GÜNDEM 17.10.2022 09:50:02 0

Uzmanı uyardı: “Uyku eksikliği eşittir unutkanlık”

Uzmanı uyardı: “Uyku eksikliği eşittir unutkanlık”
Haberi Sesli Oku

Uzmanı uyardı: “Uyku eksikliği eşittir unutkanlık”

Günümüzde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), bireylerin hem özel hem de iş hayatını oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, tedavide erken adım atılmasına ve kişide oluşan unutkanlık sorununun genetik olma ihtimalinin yüzde 80’e kadar çıkabildiğine dikkat çekti.
Ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, istatistiklere göre çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla görülüyor. Bütün hayatımızı etkileyebilen bu hastalığın tedavisi, hastanın durumuna göre ilaç kullanımı ve isteğe göre psikolog eşliğinde terapi şeklinde uygulanıyor.
Diyarbakır Memorial Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, insan hayatında önemli rol oynayan dikkat unsurunun, oldukça kompleksli bir işlevi olduğuna dikkat çekti.
Dikkat bozukluğunun 3 bölümde ele alındığına değinen Seçkin, “Bir şeye odaklanmak, odaklandıktan sonra onu sürdürmek ve dışarıdan caydırıcı herhangi bir etken olduğunda dikkatimizin kaldığı yerden kolayca devam ettirebilmektir. Dikkat dağınıklığı olan kişilerin daha çok bu 3 noktada zorluk yaşadığını görüyoruz” dedi.
Araştırmalara göre dikkat dağınıklığının genetik olma ihtimalinin yüzde 80’lere kadar vardığını söyleyen Seçkin, ebeveynlerde olan dikkat bozukluğunun çocuğa da geçebildiğini ileri sürdü. Seçkin, “Diğer bir etken ise hipotiroididir. Hipotiroidin yüksek olması, odaklanmayı ve öğrenmenin çok yavaş olmasını etkiliyor” ifadelerini kullandı.
Dikkat dağınıklığı sonucunda kişide ortaya çıkan olumsuzlukları dile getiren Seçkin, “Dikkat dağınıklığı yaşayan insanlar, bir randevusu varsa ona geç kalabilirler, dikkatleri kolay bir şekilde dağılıp odaklanma problemleri yaşarlar, masa başında uzun süre çalışamayabilirler ve en önemlisi de unutkan olabilirler. Unutkanlık, dikkat dağınıklığının en büyük sonuçlarından birisidir. Bunlarla birlikte ani depresif olup, takım çalışmasına çok yatkın olmayabilirler. Aynı şekil bağımlılığa da yatkın olabiliyorlar. Örneğin alkol bağımlısı olabilir. Kişi dikkatini toplayıp hızlı bir şekilde ona adapte olabilmek için alkole başvurabiliyor” diye konuştu.

“DEHB, depresyonla çok karıştırılabiliyor”
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun kızlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü söyleyen Seçkin, “Burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu depresyonla çok karıştırılabiliyor. Kişiler işleri yolunda gitmediğinde, akademik başarısızlık yaşadığında ya da ilişkilerinde birtakım problemler yaşandığında kolay depresif bir ruh haline girebiliyorlar. Burada önemli olan etken, çoğu zaman dikkat eksikliği tanısı yanlış bir tanı olarak veriliyor. Eğer depresyonun altında yatan bir dikkat eksikliği varsa ve siz bu dikkat eksikliğini tedavi etmiyorsanız depresyonun sık sık tekrarlandığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

“13-14 yaşındaki çocuklarda çok fazla unutkanlığa rastlayabiliyoruz”
Büyükşehirde yaşayan bireylerin DEHB hastalığına sıklıkla rastladığını belirten Seçkin, “Dikkat dağınıklığı özellikle büyükşehirlerde yaşayanların çok sık rastladığı bir durum. Yani şehir hayatının vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Herkes unutkanlıktan yakınıyor ve ’Acaba alzaymır mı oldum?’ diyor. Günümüzde 13-14 yaşındaki çocuklarda çok fazla unutkanlığa rastlayabiliyoruz. Bu bozukluğa neden olan şeyler sürekli aceleci ve telaş içerisinde olmamızdan kaynaklı. Beslenmemiz çok önemli. Abur cubur tüketmek, şekerli gıda tüketiminin artması, doğal gıdalardan uzak durmak gibi bunlar çok büyük bir etken” ifadelerine yer verdi.
Dikkat bozukluğunun tedavisinde genelde ilaçla birlikte bireysel tedaviyi önerdiklerini ifade eden Seçkin, “Bu tedavilerde olumlu sonuçların oldukça yüksek olduğu görülüyor. Dengeli ve düzenli beslenmek çok önemli. Özellikle işlenmiş paketli gıdalardan uzak durmak gerekli. Unutkanlık sorunu olanlar için iyi bir uyku gerekli. Uyku eksikliği eşittir unutkanlık” diye konuştu.
[gallery ids=',50550,50551']

Doğum yardımları mayısta başlıyor, nüfus alarm veriyor

Etna Yanardağı kül ve lav püskürttü

Kolombiya Devlet Başkanı Petro: Filistin halkı kanlı bir soykırım altında

Batman'da feci tır kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Siyonist rejim Kudüs'ü askeri kampa çevirdi

Tacikistan'da 5,5 büyüklüğünde deprem

Kasten öldürme suçundan aranan 5 şüpheli yakalandı

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nda Taksim ve Şişhane istasyonları kapatıldı

Ankara’da kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve doluya dikkat

Kongo Nehri’nde yanan teknede 148 kişi öldü

Narkokapan-Ankara Operasyonu: 138 şüpheli daha cezaevinde

Molla Beşir Şimşek'ten televizyon yayınlarına tepki: Toplum kültürel işgale uğruyor

Batman'daki yönetici atamalarına yargı engeli

TESK’ten çağrı: Kira stopajı kaldırılsın

İşgalci platformlardan yapay zekâlı küstah "Kudüs" paylaşımı

Tulkerem’de evler zorla boşaltılıyor, askeri üsse dönüştürülüyor

Tarsuslu miniklerden Gazze'ye yürek ısıtan destek

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus’u vurdu: Aralarında çocukların da olduğu çok sayıda şehit ve yaralı var

HSK'dan yargı haritasında değişiklik

Rekabet Kurulu'ndan Tofaş-Stellantis anlaşmasına onay

2025-DGUY bugün yapılıyor

Uluslararası seviyede aranan 3 kişi Türkiye'ye getirildi

Bitlis merkezli dev operasyonda 301 şüpheli gözaltına alındı

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile Mahmud Abbas Şam'da görüştü

Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis: Gemi geçişleri ve feribot seferleri geçici olarak durduruldu

İşgalci ABD: Suriye'de asker sayımızı gelecek aylarda 1000'in altına düşüreceğiz

Siyonist rejim Gazze’de bir evi vurdu: 5'i aynı aileden 7 şehit

Ağvarlar’da varlık mücadelesi: Siyonist rejimin sistematik saldırılarıyla zorunlu göç derinleşiyor

Kudüs Vakfı: Mescid-i Aksâ 1967'den bu yana en büyük baskına uğradı

Yükleniyor