• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Uzman Eğitimci Söylemez: Tek tip kıyafet, okulda eşitlik, disiplin ve psikolojik rahatlık sağlar

03 Eylül 2025, Çarşamba 16:03
03 Eylül 2025, Çarşamba 16:03
Uzman Eğitimci Söylemez: Tek tip kıyafet, okulda eşitlik, disiplin ve psikolojik rahatlık sağlar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Serbest kıyafet döneminde yaşanan taklitçilik, borçlanma ve dışlanma gibi sorunların tek tip kıyafetle azalacağını belirten Uzman Eğitimci Hüseyin Söylemez hem ekonomik yükü hafiflettiğini hem de okulda güvenlik ve disiplin açısından olumlu sonuçlar doğu

2025–2026 eğitim öğretim yılında yürürlüğe girecek olan tek tip kıyafet uygulaması, eğitim camiasında olduğu kadar veliler ve öğrenciler arasında da geniş yankı uyandırdı. Malatya'da eğitim alanında uzun yıllardır görev yapan Uzman Eğitimci Hüseyin Söylemez, uygulamanın sosyal, psikolojik ve ekonomik etkilerine dair İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"Serbestlik ve özgürlük güzel kavramlar ama suistimale açık oldukları için standart kıyafet daha faydalı"

Söylemez, tek tip kıyafetin öğrenciler arasındaki marka ve kıyafet yarışını tamamen bitirmese de önemli ölçüde azalttığını belirterek, "Zengin, fakir, farklı meslek gruplarından gelen velilerin çocukları aynı kıyafeti giydiğinde, öğrenciler arasında görünüm açısından bir eşitlik sağlanıyor. Serbestlik ve özgürlük güzel kavramlar ama suistimale açık oldukları için standart kıyafet daha faydalı." Dedi.

"Kıyafet çeşitliliği ve marka gösterişi yerine, daha disiplinli ve tanımlanabilir bir öğrenci profili oluşacak"

Yeni uygulamanın okul düzenine katkı sağlayacağını vurgulayan Söylemez, serbest kıyafet döneminde okul çevresinde öğrenci olmayan kişilerle öğrencilerin karıştırıldığını hatırlatarak, tek tip kıyafetin bu sorunu ortadan kaldıracağını söyledi.

Söylemez, "Kıyafet çeşitliliği ve marka gösterişi yerine, daha disiplinli ve tanımlanabilir bir öğrenci profili oluşacak. Değişiklik yaparken yüzde yüz değil ama yüzde doksan fayda sağlayan bir tercihi benimsemek doğru olur." diye kaydetti.

"Malatya'da velilerin yüzde 95'i memnun"

Söylemez, Malatya özelinde velilerden gelen tepkilerin oldukça olumlu olduğunu belirterek, "Şu ana kadar ciddi bir itirazla karşılaşmadık. Velilerin yüzde 95'i memnun. Geçiş dönemlerinde ufak tefek sıkıntılar olabilir ama bu süreci büyütmeden, esnafı da düşünerek tolere etmek gerekir. Bir anda tüm kıyafetleri değiştirmek israfa yol açabilir. Esnafın da zarar görmemesi için geçiş süreci dikkatle planlanmalı." tavsiyesinde bulundu.

"Aynı kıyafeti giyen öğrenciler arasında davranış biçimi daha kolay gözlemlenir"

Tek tip kıyafetin öğrencilerin disiplinine doğrudan etki ettiğini ve bu etkinin zamanla okulun tüm paydaşlarına yansıdığını söyleyen Söylemez, "Kıyafet, öğrencinin karakterini anında değiştirmez ama okulun genel havasını, öğretmen-öğrenci ilişkisini ve aidiyet duygusunu güçlendirir. Aynı kıyafeti giyen öğrenciler arasında davranış biçimi daha kolay gözlemlenir. Herkes temsil ettiği kurumun değerlerine daha dikkatli yaklaşır." diye konuştu.

