• BIST 100

    10366,2%-0,04
  • DOLAR

    40,35% 0,24
  • EURO

    46,92% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4349,52% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

Uzmandan uyarı: Her 10 karaciğer kanseri hastasından 9'u tütün kullanıyor

30 Mayıs 2025, Cuma 05:33
30 Mayıs 2025, Cuma 05:33
Uzmandan uyarı: Her 10 karaciğer kanseri hastasından 9
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Atalay Özkul, tütün kullanımının başta karaciğer ve akciğer kanseri ile KOAH olmak üzere birçok ölümcül hastalığın temel nedeni olduğunu vurgulayarak, özellikle çocuk ve gençlerde artan kullanımın ciddi bir tehdit oluştur

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Atalay Özkul, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaranın başta akciğer kanseri ve KOAH olmak üzere birçok ölümcül hastalığın temel nedeni olduğunu söyledi.

Her yıl milyonlarca insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğünü belirten Doktor Özkul, sigara kullanım yaşının 9'a kadar düştüğünü ve elektronik sigaraların da en az sigara kadar zararlı olduğunu vurguladı.

Gençleri ve çocukları sigaradan korumada ailelere ve öğretmenlere büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Doktor Özkul, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sigara bırakma polikliniğinin hizmet verdiğini hatırlatarak, tüm vatandaşlara sigarayı bırakma çağrısında bulundu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Atalay Özkul

"Sigara kullanımıyla mücadele edilmeli"

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişi akciğer kanseri, 4 milyon kişi ise KOAH nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Dr. Özkul, "Her 10 karaciğer kanseri hastasının 9’u ve her 5 KOAH hastasından 4’ü sigara ve tütün kullanımından dolayı mustariptir. Bu hastalıklarla tek tek tedavi ve mücadele etmek yerine, öncelikle bu hastalıkların kaynağı olan tütün ve sigara kullanımıyla mücadele etmemiz gerekmektedir." dedi.

"Sigara kullanım yaşı 9'a kadar düştü"

Son yıllarda çocuklar ve gençler arasında sigara kullanımında ciddi bir artış gözlendiğini belirten Özkul, "Sigara içmek, toplu ve kapalı alanlarda olduğu kadar; parklarda, duraklarda, okullarda ve çevresinde de yasaktır. Son yıllarda gençlerde ve çocuklarda sigara kullanımı ciddi anlamda artmaktadır. Bununla beraber, her yıl sigara kullanım yaşı düşmekte; en son 9 yaşa kadar indiği tespit edilmiştir ve bu sayı her yıl neredeyse bir buçuk kat artmaktadır. Gençler ve çocuklar başta olmak üzere, elektronik sigarayı tütüne bir alternatif ve daha güvenilir olarak görmektedirler. Ancak yapılan araştırmalarda; elektronik sigara, nargile ve diğer tütün ürünlerinin de sigara kadar zararlı olabileceği; akciğerlerde kalıcı hasara ve zatürreye neden olabileceği görülmüştür." diye konuştu.

"Çocuklara sigaranın zararları anlatılmalı"

Sigarayla mücadelede en önemli sorumluluğun aileler ve öğretmenlerde olduğunu belirten Dr. Özkul, "Öncelikle aileler, çocuklarına sigaranın zararlarını anlatmalı ve eğer kendileri içiyorlarsa, öncelikli olarak sigarayı bırakmalıdırlar. Normal şartlarda elektronik sigara gibi ürünlerin çocuklara satışı yasaktır. Ancak özellikle çocukların ve gençlerin bu ürünlere çok kolay erişebildiği ve kullandığı görülmektedir. Yetkililerden; hem toplu alanlarda sigara kullanımına hem de elektronik sigaralar ve diğer tütün ürünleriyle mücadelede, yasaların uygulanması ve gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sigarayı bırakmak isteyenlere hizmet verilmektedir"

Doktor Özkul, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Polikliniği'nin, sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşlara randevu sistemi üzerinden hizmet verdiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla tüm vatandaşlarımıza, çocuklarımıza ve gençlerimize sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda, sigaradan kaynaklanabilecek hastalıklar için göğüs hastalıkları polikliniğimiz de bulunmaktadır." (İLKHA)

BM: israil, Gazze'de açlığı bir savaş aracı olarak kullanıyor

Ebu Ubeyde’nin çağrısı karşılık buldu: Ankaralılardan ABD elçiliği önünde "Artık Yeter!" çığlığı

İran'da korkutan patlama: 13 yaralı

Peygamber Sevdalıları: Gazze’deki zulme sessiz kalmak insanlığa ihanettir!

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması: 17 gözaltı

Malatya'da yonca yüklü pikap alev aldı

Bilecik'te orman yangını

Sivas İmranlı'da meydana gelen kazada ölü ve yaralı sayısı arttı

Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul'da görüşecek

İran: israil'in saldırılarında hasar gören hava savunma sistemleri yenilendi

Rusya bir yerleşim yerini daha ele geçirdiğini duyurdu

Sakarya'da orman yangını

Almanya'da havai fişek kazası: 19 yaralı

Sicilya'da orman yangını yerleşim yerlerini tehdit ediyor

Yolcu otobüsü Sivas'ta kaza geçirdi: 3 ölü, 24 yaralı

HÜDA PAR Nizip İlçe Başkanlığı'nın dile getirdiği sorun çözüldü

Antep fıstığı lisanslı depo yeni hasat sezonuna hazır

Kontrolden çıkan tanker, demir bariyerlere çarparak durabildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'ın uluslararası alanda tanınması çağrısı yaptı

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlık nedeniyle şehit oldu

Mardinliler Gazze için küresel çağrıya uyararak meydanlarda bir araya geldi

Sınır kapısında 206 kilogram kokain ele geçirildi

Malatya’da otomobil ile traktör çarpıştı: 2 yaralı

İran ve AB3 ülkeleri nükleer görüşmeleri Cenevre'de

Ekvador’da silahlı saldırı: 9 ölü, 2 yaralı

Bakan Yumaklı'dan orman yangını uyarısı

Burhanettin Duran'dan Kıbrıs mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC'de

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BM: israil, Gazze'de açlığı bir savaş aracı olarak kullanıyor

Ebu Ubeyde’nin çağrısı karşılık buldu: Ankaralılardan ABD elçiliği önünde "Artık Yeter!" çığlığı

İran'da korkutan patlama: 13 yaralı

Peygamber Sevdalıları: Gazze’deki zulme sessiz kalmak insanlığa ihanettir!

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması: 17 gözaltı

Malatya'da yonca yüklü pikap alev aldı