Uzmanı uyardı: Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da ’brucella’ hastalığına dikkat

GÜNDEM 26.05.2024 12:00:02 0
Uzmanı uyardı: Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da ’brucella’ hastalığına dikkat
Haberi Sesli Oku
Siirt’te Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Dilan Baygeldi, brucella hastalığının Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde çok sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, peynir ve sütteki ’brusella’ tehlikesine dikkat çekti.
Brucella hastalığının süt, süt mamulleri ve hayvanlardan bulaştığını belirten Uzm. Dr. Dilan Baygeldi, özellikle yaz aylarında taze peynirin tüketilmesi konusunda vatandaşları uyardı. Hastalığın mikrobu taşıyan hayvanın etinden ve sütünden bulaştığını belirten Dr. Baygeldi, sütün yeterince kaynaması gerektiğini söyledi.
Dr. Baygeldi, 'Brusella hayvanlardan insanlara geçiş yoluyla oluşan zoonotik dediğimiz bir enfeksiyon çeşididir. Brusella ile ilgili olarak bizim bölgemiz yani Güneydoğu ve Doğu Anadolu, endemik yani yaygın olarak görüldüğü bölgeler arasındadır. Brusella’nın bulaş yoluyla ilgili olarak hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın şuna dikkat etmesi gerekmekte. Brusella ile enfekte olmuş bir küçükbaş dediğimiz keçi, sığır, koyun olan hayvanları varsa, bu hayvanlar genellikle gebelik sürecinde yani herhangi bir yavru taşıma sürecinde normalde gebelik süreçlerini tamamlamadan yavru kayıpları yaşarlar. Yavru kayıpları yaşandığı sırada yavruya ait gebelik, yani doğum zarlarını yavru atımından çok geç bir sürede dışarı atarlar. Vatandaşlarımız böyle bir durumla karşılaştıkları zaman durumu bulundukları il veya ilçe müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir' dedi.
Brusella’nın bulaş yollarına değinen Dr. Baygeldi, 'Brusella, genellikle hayvandan insana bulaşır. Bu da daha çok enfekte olmuş hayvanın özellikle sütünün kaynatılmadan peynir, tereyağı ve krema yapılması ve bunu kişilerin tüketmesiyle kişilere bulaşabilmektedir. Diğer bulaş yolu ise enfekte olmuş hayvan etinin yeterince pişirilmeden tüketilmesiyle bulaşabilmektedir. Az önce bahsettiğimiz gibi doğum esnasında yani enfekte olmuş hayvanın doğumu esnasında, havayla mikroorganizmaların yani mikropların kişiye aerosol dediğimiz hava yoluyla bulaşmasıyla oluşabilmektedir. Kişide enfeksiyon oluşmuşsa genellikle spesifik olmayan yani yaygın vücut ağrısı, gece terlemeleri, bulantı, kusma, özellikle büyük eklem dediğimiz kalça ve diz eklemlerinde ağrı olmasıyla kendini göstermektedir. Bu hastalar bize başvurduğunda klinik değil, daha çok yapmış olduğumuz kan tahlilleriyle tanı koyup belli bir kliniğe ve şikayetlere yönelik olarak tedaviye başlamaktayız' diye konuştu.
'Brusellada özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaz aylarında özellikle taze peynirden yapılan yani kaynatılmadan veya yeterince kaynatılmadan yapılan sütten peynir ya da krema ve ya tereyağının yapılmasıyla bulaşabilmektedir' diyen Dr. Baygeldi, 'Bunu önlemek için de özellikle eğerki sütten bu şekilde ürünler elde edilmek isteniyorsa sütün yeterince doğru bir şekilde kaynatılması ya da pastörize edilmesi gerekmektedir. Diğer bir koruma yolu ise doğum yani hayvancılıkla uğraşan kişilerin hayvanın doğumu esnasında koruyucu ekipman dediğimiz gözlük, maske, önlük veya çizme gibi ekipmanlarıyla birlikte doğumu gerçekleştirmesi gerekmektedir' şeklinde konuştu.

Aşiret üyelerinden hayırsever Acu’ya ziyaret

Adıyaman Belediyesinden çocuklara tiyatro etkinliği

Markette çıkan yangını müşteriler söndürdü

Blok zincir teknolojisi enine boyuna tartışıldı

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu: 1 gözaltı

Batman’da 3 bin dönümlük ekili arazi ve mera alanı kül oldu

Batman Üniversitesinden 60 yaş üstü bireylere fırsat

Hasankeyf’te lavanta hasadı başladı

Mardin’de minibüs aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

Yerinde ayrıştırma tepkilere neden oluyor

Diyarbakır’da DEM’li belediyeden Et ve Süt Kurumu’na tahsis edilen mağazaya kapatma girişimi

17 yıl kesinleşmiş hapis cezası olan şahıs yakalandı

Başkan Umut Yılmaz, bebek Umut Yılmaz’ı ziyaret etti

Birecik’te DEM Parti’den istifa eden belediye başkanına saldırı

Şahinbey Belediyesi’nden Londra’ya uzanan yolculuk

Sağlık Bakanlığı Şırnak ve ilçelerine 37 doktor ataması yapacak

Hırsızlık ihbarı polisi harekete geçirdi

Siirt’te ilk defa dron ile çekirge ilaçlama yapıldı

Şanlıurfa’da ormanlık alan yangını kontrol altına alındı

Akaryakıt yüklü tanker alev alev yandı

Yerel basını görmezden gelen, Yok hükmündedir

Yaz sıcağında soğuk duşa dikkat

Depremzedeler, villaları aratmayan köy evlerine kavuştu

Diyarbakır’da bin 500 yıllık kilise kalıntısında yeni buluntular

Kavurucu sıcaklarda hayvanlar buzlu kokteyl ile serinliyor

Gaziantep’te 14 ruhsatsız silah ele geçirildi

Basın Gözümüz ve Kulağımızdır

Şırnak’ta Hollanda-Türkiye maç heyecanı yerini hüzne bıraktı

Türkiye’nin golünde Kilisli vatandaşlar büyük sevinç yaşadı

Diyarbakır merkezli 19 ilde ‘çocuk müstehcenliği’ operasyonu: 14 tutuklama

Yükleniyor