"Velilerden gelen şikâyetler sınırlı"

Velilerden ciddi anlamda bir şikayetin gelmediğini belirten Söylemez, tek tip kıyafetin öğrencinin okul kimliğini ve davranışlarını daha görünür hale getirdiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"Aynı kıyafeti giyen bir öğrencinin olumsuz davranışı daha kolay fark edilir. Bu da öğrencinin kendini temsil ettiği kurumun değerlerine uygun davranma sorumluluğunu artırır."

"Maddi yük hafifletiliyor"

Kıyafet uygulamasının ekonomik açıdan da avantaj sağladığını ve okul yönetimlerinin ihtiyaç sahibi ailelere destek sunduğunu belirten Söylemez, "Serbest kıyafet döneminde bazı öğrenciler pahalı markalara yönelirken, diğerleri düşük kaliteli ürünlerle yetinmek zorunda kalıyordu. Tek tip kıyafet bu farkı ortadan kaldırıyor. Okul aile birlikleri ve idareler, ihtiyaç sahibi ailelere destek veriyor. Bazı okullarda formaların yüzde 10'u ücretsiz dağıtılıyor." dedi.

"Serbest kıyafet döneminde yaşanan sorunlar azalacak"

Geçmişte serbest kıyafet uygulamasının bazı öğrencilerde psikolojik baskıya neden olduğunu belirten Söylemez, "Aile kontrolü olan öğrenciler serbest kıyafette de düzenliydi. Ancak bazı öğrenciler, arkadaşlarını taklit etmek için borçlanarak pahalı kıyafetler aldı. Bu durum psikolojik sorunlara yol açtı. Tek tip kıyafetle bu baskı azalacak. Disiplin ve eşitlik açısından daha sağlıklı bir ortam oluşacak." diye kaydetti.

"Öğrenciler arasında daha sağlıklı bir iletişim ve eşitlik ortamı oluşturacak"

Söylemez, tek tip kıyafet uygulamasının eğitimde sosyal dengeyi ve okul aidiyetini güçlendireceğini, geçiş sürecinin dikkatle yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Malatya'daki uygulamanın örnek teşkil ettiğini belirten Söylemez, bu adımın öğrenciler arasında daha sağlıklı bir iletişim ve eşitlik ortamı oluşturacağını ifade etti. (İLKHA)

 

Çin Denizi'nde Filipinler-Çin gerginliği

Baltık Denizi'nde savaş alarmı

Cezayir'de katliam gibi kaza: 13 ölü, 35 yaralı

Girit açıklarında göçmen teknesi faciası: 18 ölü, 2 kişi kurtarıldı

Moldova'da elektrik krizi

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi

Diyarbakır’da ambulansların trafikte karşılaştığı sorunlar yerinde incelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

Murat Nehri'nde 60 kilogramlık turna balığı yakalandı

Rusya, Portekiz, Kanada ve Fransa ile savunma anlaşmalarını feshetti

Yunanistan'da çiftçilerin protestosuna polis müdahalesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katarlı mevkidaşı ile görüştü

Avustralya'da 50'den fazla orman yangını çıktı

Sivas'ta cezaevi nakil aracı devrildi: 9 yaralı

Bursa için sağanak uyarısı

Mersin’de asayiş uygulamalarında 2 bin 25 aranan şahıs yakalandı

Psikolojik Danışman Gürkan: Çocuğa sadece ödev dayatmak değil, sorumluluk kültürü kazandırmak esas olandır

Afyonkarahisar'da iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 11 ölü, 14 yaralı

ABD'den Avrupa'ya NATO baskısı

Maduro: ABD'nin Venezuela'ya yaklaşımı uluslararası hukuka aykırı

Rusya'dan Ukrayna'ya geniş kapsamlı hava saldırısı

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü değişti

Batman'da kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Sri L'yı vuran Ditwah Kasırgası nedeniyle 607 ölü, 214 kayıp

Esnaf, elektrik kesintileri nedeniyle mağdur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin Denizi'nde Filipinler-Çin gerginliği

Baltık Denizi'nde savaş alarmı

Cezayir'de katliam gibi kaza: 13 ölü, 35 yaralı

Girit açıklarında göçmen teknesi faciası: 18 ölü, 2 kişi kurtarıldı

Moldova'da elektrik krizi

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi