• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Uzman psikolog uyardı: 'Ailelerin kendi kaygıları öğrencilerde başarısızlık duygusu ve ödevlere karşı dirençlere neden oluyor'

22 Eylül 2022, Perşembe 11:15
22 Eylül 2022, Perşembe 11:15
Uzman psikolog uyardı:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman psikolog uyardı: 'Ailelerin kendi kaygıları öğrencilerde başarısızlık duygusu ve ödevlere karşı dirençlere neden oluyor'

Diyarbakır’da Memorial Dicle Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Olcay Geçgel, okulların açılmasıyla beraber yeni okula başlayan öğrencilerin ödev yapmama veya kaygılı davranmalarının nedenini açıkladı.
Eylül ayı itibariyle 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlarken, okula yeni başlayan öğrencilerin davranış ve tutum değişiklikleri baş gösterdi. Memorial Dicle Hastanesi Uzman Psikolog Olcay Geçgel, aile kaygısı ve ev içi başarısızlık gündemleri öğrencilere olumsuz etkileyerek okul içerisinde çocukların kaygılarına ve ödevlere karşı direnmelerine neden olduğunu söyledi.

“Ödevlerin arkadaş kıyaslanmaları kaygıya neden oluyor”
Uzman Psikolog Olcay Geçgel, öğrencilerin ödev ve başarıları arkadaşlarıyla kıyaslamaya çalışan aileler kaygılara neden olduğunu dikkat çekti. Geçgel, “Okulların eylül ayı itibariyle açılmasıyla kaygılı olabiliyorlar. Ailelerin çocuklara karşı ödev kısmına geçmeden önce çocukların okulda yaşadıkları kaygı olup olmadığını bilmeleri gerekiyor. Çocukların kaygılı olduğunu yada ödevlere karşı bir direnç gösterdiğinde çocuğun okulda başarısız bir duyguyla karşılaşıp karşılaşmadıklarını teyit etmek gerekiyor. Çocukların okula başladıkları yaşlarda rekabet, başarılı olabilme, ödül duyguları yeni yeni oluşmaya başladığı için, çocuklar ödevlerini yaptıklarında diğer arkadaşlarıyla kıyaslanabilir yada başarısız olabilirim endişesi oldukları için ödev yapmaya özen göstermeyebilir aksine direnç gösterirler. O yüzden çocukların böyle bir endişesi olup olmadığına, öğretmenin tutumu ve davranışına, diğer arkadaşlarıyla ilişkilerine bakılması gerekir. Bu nedenle ailelerin çocukların okul yaşamını bir adım daha yakında takip etmeleri fayda olacak” dedi.

'Terapilerde öğrencilerden çok aile analiz ediliyor'
Özellikle terapi için başvuruların sonucunda yaklaşımları ailelerle olan görüşmeleri ile devam edildiğini kaydeden Uzman Psikolog Geçgel, çocuğun neden bunu yaptığına dair sorgulamadan ziyade ailenin kaygılı yaklaşımı olup olmadığını analiz ettiklerini belirtti. Geçgel, “Çünkü ebeveynler çocukla birlikte iletişim kurarken kendi kaygılarını çocuğa yansıttıkları yada aile içerisindeki gündemde tuttukları için çocuklar bu anlamda çok iyi duygu okur yazarlıklarına sahipler. Bu nedenle ailenin okula karşı yaptıkları en ufak eleştiriler, çocuğun rekabet duygusu gelişirken başarısızlığına karşı yapılan eleştiriler daha çok gündemde tutulduğunu gözlemliyoruz. Bu anlamda da çocukların okula ve ödevlere karşı direnç gösterdiklerini görmüş oluyoruz” diye konuştu.
[gallery ids=',42956,42957']

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

Türkiye’de çıkan 5 bin 231 yangında 64 bin 500 hektar alan zarar gördü

Siyonist terör hastane bahçesi ve yardım bekleyenleri vuruldu: 32 şehit

Yeni haftada hava durumu: Sıcaklıklar artıyor, yağışlar kuzeyle sınırlı

İstanbul'da yüzlerce kişi Gazze için kunut duasında buluştu

Yeni haftada hava nasıl olacak?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den protestolara sert tepki: Ülkemiz büyük bir tehlike altında

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bingöl Kent Konseyi: Güvenlik önlemleri kâğıt üzerinde kalmasın

Traktör ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanını hipersonik balistik füzeyle hedef aldık

Diyarbakır'dan Gazze'ye selam: Zulmü durdurmak için birlik zamanı

Çin deney ve gözlem uydusunu fırlattı

Pakistan'da sel felaketi: 645 can kaybı

Gaziantep'te feci kaza: 3 ölü, 3 yaralı

İspanya'da 14 büyük yangın kontrolden çıktı, can kayıpları artıyor

Ukrayna: Donetsk’te 6 yerleşim yerini geri aldık

Bingöl'de trafik kazası: 11 yaralı

Bolivya devlet başkanını seçiyor

Şırnak AFAD gönüllüleri kaynaşma etkinliğinde buluştu

Çanakkale'de orman yangını 2. gününde devam ediyor

ABD'den Rusya'ya yaptırım tehditi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara'dan PKK/YPG'ye uyarı: Bir karış topraktan bile vazgeçmeyiz

Hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyredecek

HÜDA PAR: Depreme hazırlıksız yakalanmak ihmalkârlığın bir sonucu

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 ölü

Adana'da orman yangını

"Hayat Namazla Güzeldir" kurslarına katılan kız çocukları: Kurs bizlere çok şey kattı

Rusya ve ABD, Ukrayna'ya yönelik güvenlik garantileri konusunda anlaştı

Avrupa'da 22 ayda Filistin'i desteklemek için 42 bin gösteri ve etkinlik düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

Türkiye’de çıkan 5 bin 231 yangında 64 bin 500 hektar alan zarar gördü

Siyonist terör hastane bahçesi ve yardım bekleyenleri vuruldu: 32 şehit

Yeni haftada hava durumu: Sıcaklıklar artıyor, yağışlar kuzeyle sınırlı

İstanbul'da yüzlerce kişi Gazze için kunut duasında buluştu

Yeni haftada hava nasıl olacak?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den protestolara sert tepki: Ülkemiz büyük bir tehlike altında