• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Uzman Psikolog Sun: Bu panel, tüm toplum için güçlü bir farkındalık çağrısıdır

06 Aralık 2025, Cumartesi 11:34
06 Aralık 2025, Cumartesi 11:34
Uzman Psikolog Sun: Bu panel, tüm toplum için güçlü bir farkındalık çağrısıdır
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzman Psikolog Sadık Sun, HÜDA PAR Gençlik Kolları'nın düzenleyeceği "Madde Bağımlılığı" panelinin toplumsal bilinçlenme açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek tüm vatandaşları panele katılmaya davet etti.

HÜDA PAR Gençlik Kolları, bağımlılıkla mücadele alanında çalışma yürüten kurumlar ve uzman isimleri bir araya getirecek kapsamlı bir paneli yarın Diyarbakır'da düzenleyecek. Panelde, madde ve davranışsal bağımlılıklarla mücadelede mevcut durum, riskler, gençleri korumaya yönelik stratejiler ve toplumun her kesiminin üstlenebileceği sorumluluklar detaylı biçimde ele alınacak.

Panelde "Madde Bağımlılığının Aile Üzerindeki Yıkıcı Etkisi" başlıklı sunumu gerçekleştirecek olan Uzman Psikolog Sadık Sun, bağımlılığın yalnızca madde kullanımından ibaret olmadığına, teknoloji ve davranışsal bağımlılıkların da gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Sun, düzenlenecek panelin toplumun bilinçlenmesi ve farkındalığın artırılması açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

"Yanlış tutumlar bağımlılığı besleyebiliyor"

Bağımlılığa maruz kalan bireylere nasıl yaklaşılması gerektiğinin çoğu zaman bilinmediğini ifade eden Sun, "Paneli çok kıymetli görüyorum. Bağımlılıklar artık günümüzde had safhaya ulaşmış durumda. Bu sadece madde bağımlılığı değil; teknoloji bağımlılığı ya da diğer taraftan bazı davranışsal bağımlılıklar da almış başını gidiyor. Nitekim insanların bu konuda çok da bilinçli olmadıklarını fark ediyorum. Yani bir evde ya da çevrede bağımlı biri olduğunda ona yaklaşım konusunda ailelerin, o çevrede bulunanların veya toplumun yanlış tutumları ortaya çıkabiliyor. Bu yanlış tutumlardan dolayı bağımlılıklar aslında daha da artıyor." şeklinde konuştu.

"Ateş sadece düştüğü yeri yakmıyor, tüm toplumu etkiliyor"

Bağımlılığın yalnızca bireyi değil, ailesini ve çevresini de etkileyen bir sorun olduğunu söyleyen Sun, "Kişi bazen farkında olmadan bağımlılığı bitireyim derken ya da bağımlılığın önüne geçeyim derken tam tersine destek olabiliyor. Yani kişinin bağımlılığını devam ettirecek davranışlar sergileyebiliyor. Bu açıdan panelin, toplumsal, çevresel ve ailesel anlamda insanların bilinçlenmesi ve bu konuda ne yapmaları gerektiğini öğrenmeleri açısından çok etkili olacağını düşünüyorum. Bu sonuçta sadece bireysel bir problem değil. Ateş sadece düştüğü yeri yakmıyor aslında; o çevreyi yakıyor, o aileyi yakıyor. Bir anlamda toplumun altına konulmuş bir dinamit gibi yani bu, en nihayetinde herkesi etkileyecek bir sorun olarak görülüyor." ifadelerini kulandı.

"Erken uyarı işaretlerini bilmek, bağımlılığın önüne geçmede en güçlü adımdır"

Panelin sadece bağımlı yakını olanlara yönelik olmadığını vurgulayan Sun, "Sonuçta böylesi paneller ne kadar artarsa farkındalık da o kadar artmış olacak. İnsanlar böylesi durumlarda ne yapmaları gerektiğini ya da evladı veya yakınıyla ilgili böyle bir durumla karşılaştıklarında belirtilerin neler olabileceğini, yani erken uyarı işaretlerini belki de fark edecekler. Çünkü birçok anne-baba ya da ebeveyn, yakını böyle bir maddeye bulaştığında bunu fark etmiyor; işaretleri anlamlandıramıyor, algılayamıyor ve geç fark ediyorlar. En azından bununla ilgili bir bilinç gelişmiş olacak. Ne kadar erken fark ederlerse önüne o kadar erken geçebilirler. Çünkü süreç ne kadar geç fark edilirse tedavi kısmı o kadar zorlaşıyor. Bu açıdan paneli çok önemli görüyorum." dedi.

"Aileler bağımlılığın ulaştığı noktayı görmeli"

Bağımlılığın aile içindeki etkilerinin çoğu zaman fark edilemediğini belirten Sun, panelin bu etkilerin anlaşılması ve erken müdahale açısından önemli fırsatlar sunacağını söyledi.

