• BIST 100

    9676,68%0,42
  • DOLAR

    34,64% 0,00
  • EURO

    36,46% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2947,80% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4880,88% 0,00

Uzmanından ailelere kumar bağımlılığı uyarısı!

RÖPORTAJ 27.11.2024 12:06:15 0
Uzmanından ailelere kumar bağımlılığı uyarısı!

Dünyanın önde gelen sağlık uzmanlarına göre, kumar bağımlılığı giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Tuncay, kumarın zararlarına dikkat çekerek, özellikle ailelerin bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini vu

Kumar bağımlılığı, son yıllarda yalnızca bireysel bir sorun değil, toplumsal bir tehdit haline gelmiş durumda.

Ailelerin ve toplumun bu tehlikeye karşı daha duyarlı olması, genç neslin kolay yoldan para kazanma arayışına girerek kumar bağımlılığına sürüklenmelerini engelleyebileceğini belirten uzmanlar, kumar bağımlılığına dair erken uyarı işaretlerinin gözlemlenmesi ve profesyonel destek alınmasının önemine işaret ediyor.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Tuncay, kumarın sadece finansal kayıplara yol açmakla kalmadığını, aynı zamanda kişilerin psikolojik ve sosyal yaşamlarını da derinden etkilediğini söyledi.

Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Tuncay

Kumarın, alkol ve madde bağımlılığı gibi kimyasal bağımlılıklar kadar zararlı olduğunu belirten Tuncay, "Davranışsal bağımlılıklar, tıpkı kimyasal bağımlılıklar gibi beyni etkiler ve işlevselliği bozar" dedi.

Son yıllarda internetin yaygınlaşmasıyla birlikte kumarın sadece fiziksel ortamlarda değil, sanal dünyada da hızla yayıldığına dikkat çeken Tuncay, özellikle gençlerin internet üzerinden kolayca kumar oynama davranışına sürüklendiklerine vurgu yaptı. Tuncay, ailelerin çocuklarının internet kullanımını dikkatle denetlemeleri gerektiğini kaydetti.

"Beynin işlevselliğini bozuyor"

Tuncay, "Bağımlılık denildiğinde toplumda akıllara ilk gelen alkol veya madde bağımlılığı gibi dışardan alınan kimyasal bağımlılıklar gelmektedir. Oysaki davranışsal bağımlılıklar dediğimiz; Kumar, internet, oyun ve alışveriş bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıklarda da tıpkı kimyasal bağımlılıklar gibi beyni aynı oranda etkileyip işlevselliği bozmaktadır. Bu sebeple kumar oynama davranışı bağımlılık sınıflandırılması adı altında ele alınmaktadır." dedi.

"Zamanla kumara karşı bir tolerans ortaya çıkıyor"

Toplumda kumar oynama davranışı ilk etapta biraz da eğlence aracı olarak değerlendirildiğinden, sonrasında oluşabilecek risklerin göz ardı edilebildiğini ifade eden Tuncay, şöyle devam etti:

"Kişinin kumar oynama davranışının sıklığı ve miktarı zaman içerisinde giderek artıyor. Kişi ilk etapta ayda bir iddia gibi oyunlar oynarken, bu zamanla hafta bire, sonra her gün, ardından gün aşırı derken sıklıkla oynama zamanını bu şekilde geçirmeye başlamaktadır. İlk etaplarda 100 lira ya da 200 lirayla oynamaya başlayan kişi, bir süre sonra bin lira, 2 bin lira ardından tüm maaşını kumara yatırarak oynama davranışına başlaması onun kumara karşı bir toleransı karşımıza çıkmaya başlıyor."

"Kaybını telafi etme düşüncesi kumar oynamayı sürdürmeye yol açar"

"Aynı şekilde kişinin kumar oynamadığı zamanlarda çok daha agresif, huzursuz, sinirli ve hayattan keyif alamadığı bir ruh haline girmesiyle beraber zihninde sürekli bir meşguliyetin kumar oynamaya dair olmasıdır" diyen Tuncay, "Bununla beraber kişinin çevresine yalan söyleye başlamasıdır. Kumar oynayan kişilerde en sık rastlanılan durum ise kişinin durumunu en yakınlarından bile gizlemesidir. Aile belki bazı şeyleri fark etmeye başlamıştır ama kişi bu noktada itiraf edemediğinden dolayı, ya da oynama davranışı devam ediyordur ve söyleyemediğinden dolayı yalan konuşmaya başlama sürecine başvurmaktadır. Süreç içerisinde 'peşine düşme' dediğimiz kumar oynayan kişinin kayıplarını kazanma düşüncesine girip kayıplarının peşine düşerek sürekli oynama davranışına devam ettirilmesidir." ifadelerini kullandı.

