• BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    38,05% 0,37
  • EURO

    43,06% 1,20
  • GRAM ALTIN

    3947,38% 1,96
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67

Uzmanı açıkladı: Diyabete karşı tüketilmesi gereken 10 besin

GÜNDEM 8.12.2021 10:07:51 0
Uzmanı açıkladı: Diyabete karşı tüketilmesi gereken 10 besin

Uzmanı açıkladı: Diyabete karşı tüketilmesi gereken 10 besin

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Gizem Gençyürek, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabete karşı iyi gelen 10 besini açıkladı. Dyt. Gençyürek, “Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi veya ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılmaması durumunda gelişen bir hastalıktır. İnsülin, kan şekerini düzenleyen bir hormon olduğu için üretilememesi veya etkili kullanılamaması durumunda kişi yediği besinlerden kana geçen glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselerek ‘hiperglisemi’ gelişebilir. Diyabeti olmayan bir bireyin kan şekeri düzeyi açlık durumunda 120 mg/dl, tokluk halinde (yemekten iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta ve toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması vücudun şeker metabolizmasında bir bozukluk olduğunu ve diyabet riskinin varlığını gösterir” dedi.

DİYABETE KARŞI İYİ GELEN 10 BESİN

Günümüzde hızla artan diyabet hastalığına karşı uyaran Dyt. Gizem Gençyürek, “Şeker hastalarının mutlaka diyet programında yer alması gereken ve diyabete karşı iyi gelen besinler vardır. Bunların arasında tarçın, enginar sirkesi, zerdeçal, sarımsak, ceviz, lahana, çörek otu, zeytinyağı, yaban mersini ve brokoli bulunur. Beslenme ile birlikte fiziksel aktivite, uyku düzeni, su tüketimi ve stres yönetilmesi gereken diğer önemli hususlardandır” dedi.   

 
UYKU DÜZENİ, STRES YÖNETİMİ VE SU TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Diyabet nedenleri arasında genetik yatkınlık, kötü beslenme alışkanlığı ve fazla kilonun olabileceğini belirten Dyt. Gençyürek, sözlerine şöyle devam etti: 'Diyabet riskinin ortadan kaldırılması veya diyabetli kişilerde kan şekeri düzeyinin kontrol altında tutulması için beslenme düzeni çok önemlidir. Beslenme ile birlikte fiziksel aktivite, uyku düzeni, su tüketimi ve stres yönetilmesi gereken diğer önemli hususlardandır. Diyabetli kişilerin beslenmesi planlanırken mutlaka diyet programında yer alması gereken ve diyabete karşı iyi gelen besinler vardır. Bunların arasında tarçın, enginar sirkesi, zerdeçal, sarımsak, ceviz, lahana, çörek otu, zeytinyağı, yaban mersini ve brokoli bulunur'. 
 
TARÇIN VÜCUTTA GLUKOZ EMİLİMİNİ AZALTARAK KAN ŞEKERİNİN DÜZENLENMESİNİ SAĞLAR

Dyt. Gizem Gençyürek, tatlı krizlerine birebir iyi gelen tarçının, vücudun tatlı ihtiyacını azaltmaya yardımcı olduğunu ifade ederek, 'Tarçın vücutta glukoz emilimini azaltarak kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Su veya çayların içerisine çubuk tarçın koymak veya süt ve yoğurt gibi besinlerin içerisine toz tarçın eklenmesi bu düzeni sağlamak için faydalı olacaktır. Enginar sirkesi de lifli bir yapıya sahip olmasıyla kandaki insülin düzeyini dengeler. Kan şekerinin belirli bir düzeyde kalmasıyla daha az acıkma ve daha az karbonhidrat tüketme isteği olmaktadır. Enginar sirkesi her sabah 1 bardak suyun içerisine 1-2 yemek kaşığı karıştırılarak tüketilebilir. Zerdeçalın içindeki etken madde ‘kurkumin’ ise zerdeçala hem rengini hem de antidiyabetik etki verir. Kan şekerinin dengelenmesini sağlar, özellikle de yüksek kan şekerinin normal düzeylere inmesini sağlar. Özellikle mercimek çorbası ve tavuk yemeklerine çok yakışmakla birlikte istenilen yemeğe koyulabilir veya sütün içerisine eklenebilir. Günde 1 yemek kaşığı kadar kullanımının güvenli olduğu bilinir. Aynı zamanda zerdeçallı besinlere karabiber de eklenmesi zerdeçalın emilimini artırır. Sarımsak ise antidiyabetik etkileri ile kan şekerinin düzenlenmesinde önemli bir besindir. Yemeklerin içerisinde kullanılabileceği gibi çiğ olarak yoğurtla veya salatalarla birlikte tüketilebilir' diye konuştu. 
 
