• BIST 100

    16329,14%0,47
  • DOLAR

    44,21% 0,06
  • EURO

    51,18% 0,30
  • GRAM ALTIN

    7097,78% -0,20
  • Ç. ALTIN

    11568,92% -0,16

Uzman eğitimciden üniversite tercih sürecine dair hayati uyarılar

29 Temmuz 2025, Salı 14:14
29 Temmuz 2025, Salı 14:14
Uzman eğitimciden üniversite tercih sürecine dair hayati uyarılar
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzman Eğitimci Eyüp Konak, üniversite tercih döneminde öğrencilerin puan-sıralama ikilemine düşmeden bilinçli tercihler yapması gerektiğini belirterek, tercih sürecinde yapılacak hataların öğrencilerin geleceğini ciddi şekilde etkileyebileceğine dikkat ç

Batman'da İLKHA mikrofonuna açıklamalarda bulunan Uzman Eğitimci Eyüp Konak, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 30 Temmuz’da yayımlayacağı tercih kılavuzu sonrasında üniversite tercih sürecinin resmen başlayacağını belirtti.

Konak, "Bu süreçte öğrenci, sadece puan ya da sıralamaya göre değil; aynı zamanda üniversitenin sosyal, kültürel ve ekonomik şartlarını da göz önünde bulundurarak tercih yapmalıdır." dedi.

Üniversite tercihleri, öğrencilerin eğitim hayatı boyunca verdikleri en önemli kararlardan biri olduğunu ifade eden Konak, yaklaşık 3 milyon öğrencinin girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrasında, adayların puanlarına ve sıralamalarına göre 24 tercih hakkı bulunduğunu söyledi.

Ancak doğru tercih yapabilmek sadece puanla değil; bireyin kişisel yetenekleri, ilgi alanları, meslek hedefleri ve yaşam koşullarıyla da doğrudan bağlantılı olduğunun altını çizen Konak, bu noktada öğrencilerin ve ailelerinin rehavete kapılmadan bilinçli bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini vurgularken; tercihlerde son güne bırakmanın risklerine ve araştırma sürecinin hayati önemine dikkat çekiyor.

"Üniversite tercih dönemine girmiş bulunmaktayız"

Konak, "YÖK’ün açıklamasıyla beraber, 30 Temmuz’da tercih kılavuzu yayımlanacak. Akabinde, öğrencinin hayatını şekillendireceği tercih süreci başlamış olacaktır. Bu süreçte; neyi, nereyi, puana göre mi, sıralamaya göre mi, yoksa ikisini baz alarak mı tercih yapmamız gerektiğine dikkat etmemiz gerekiyor. Tabi bu süreçte öğrencilerin puan ve sıralamaları çok önemlidir. Öğrencilerin kendi öğretmenlerinden ve uzman kişilerden bilgi alması çok kıymetlidir. Çünkü öğrenci; gideceği üniversitenin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını incelemeden, o şehrin ulaşımını araştırmadan tercih yaparsa, bu durum gelecekte ciddi problemlere yol açabilir." dedi.

"Bu süreçte üniversiteleri araştırarak en uygun tercihleri belirleyin"

Öğrencinin, anaokulundan liseye kadar yaklaşık 13 yıl süren bir eğitim hayatının ardından, hayatını ciddi şekilde etkileyecek bir üniversiteye gitme aşamasına geldiğini belirten Konak, "YÖK 18 Temmuz’da YKS sonuçlarını açıkladı ve 30 Temmuz’a kadar tercih kılavuzunu yayımlayacağını duyurdu. Tercih süreciyle beraber öğrencilere 25-26 günlük bir süre tanınması, onların bu süreçte üniversiteleri araştırarak kendilerine en uygun olanı seçmeleri amacıyla planlanmıştır. Bu uzun süreçte öğrenciler ve aileleri panik yapmadan, en ilgili öğretmenlerden destek alabilirler." ifadelerini kullandı.

"Tercihleri son günlere bırakmayın"

Konak, "Özellikle tercihlerini son günlere bırakan öğrenciler, ister istemez panikleyebiliyor ve isabetli tercihler yapamayabiliyorlar. Bu yüzden, uzun süren tercih sürecinin rehavetine kapılmadan, araştırma süreci iyi değerlendirilmeli ve 24 tercihin tamamı erkenden belirlenmelidir. Öğrencilere tavsiyemiz; uçuk hayallerin peşinden koşmak yerine, makul ve ulaşılabilir hedeflere yönelmeleridir. Ayrıca öğrencilerin, kendi yeteneklerine uygun meslekleri tercih etmeleri çok önemlidir. Sadece ‘annem bunu istiyor’ ya da ‘babam böyle düşünüyor’ diyerek tercihte bulunmak ne aileler ne de uzmanlar tarafından dayatılmamalıdır. Çünkü Türkiye’de geleceği olan birçok bölüm, yeterince tercih edilmediği için mezun vermemekte ve bu nedenle bu alanlarda açık oluşmaktadır." şeklinde konuştu.