Sun, "Bu ille de kendi ailenizde bir madde bağımlısı var ya da herhangi bir bağımlılık sorunu yaşayan biri var diye katılım göstermelisiniz anlamına gelmiyor. Bugün böyle bir durum olmayabilir ama yarın olmayacağı anlamına da gelmiyor. Ya da sizin kendi ailenizde böyle bir sıkıntı yoktur; fakat komşunuzda, çevrenizde biri olabilir. En azından o insanları yönlendirmeleri, nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini bilmeleri anlamında bu panelin çok önemli olduğunu düşünüyorum."

"Her aile bugün risk altında olmasa da yarın ihtiyaç duyabilir"

Yanlış tutumlarla farkında olmadan bağımlılığı besleyen ailelerin de olduğuna dikkat çeken Sun, panelin amacının ailelerin ve toplumun bağımlılıkla karşılaştığında nasıl hareket etmesi gerektiğine dair doğru bilgi ve farkındalık kazandırmak olduğunu vurguladı.

Sun, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Bugün müdahale etmediğimizde ya da 'Bu benim başıma gelmedi, aman beni ilgilendirmez.' yaklaşımıyla gözümüzü kapattığımızda bu illet, bu bağımlılıklar ne yazık ki daha da artıyor. Dediğim gibi, sadece madde bağımlılığı olarak düşünülmemeli. Bugün bir çocuğun elinden telefonu aldığımızda bile telefon bağımlılığından kaynaklı evde huzursuzluk ve kargaşalar çıkabiliyor; hatta maalesef şiddet bile olabiliyor. Bu bile başlı başına bir bağımlılık olarak görülmeli. Bu noktada bilinçlenmek adına bu panele kesinlikle katılmalarını tavsiye ederim. Bağımlılıkların aileye etkisi nasıl oluyor? Bir şekilde bunun fark edilmesi ve görülmesi gerekiyor. Bağımlılığın yaşandığı bir ailede ortaya çıkan sıkıntılar, sorunlar ve bunun ucu nerelere dayanıyor? İşte tüm bunların anlaşılması, hissedilmesi anlamında orada olmalarını kesinlikle tavsiye ederim." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Batman Petrol Gazetesi 23. Yayın Yılını Kutluyor

Afganistan Savunma Bakanı: Savaş ve barış Pakistan'a bağlı

ABD'nin İran'a yönelik raporu sızdı(rıldı): Saldırılar İran rejimini deviremez

Muş'ta İslam coğrafyasına yönelik saldırılara tepki: Bu saldırılar karşı çıkılmadıkça devam edecektir

İran, Tahran'da rafineriye saldırıya karşılık Hayfa'daki rafineriyi vurdu

ABD'de etkili olan fırtına nedeniyle 4 ölü, 12 yaralı

Ağrı’da kar geçit vermedi, vatandaşlar köy yolundan geri döndü

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 1gözaltı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Ankara’da STK temsilcileriyle iftar programında buluştu

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 6 binden fazla sivil bina zarar gördü

ABD'den siyonist rejime yeni silah satışı: ABD yönetimi “acil durum” yetkisiyle onayladı

Rusya füze ve İHA'lar ile Ukrayna'yı vurdu: 7 ölü

Erdemci: Siyonist işgal ve ABD destekli saldırılarda en büyük bedeli çocuklar ödüyor

Gaziantep'te 179 tarihi sikke ele geçirildi: 1 gözaltı

Çanakkale açıklarında 39 düzensiz göçmen yakalandı

Pakistan'da bombalı saldırı: 2 ölü, 31 yaralı

Hatay'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 1 gözaltı

Gazprom: Avrupa'da kışa hazırlık için depolanan gaz tükendi

İran, Basra Körfezi’nde ABD’ye ait petrol tankerini vurdu

Siyonist işgalcilerin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 294'e yükseldi

Ters dönen araçta burnu dahi kanamadan kurtuldu

Mersin'de Gazze’de devam eden siyonist vahşete ve bölgede tırmanan gerilime tepki

Gaziantep'te araçtan kavga için inen 3 şahsa 540 bin lira ceza

Kenya'da sel felaketi: 23 ölü

Şırnak'ta lapa lapa kar yağdı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD, sivillerin su kaynağını vurdu

Antalya’da Peygamber Sevdalıları’ndan İran’a yönelik saldırılara tepki

Ordu'da feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı

Polonya'dan hava sahası kısıtlaması kararı

Siirt Müftülüğü 2026 İUP Personel Listesini açıkladı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman Petrol Gazetesi 23. Yayın Yılını Kutluyor

Afganistan Savunma Bakanı: Savaş ve barış Pakistan'a bağlı

ABD'nin İran'a yönelik raporu sızdı(rıldı): Saldırılar İran rejimini deviremez

Muş'ta İslam coğrafyasına yönelik saldırılara tepki: Bu saldırılar karşı çıkılmadıkça devam edecektir

İran, Tahran'da rafineriye saldırıya karşılık Hayfa'daki rafineriyi vurdu

ABD'de etkili olan fırtına nedeniyle 4 ölü, 12 yaralı

Ağrı’da kar geçit vermedi, vatandaşlar köy yolundan geri döndü