• BIST 100

    9708,65%3,23
  • DOLAR

    39,79% -0,27
  • EURO

    46,70% -0,41
  • GRAM ALTIN

    4205,74% 0,13
  • Ç. ALTIN

    6740,52% 0,00

Uzman doktor uyardı: 'Uyuz hastalığı Kovid-19 ile tetiklendi'

27 Mart 2023, Pazartesi 10:40
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Uzman doktor uyardı:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman doktor uyardı: 'Uyuz hastalığı Kovid-19 ile tetiklendi'

Siirt’te görevli Dermatoloji Uzmanı Dr. Ömer Özdemir, özellikle Kovid-19 döneminde pandemiyle birlikte uyuz vakalarının artış gösterdiğini söyledi.
Son yıllarda artan uyuz vakalarında hastanelerin acil servisleri başta olmak üzere polikliniklerde de uyuz rahatsızlığı nedeniyle gelen hasta sayısında artış yaşanıyor. Hastalığın kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Ömer Özdemir, hastalığın kaşıntı, döküntü ile başladığını ve insandan insana bulaştığını belirtti.
Uyuzun parazitle tetiklenen bir hastalık olduğunu söyleyen Uzman Dr. Özdemir, bu parazitin ancak mikroskop altında incelenebildiğini söyledi. Özdemir, “Bu parazit insan vücuduna yerleştiği zaman cildin en üst tabakası epidermis dediğimiz tabakasına yerleşir ve kendi evini yapar. Biz buna tünel diyoruz. Bu tüneli özellikle geceleri yapmaya çalışır. Ondan dolayıdır ki hastalarda da gece artan bir kaşıntı oluşur” dedi.

“Uyuz hastalığı Kovid-19 ile tetiklendi”
Özellikle Kovid-19 döneminde pandemiyle birlikte uyuz vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Uzman Dr. Özdemir, Bunun temel sebeplerinin eve kapanma, ailelerin daha uzun süre beraber yaşaması, hijyen alışkanlığındaki azalma ve tedavide kullanılan ilaçlara karşı uyuzun direnç geliştirmesi olduğunu belirtti.
Özdemir, “Şu an Siirt’e gerçekten şaşırtan bir sayıda artış var. Günlük gelen hastaların neredeyse çoğunu uyuz vakaları oluşturmaktadır. Hatta bazen günlük vakaların yüzde ellisi uyuz vakaları oluşturabiliyor. Uyuz hastalığında bizim iki çeşit tedavi yöntemimiz var. Biri sürmeli tropikal dediğimiz ilaçlar bir diğer ilacımız da ağızdan alınan bir hap” diye konuştu.

“Korunmak için önlemler”
Tedavi sürecinde yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Özdemir, “Tedavide özellikle dikkat edilmesi gereken nokta sadece uyuzlu hastanın değil uyuzlu hastanın aile bireylerinin de eş zamanlı olarak tedavi edilmesi. Bazı ilaçlarımız 12 ila 24 saat vücudumuzda kalması lazım temizlemek için. Bazılarının da 72 saat kalması lazım. Uyuz hastalığı el sıkışmakla, tokalamakla yan yan oturmakla bulaşmaz. Bulaş için uzun bir temas gerekir. Bundan dolayı uyuzlu bir hasta gördüğümüz zaman vebali bir hastaya yaklaşır gibi korkmaya çekinmeye gerek yok ama uzun temas gerektiren bulaşıcı bir hastalık” ifadelerini kullandı.

DSİ'den boğulma vakalarına karşı önlem seferberliği

Uluslararası öğrenciler mezuniyet coşkusunu yaşadı

Bakan Göktaş: Güçlü bir gelecek, güçlü ailelerle mümkün

Yangın nedeniyle 3 ilde 50 binden fazla kişi tahliye edildi

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 56 bin 531'e yükseldi

Yaz tatili, çocukların ekran başında saatler geçirdiği bir dönem olmak zorunda değil!

Mersin'de oto yıkamacıda 4 gencin şüpheli ölümü

Adıyaman'da trafik kazası: 6 yaralı

Adıyaman'da yaz Kur'an kurslarının açılışı yapıldı

Yalova merkezli dolandırıcılık operasyonu: 7 kişi tutuklandı

Biçerdöverler için zorunlu yangın tedbiri: Tedbirler alınmadan hasat yapılamayacak

Kur’an kursuna katılan çocuklar: Allah’ın evinde Kur’an öğrenmek çok güzel bir his

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enflasyon ve ekonomi üzerine mesajlar

Elazığ'da bir haftada 240 kişi gözaltına alındı

Adıyaman'da metruk ev yangını

Hatay'da ormanlık alanda yangın

Uyanık Ailesinin Acı Günü

"Gazze'de süt yok, acı mercimek var"

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammı için geri sayım

Batman'da bıçaklı kavgada iki kişiyi yaralayan şüpheliler yakalandı

Birden fazla suç kaydı bulunan şahıs yakalandı

CHP kurultay davası ertelendi

Gaziantep'te trafik kurallarına uymayan 22 arac sürücüsüne ceza kesildi

Motorine zam gündemde: Benzin ve LPG'de son durum

Şansi’den Erzurum’da güçlü mesaj: “Batman’ın sözü masada!”

Batman'da evlilik başvurusu yapan çiftlere yenidoğan tarama eğitimi verildi

Ercan Gün ve su park'larında hijyen seferberliği

Yaz Kur'an kursları tüm heyecanıyla başladı

30 öğrenci İslami İlimler Yüksek Öğretim Programı'ndan mezun oldu

Bunu yapmayan araç sahipleri, 140 bin TL ceza ödeyebilir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DSİ'den boğulma vakalarına karşı önlem seferberliği

Uluslararası öğrenciler mezuniyet coşkusunu yaşadı

Bakan Göktaş: Güçlü bir gelecek, güçlü ailelerle mümkün

Yangın nedeniyle 3 ilde 50 binden fazla kişi tahliye edildi

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 56 bin 531'e yükseldi

Yaz tatili, çocukların ekran başında saatler geçirdiği bir dönem olmak zorunda değil!

Mersin'de oto yıkamacıda 4 gencin şüpheli ölümü