GÜNDE 2-3 ADET CEVİZ TÜKETİLEBİLİR

Cevizin kan şekerinin düzenlenmesindeki önemli besinlerden biri olduğuna değinen Dyt. Gençyürek, sözlerini şöyle tamamladı: 'Hem lif oranı yüksek hem de sağlıklı yağ içeriğine sahip ceviz günde 2-3 adet tüketebilir veya akşamdan 1 bardak suyun içerisine 2 tam iç ceviz koyup sabaha kadar bekletip sabah aç karnına tüketebilirsiniz. Lahana da yüksek lif içeriğine sahip olması sebebiyle kan şekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynar. Aynı zamanda düşük kalori içeriği ile kilo kontrolü içinde çok önemlidir. Buharda haşlama ile veya çiğ olarak salatalara eklenmesi faydasından daha iyi yararlanmayı sağlar. Çörek otu ise yüksek kan şekerinin düşmesini ve kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Günlük 1 tatlı kaşığı çörekotunu kahvaltılarda peynirle birlikte veya ara öğünlerde yoğurdun içerisine katarak tüketebilirsiniz. Zeytinyağı da doymamış yağ içeriği ile özellikle insülin direncini azaltarak kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Yemeklerinizi zeytinyağı ile pişirebilir veya çiğ sebze ile salataların üzerine ekleyebilirsiniz. İnsülin direnci, Tip2 diyabet durumlarında yaban mersini tüketiminin kan şekerini düzenlediği bilinir. Dolayısıyla beslenme programlarına gün aşırı 1 avuç kadar taze yaban mersini eklenmesi kan şekerinin regüle edilmesi için önemlidir. Yapılan araştırmalarda brokolinin içerdiği ‘sülforafan’ ile açlık kan şekerinin dengelendiği ve diyabetin kontrol altına alındığı görülmüştür. Bu nedenle brokoliyi sağlıklı pişirme yöntemleriyle pişirip veya çiğ olarak tüketebilir veya diyabet tedavisine yardımcı olmak amacıyla brokoli ekstresi kullanılabilir'

Meteorolojiden sarı kodlu uyarı

BM: Esad rejiminin devrilmesinden bu yana 400 bin Suriyeli ülkelerine döndü

Yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Gıda zehirlenmesi şikayetiyle 11 kişi hastaneye kaldırıldı

Çin, ABD'ye yönelik gümrük vergilerini yüzde 125'e çıkardı

Gazze'de can kaybı 50 bin 912'ye yükseldi

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 24 şirkete kayyum atandı

ABD'de 3 kişiyi taşıyan küçük bir uçak düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü

HÜDA PAR'ın merhum Malatya İl Başkanı Dönmezer vefatının sene-i devriyesinde yad edildi

Şanlıurfa'da feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ukrayna'ya 21 milyar euro askeri yardım

UNRWA: Gazze'de durum daha da kötüye gidiyor

Filistin'e Yürüyüş Platformu'ndan "Mersin Limanı’ndaki sevkiyatı durdurun" çağrısı

Bingöl'de dağ muzu tezgâhlarda yerini aldı

Beton mikseri şarampole devrildi: 2 yaralı

Hafif ticari araç kontrolden çıkarak yola savruldu: 2 yaralı

Bursa Yenişehir Havalimanı'nda 13 bin 362 yolcuya hizmet verildi

Bingöl'de "kasten öldürme" suçundan aranan şahıs yakalandı

Şırnak'ta ticari araç takla attı: 1 yaralı

Gazze için birlik çağrısı: Zulme son vermek için vahdet şart

Ankaralılar Refah Sınır Kapısı’nın açılması için Mısır Büyükelçiliği önünde buluştu

Trump’tan tarife politikası mesajı

Batman'da silahlı kavga: 1 kişi ağır yaralandı

Hindistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 84 kişi öldü

İki otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı

ASİM Başkanı Eraslan: Festival ve karnaval gibi etkinlikler toplumsal değerlere ters düşüyor

Şanlıurfa’da tarihi eser operasyonu

Şanlıurfa'dan TÜBİTAK'ta rekor başarı

TOKİ şantiye alanında işçilerin kaldığı koğuşlarda yangın

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