• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Uzmanı uyardı: Sıcak hava cilt kanserine neden oluyor

05 Ağustos 2024, Pazartesi 11:29
05 Ağustos 2024, Pazartesi 11:29
Uzmanı uyardı: Sıcak hava cilt kanserine neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanı uyardı: Sıcak hava cilt kanserine neden oluyor

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Acil Tıp Uzmanı Dr. Zübeyde Albayrak, termometreler 40 dereceyi gösterirken, aşırı sıcakların erken yaşlanma ve cilt kanserine neden olduğunu dikkat çekti.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Zübeyde Albayrak, kentte artan sıcaklar nedeniyle erken yaşlanma ve cilt kanserine neden olduğunu söyledi. Aşırı sıcaklıkların sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirten Dr. Albayrak, artan ortam sıcaklığının vücut sıcaklığını aştığında vücut ortamdaki ısıyı emip ve vücut ısısı, vücut sıcaklığının artmaya başladığını kaydetti. Yeni gelişen bu durumda metabolizma bu duruma uyum sağlamak için birtakım mekanizmaları devreye soktuğunu aktaran Dr. Albayrak, "Bu mekanizmaların başında terleme gelmektedir. Ancak terleme her zaman vücut ısısını düşürmek için tek başına yeterli bir mekanizma değildir. Artan sıcaklıkla birlikte metabolizma hızı artar, tüketilen oksijen miktarı artar. Buna bağlı olarak solunum sayısı kalp atım hızında artış meydana gelir. Bunun haricinde aşırı fiziksel aktivite gösteren kişilerde sıcak krampları görülebilir. Bunun dışında sıcak ödemi, güneş yanığı, sıcak bitkinliği gibi durumlarda görülebilir. Bu bahsettiğim durumların hepsi aşırı sıcaklıkların erken dönemde gösterdiği etkilerdir. Uzun süreli maruziyete bağlı olarak geç dönemde de bazı etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar içerisinde katarakt, güneş lekeleri, erken yaşlanma ve istemediğimiz durumlardan biri olan cilt kanserleri ortaya çıkabilir.’’ dedi.
Gerekmedikçe saat 10.00-16.00 aralığında dışarı çıkılmamasının altını çizen Albayrak, "Mümkün olduğunca evde kalmalıyız. Bu saatler aralığında güneşlenmemeli, denize girmemeliyiz. Denize girecek vatandaşlarımız en az 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanmalı ve güneş gözlüğü takmalıdır. Güneş altında çalışacak kişilerin ise bir takım koruyucu önlemler almasına ihtiyacı vardır. Bu önlemler içerisinde hafif, bol, açık renkli sıkı kumaştan dokunmuş giysileri tercih etmesi gerekir. Bunun haricinde en önemli noktalardan biri de sıvı tüketimidir. Günlük en az 2, 2.5 litre sıvı tüketilmesi gerekir. Öncelik olarak sıvı tercihimiz tabi ki su olması gerekiyor. Bunun haricinde kahve, çay, gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Vücut direncini arttırmak vücuda gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlamak adına bol bol sebze ve meyve tüketilmesi gerekir. Yağlı besinlerden uzak durmalı, yemek yaparken kızartma tekniği yerine haşlama, kendi suyunda pişirme ya da ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Bunun haricinde idrar söktürücü kullanımı ya da kronik kalp hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kronik karaciğer hastalığı gibi sıvı kısıtlaması olan hastaların diyetlerini düzenlerken kendi doktorlarına başvurması gerekir’’ ifadelerini kullandı.

Siirt’te yoğun kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

​19 ilde kar ve buzlanma nedeniyle okullara bir gün daha ara verildi

Şanlıurfa beyaza büründü: Kar, tarihi evlerin dam boyuna ulaştı

Mardin'de karda mahsur kalan çoban kurtarıldı

Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor

Rusya: Kiev'e ait Su-27 savaş uçağı düşürüldü

Hükümet Medya Ofisi: Gazze 2026’yı soykırımın yaralarıyla ve büyük zorluklarla karşıladı

İsviçre'deki yılbaşı kutlamaları sırasında barda meydana gelen patlamada 40 kişi öldü

Van Valiliği kuvvetli kar yağışı, rüzgar ve çığ tehlikesine karşı uyardı

Afganistan'da sel felaketi: 12 ölü, 11 yaralı

Hasankeyf'te kar engelini aşan ekipler hamile vatandaşa ulaştı

Çorum'da yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi 

Batman'da okullar cuma günü de tatil edildi

ABD Karayipler'de 3 tekneyi daha vurdu: 3 ölü

Yemen'in doğusunda ayrılıkçılar, mevzileri tanınmış hükümet yanlısı güçlere devretmeye başladı

Şırnak’ta felç geçiren vatandaşa 3 saatlik nefes kesen operasyonla ulaşıldı

MEB, 2025 yılı eğitim faaliyetlerini açıkladı

Malatya'da kar ve buzlanma nedeniyle eğitime bir gün daha ara verildi

Erdemli’de motosikletin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Yol Güvenliği Uzmanı Vedat Şahin’den kış şartlarında sürücülere hayati uyarılar

Yoğun kar yağışı sonrası lastikçilerde zincir kuyruğu oluştu

Konya’da şehit Ebu Ubeyde için gıyabi cenaze namazı kılındı

Afganistan'da sel felaketinde 12 kişi öldü, 11 kişi yaralandı

İstanbul Havalimanı 84 milyonu aşkın yolcuya hizmet verdi

Siirt'te UMKE ve 112’nin yoğun mesai

Şırnak’ta cuma gününe kar tatili

İletişim Uzmanı Özdemir: Şefkatli konuşmanın iyileştirici gücü var

Van’da çığ altından çıkarılan kadın hayatını kaybetti

Gaziantep'te eğitime bir gün ara

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir, Galata’daki Gazze yürüyüşüne katıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt’te yoğun kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

​19 ilde kar ve buzlanma nedeniyle okullara bir gün daha ara verildi

Şanlıurfa beyaza büründü: Kar, tarihi evlerin dam boyuna ulaştı

Mardin'de karda mahsur kalan çoban kurtarıldı

Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor

Rusya: Kiev'e ait Su-27 savaş uçağı düşürüldü

Hükümet Medya Ofisi: Gazze 2026’yı soykırımın yaralarıyla ve büyük zorluklarla karşıladı