meksika'da kaçırılan madenciler ölü bulundu

Tarsus Umut Kervanı’ndan yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere yardım

Hatay’da motosiklet sürücüsüne akrobatik hareketten 77 bin lira ceza

Kolombiya'da şiddetli yağışlar sel ve heyelana yol açtı: 14 ölü

Libya’da ambulans helikopter askeri üsse düştü: Ölü sayısı 5'e yükseldi

AB'de iltica başvurularında yeni dönem 

Venezuela Meclis Başkanı Rodriguez: Ülkede yakın zamanda seçim planlanmıyor

DMM, "10 TL değerinde madeni para olduğu" iddialarını yalanladı

ABD ve Azerbaycan arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı

Otobanda yarışa ağır ceza: 14 sürücüye 407 bin TL’den fazla para cezası

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

Bakan Bayraktar Avrupa İmar ve Kalkınma Bsı heyetini kabul etti

Yunanistan Başbakanı Miçotakis yarın Ankara'ya geliyor

ABD ile Ermenistan arasında İHA ve nükleer iş birliği anlaşması

Şanlıurfa’da bağımlılık, aile ve çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı

İşlevsel donma yaşıyor olabilirsiniz!

Malatya'da hırsızlık şüphelileri yakalandı

Ekmek almaya giderken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

Portekiz'de gençlerin yüzde 85'i aktif şekilde yapay zeka kullanıyor

Kurtulmuş, Kırgız Meclis Başkanı Uulu ile ortak basın toplantısı düzenledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Erzurum’da kar nedeniyle 3 ilçede okullar tatil edildi

Erzincan'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Küba’da petrol krizi

Kabinede görev değişimi Resmi Gazete'de

Bakan Fidan Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar ile görüştü

Uşak’ta uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

Şanlıurfa’da elektriğin yarısı kaçak kullanılıyor