"Kumar sosyal ve aile ilişkilerini bozuyor"

Bu süreçte kişilerin yanlış inanışa düşerek, tek çözümün sanki yalnız kumardan para kazanarak borçlarını kapatabileceği yanılgısına düştüğünü belirten Tuncay, "Bu sebeple kumar oynama davranışı gittikçe devam ediyor. Bu devam ettikçe borçlarda maalesef artmış oluyor. Bununla beraber kişinin tükenmişlik evresine girdiği ve kendini tamamen çaresiz hissedip kendine zarar verme davranışlarının artığı bir sürece girebiliyorlar. Çünkü burada kişinin sosyal ilişkilerinin bozulduğu, aile ilişkilerinin bozulduğu, iş hayatındaki bazı bozulmaların da meydana gelmesiyle beraber kişinin çaresiz ve tükenmişlik hissetmesinden kaynaklı kendine veya çevresine zarar verme davranışı da çok sık gördüğümüz belirtiler arasındadır." dedi.

"Kolay yoldan para kazanma düşüncesi gençleri de buna sürükleyebiliyor"

Son zamanlarda özellikle sosyal medyanın ve internet kullanımının artmasıyla birlikte kumarın sadece bir kahvehaneye gidip oynamayla gelişmediğini ifade eden Tucay, şunları söyledi:

"Sanal kumar dediğimiz telefonlarda, internetlerde çok rahat bir şekilde erişebilirliğinin arttığını görebiliyoruz. Bu da artık sadece ekonomik durumu iyi olan veya finansal kaynağı olan orta yaş grubu değil, kolay yoldan para kazanma düşüncesiyle genç neslin de bu oynama davranışını çok kolay bir şekilde sürüklenebiliyor. Bu noktada çok dikkatli olunması gerekiyor. Aileler çocuklarının telefonla sadece oyun oynadığını düşünürken, oysaki kumar oynama davranışını geliştirip, orda bir bağımlı olmayı geliştirebilme riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu süreçte bu belirtiler varsa ve kişi bağımlılık evresine girdiyse, mutlaka destek alması gerekiyor."

"Aileler bilinçli ve dikkatli olmalı"

Ailelerin çocuklarının hangi sitelerde zaman geçirdiğine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Tuncay, "Açık iletişim çok önemlidir. Gençlerin, yasal olmayan kumar sitelerine giriş yaparak bağımlılık sürecine girmelerini önlemek için ailelerin bilinçli ve dikkatli olmaları gerekmektedir." uyarısında bulundu.

Ayrıca, kumar bağımlılığına dair belirtileri olan kişilerin destek alması gerektiğini söyleyen Tuncay, Yeşilay Danışmanlık Merkezleri'nin bu konuda ücretsiz psikososyal destek hizmeti sunduğunu belirtti. 115 numaralı danışma hattı ile bu hizmetlerden yararlanabileceğini vurgulayan Tuncay, bağımlılıkla mücadelede ailelerin de önemli bir rol oynadığını söyledi. (İLKHA)


Ekonomist Yazar Pakır: Enflasyon arttıkça, asgari ücretin satın alma gücü düşüyor

İzmir'de 213 düzensiz göçmen yakalandı

HAMAS'tan Lübnan'da ateşkes açıklaması: Direniş güçlerini yenme yanılgısını paramparça eden önemli bir adım

Şırnak'ta soba zehirlenmesinden etkilenen 8 kişi hastaneye kaldırıldı

"Toplumun huzurunu yeniden inşa etmenin yolu, O'nun örnekliğini hayatımıza taşımaktır"

Şanlıurfa'da trafik kazası: 2 yaralı

Kar yağışının etkili olduğu Doğu Anadolu bölgesinin 5 ilinde hayat olumsuz etkilendi

Namibya'da Cumhurbaşkanlığı ve Ulusal Meclis seçimleri başladı

Öğrenci kulüplerinde yürütülecek çalışmaların usul ve esasları belli oldu

Şanlıurfa'da gıda denetimlerinde 4 işletmeye idari yaptırım uygulandı

İran, UAEK kararına yanıt olarak 'binlerce gelişmiş santrifüj'ü devreye soktu

Şanlıurfa'da oto hırsızlığından bir kişi tutuklandı

BM: Gazze'de insanlar çöp yığınlarında yiyecek arıyor

Karacadağ yağan karla beyaza büründü

Eyyübiye ilçesi için su kesintisi uyarısı

Lübnan ordusu sınıra konuşlanmaya hazırlanıyor

Şanlıurfa’da buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yapıldı

Siyonist rejim bir gazeteciyi daha katletti

Şanlıurfa’da enerji iletim hattı için acele kamulaştırma kararı alındı

​ İstanbul'dan Sidney ve Santiago uçuşları başlıyor

Rusya'dan Gazze'ye yardım

Uzmanlar: Acil servis yerine aile hekimine başvurun

AFAD 1000 arama ve kurtarma teknikeri alacak

Dahiliye Uzmanı Şahan, kansızlığın sebepleri ve tedavi sürecini anlattı

Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı kesimi araç geçişine kapatılacak

Şanlıurfa’da DEM Partili 7 şahıs gözaltına alındı

Umut Kervanı Tarsus'ta onlarca ihtiyaç sahibi aileye gıda yardımında bulundu

Seyir halindeki otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Şehirlerarası taşımacılık yapan otobüsler kış şartları hakkında bilgilendirildi

Konya’da silahlı saldırı: 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku