Uzman diyetisyenden uyarı: “Bayram sabahı küçük porsiyonlar tüketilmeli”

Tarih: 19.04.2023 10:40
Uzman diyetisyenden uyarı: “Bayram sabahı küçük porsiyonlar tüketilmeli”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Uzman diyetisyenden uyarı: “Bayram sabahı küçük porsiyonlar tüketilmeli”

Ramazan ayında aç ve susuzluğa alışan midenin daha da küçüldüğünü ve bu sebepten ötürü mideye Ramazan sonrası fazla yüklenilmemesi gerektiğine dikkat çeken uzman diyetisyen, Ramazan Bayramında aşırı yemek tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında yeme ve içme alışkanlığındaki farklılıkların metabolizmada değişiklikler meydana getirdiği bilinmektedir. Bu sebepten ötürü Ramazan’dan sonra beslenme düzeninin tamamen değiştiğini dile getiren Memorial Hastanesi’nde Uzman Diyetisyen İrem Akpolat, Ramazan Bayramını sağlıklı geçirmenin püf noktalarını açıkladı.
Ramazan sonrası kan şekeri düzeninin bozulmaması için güne hafif bir kahvaltı ile başlanılması gerektiğine dikkat çeken Akpolat, “Bir aylık Ramazan sürecinin sonuna gelmekteyiz. Sonrasında Ramazan Bayramına girmekteyiz. Bu bayram aslında eski düzenimize geçmemizde adaptasyon sürecinin başlangıcı olmaktadır. Bayram sürecinde özellikle kahvaltıların atlatılmamasını öneriyorum. Güne güzel bir kahvaltı ile başlarsak eğer, gün içerisindeki kan şekeri düzenimiz bozulmaz ve aynı zamanda iştah kontrolümüzü sağlamış oluruz” dedi.
Bayram sabahının mide hazımsızlığı açısından önemli bir sabah olduğuna dikkat çeken Akpolat, “Geleneksel yemeklerimiz bayramların vazgeçilmezi. Bir yandan da o gelenekleri devam ettirmemiz lazım. Ancak sağlık daha ön planda olmalı. Tüketeceğimiz besinlerin kaliteli olması önem verilmelidir. Mesela tüketeceğimiz besinlerin kaliteli olmasına önem vermeliyiz. Protein kaynaklı ana yemeklerde herhangi bir problem yaşamayız. Ramazan ayı sonrasında şeker gibi ürünlerdense protein kaynaklı yemeklerin tüketilmesi her zaman daha anlamlıdır' diye konuştu.
Bayram sabahı, mide hazımsızlığı açısından önemli bir sabah olduğuna dikkat çeken Akpolat, 'Çünkü hali hazırda Ramazan ayı sonrası midemiz daha küçük. Mideye aşırı yüklenmek sindirim sistemi problemlerine neden olabilir. O yüzden önceliğimiz minimal porsiyonlarda güne başlamak olmalıdır. Tersini yaparsak eğer, günlük iştah düzenimizi bozmuş olacağımız için kişilerde aşırı tüketim sonucu kilo artışı gözlemlenebilir. Kahvaltıda ağır yemekler yerine daha hafif ürünler tüketilmelidir. Özellikle Ramazan sonra küçük midemiz için daha alternatif olur. Aynı zamanda da sindirim sistemini bozmamış oluruz. Klasik bir kahvaltıdan kastım, protein değeri yüksek olan yumurta, peynir, zeytin, tam buğday ve çavdar ekmeği gayet uygun bir tercih olur” şeklinde konuştu.

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere kapalı sistem sulama desteği

Yeşilyurt Belediye Meclisi, 12 maddeyi karara bağladı

Siirt’te doğal gaz altyapısı genişletiliyor

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Gazze için tüm İslam ülkeleri derhal harekete geçmeli

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Muğla'da orman yangını

Pakistan’da 5 katlı bina çöktü: 5 ölü

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Güzel ahlak gencin süsüdür

İtalya'da benzin istasyonunda patlama: 40 yaralı

Musk ABD'de yeni parti kurma konusunda anket yaptı

Diyarbakır'da silahlı kavga: 1'i ağır 2 yaralı

İşgal rejimi ve ABD İstanbul'da protesto edildi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: İklim Kanunu'nun alelacele kabul edilmesini rasyonel bulmuyoruz

Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası

Gaziantep'te ilk defa kalça artroskopisi ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa’da “Çağın Kerbelası Gazze” programına davet

Yükleniyor