"Tercih sürecinde 'üçgen mekanizması' çok önemli"

Konak son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle popüler olan birkaç bölüm çok fazla tercih edilmekte. Bu durumda, bu bölümlerde bir yığılma meydana gelmekte ve ileride işsizlik ihtimali artmaktadır. Tercih sürecinde 'üçgen mekanizması' çok önemlidir. Öğrencinin isteklerini rahatça ifade edebilmesi, anne ve babanın sürece katkıda bulunması ve uzman öğretmenlerden destek alınması, başarılı sonuçlar doğurabilir. Özellikle sosyoekonomik açıdan rahat olmayan, ulaşım problemi yaşayan öğrencilerin; İstanbul ya da Ankara gibi bilindik şehirler yerine, kendi memleketlerini ya da memleketlerine en yakın üniversiteleri tercih etmeleri hem ekonomik hem de kültürel açıdan çok daha mantıklı olacaktır. Batman’da genel olarak birçok noktada uzman öğretmenler, gençliğe sahip çıkarak öğrencilere tercih süreçlerinde ücretsiz destek vermektedirler." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Malatya'da bayram öncesi denetimler artırıldı

Ümmet sessiz, Mescid-i Aksa 19 gündür esir

Elektrikli araçlar seyir halindeyken şarj olacak projede başarı sağlandı

Cansuyu’ndan Halep’e Ramazan Desteği: 300 Bin Ekmek ve 2 TIR Giysi Dağıtıldı

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Daha özgür ve huzurlu bayramlar için dua edelim

BM: İran savaşı sürerse küresel açlık şiddetlenecek

Beyaz et, yumurta, nohut ve kuru fasulye ihracatı sınırlandırıldı

Keşm Adası neden hedefte? Hürmüz'de kritik düğüm

İşgal rejimi Batı Şeria’da çoğu esir eşi 16 kadını alıkoydu

Müftü Yardımcısı Kiraz: Kabirler yaşayanlar için ibret vesilesidir

Kastamonu’da denizlerde fırtına uyarısı

Çarşı ve pazarlarda bayram bereketi ve yoğunluğu yaşanıyor

Avrupa, Trump'ın yardım çağrısını neden reddetti?

Endonezya, artan riskler nedeniyle Gazze’ye asker gönderme planını erteledi

Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 4 kişi tutuklandı

Kayseri’de 214 kilogram uyuşturucu hap ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Batman'da nesli tehlike altındaki toy kuşu kameralara yansıdı

Buşehr Nükleer Santrali'ne füze saldırısı: Uluslararası Atom Ajansı'ndan uyarı

Yeşilyurt'ta bayram öncesi temizlik seferberliği

Müftü Durmuş: Ramazan bir mekteptir, asıl olan sonrasını koruyabilmektir

Batman'da otel odasına narkotik baskını

Afyonkarahisar’da aranan 20 kişi yakalandı

Gaziantep'te 40 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

TÜİK dış ticaret endekslerini açıkladı: İhracat birim değeri arttı, miktar azaldı

Tarımsal girdi fiyat endeksi açıklandı: Yıllık artış yüzde 30,59

Şanlıurfa’da tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü: 3 yaralı

Siyonist rejim Lübnan'ın başkentinde bir binayı yerle bir etti

DMM dolandırıcılık mesajlarına karşı uyardı

Bakan Fidan Riyad’daki toplantıya katılacak

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da bayram öncesi denetimler artırıldı

Ümmet sessiz, Mescid-i Aksa 19 gündür esir

Elektrikli araçlar seyir halindeyken şarj olacak projede başarı sağlandı

Cansuyu’ndan Halep’e Ramazan Desteği: 300 Bin Ekmek ve 2 TIR Giysi Dağıtıldı

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Daha özgür ve huzurlu bayramlar için dua edelim

BM: İran savaşı sürerse küresel açlık şiddetlenecek

Beyaz et, yumurta, nohut ve kuru fasulye ihracatı sınırlandırıldı