• BIST 100

    10331,3%1,61
  • DOLAR

    40,16% 0,21
  • EURO

    46,94% 0,01
  • GRAM ALTIN

    4304,28% 0,49
  • Ç. ALTIN

    6833,05% 0,00

Uzmanından ev tipi arıtma cihazlarına dikkat uyarısı!

15 Mart 2025, Cumartesi 07:09
15 Mart 2025, Cumartesi 07:09
Uzmanından ev tipi arıtma cihazlarına dikkat uyarısı!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Son yıllarda kullanımı giderek artan ev tipi su arıtma cihazlarının, suyun kalitesi üzerindeki etkileri tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Su arıtma cihazlarıyla yapılan çalışmaların, faydalı minerallerin içme suyundan tamamen ya da kısmen uzaklaştırıldığını ortaya koyduğunu kaydeden uzmanlar, düzenli olarak bu suları tüketen kişilerin, özellikle günlük beslenme düzenlerinde de bu mineralleri yeterince alamaması durumunda, uzun vadede çeşitli sağlık sorunları yaşaması olası olduğunu vurgu yapıyor.

Evlerde kullanılan su arıtma cihazlarının düzenli bakımlarının yapılması ve filtrelerinin zamanında değiştirilmesinin de önemli bir konu olduğuna işaret eden Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden Arş. Gör. Seda Kuşoğlu Gültekin, ev tipi su arıtma cihazlarının suyun kalitesi üzerindeki etkileri konusunda uyarılarda bulundu.

Son yıllarda arıtma suyu kullanımı artıyor

Gültekin, son yıllarda arıtma suyu kullanımının arttığına işaret ederek, “Piyasada, kullanıcıların ulaşabileceği farklı marka ve özelliklerde birçok arıtma cihazı bulunmaktadır. Son yapılan bir çalışma, bu cihazların su içerisinde bulunan mineral miktarında azalmaya neden olduğunu göstermiştir. Mineraller, insan vücudu tarafından üretilemeyen ve mutlaka günlük olarak beslenme yoluyla alınması gereken önemli moleküllerdir. Beslenme ve su tüketimiyle vücuda alınan bu mineraller, insan metabolizmasında kritik görevlere sahiptir. Su arıtma cihazlarıyla yapılan çalışmalar, bu faydalı minerallerin içme suyundan tamamen ya da kısmen uzaklaştırıldığını ortaya koymuştur. Düzenli olarak bu suları tüketen kişilerin, özellikle günlük beslenme düzenlerinde de bu mineralleri yeterince alamaması durumunda, uzun vadede çeşitli sağlık sorunları yaşaması olasıdır.” dedi.

Mineraller dışarıdan alınması gereken hayati moleküller

Minerallerin insan sağlığı için çeşitli önemli görevlere sahip olduğunu dile getiren Gültekin, şunları kaydetti:

“Kişinin cinsiyeti, yaşı, hamilelik durumu ve hastalıkları gibi çeşitli faktörler, günlük mineral ihtiyacını etkiler. Mineraller, vücudun iç dengesi olarak adlandırılan homeostazinin sağlanması ve sürdürülmesi için büyük önem taşır. Günlük beslenme yoluyla alınan mineraller, çeşitli metabolik süreçlerde kritik görevler üstlenir. Sindirim sistemi aracılığıyla vücuda giren mineraller, kan yoluyla farklı dokulara taşınarak diş ve kemik yapısının korunması, kas kasılması ve sinirsel iletim gibi çeşitli metabolik faaliyetlerde rol oynarlar. Kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi minerallerin uzun vadede yeterli miktarda alınmaması, yorgunluğa, kas kramplarına ve diş-kemik zayıflığına neden olabilir. Gelişme çağındaki bireylerde veya hamilelik durumunda ise daha ciddi sağlık sorunları görülebilir. Sodyum ise, potasyum ile birlikte çalışarak vücudun su dengesini düzenleyen bir elektrolittir. Bu sıvı dengesi, sinir ve kas sistemi için kritik öneme sahiptir. Diğer mineraller gibi sodyum ve kalsiyum da vücut tarafından üretilemez ve dışarıdan, günlük beslenme ile alınması zorunludur.”

Su arıtma cihazlarının düzenli bakımları yapılmalı

Arıtma suyunun mineral içeriğindeki azalmanın yanı sıra, evlerde kullanılan su arıtma cihazlarının düzenli bakımlarının yapılması ve filtrelerinin zamanında değiştirilmesinin de önemli bir konu olduğuna işaret eden Gültekin, “Bakımı düzenli yapılmayan ve filtreleri zamanında değiştirilmeyen bir arıtma cihazından elde edilen suyun sağlık standartlarına uygun olması beklenemez. Ancak, gerekli filtrasyon, klorlama gibi işlemlerden geçerek tüketiciye ulaşan doğal kaynak suları, tüketim için genellikle güvenli kabul edilmektedir.” diye konuştu.

Alternatif yöntemler de su içerisinde bulunan minerallerde azalmaya neden oluyor

Alternatif yöntemlerden ters ozmozun, florür ve bakteri gibi daha büyük parçacıklı kirleticilerin basınç yoluyla uzaklaştırıldığı, yarı geçirgen membran kullanılan bir yöntem olduğunu ifade eden Seda Kuşoğlu Gültekin, “İyon değişimi yönteminde ise, katı reçineler ve farklı elektrolit çözeltileri kullanılarak sudaki bakterilerin, çözünmüş katıların ve suyun tadında değişime neden olan çeşitli minerallerin uzaklaştırılması sağlanır. Her iki yöntemde de cihazların düzenli bakımlarının ve temizliğinin yapılması elde edilen su kalitesini etkilerken, diğer yöntemlerde olduğu gibi su içerisinde bulunan minerallerde de azalmaya neden olduğu bilinmektedir.” ifadesinde bulundu.

Bilinçsizce mineral takviyesi kullanılmamalı

İnsan sağlığı için hayati öneme sahip minerallerin eksikliği kadar fazlalığının da çeşitli metabolik rahatsızlıklara yol açabileceğini kaydeden Gültekin, “Bu nedenle, kişilerin günlük olarak alınması gereken miktarların üzerinde bilinçsizce mineral takviyesi kullanılması da farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Direniş güçleri, Gazze'de siyonist rejime ait gelişmiş casus cihazı ele geçirdi

Pakistan'da otobüs yolcuları kaçırıldı: 9 ölü

LGS sonuçları açıklandı

Batman Üniversitesi uluslararası öğrenci başvuru sonuçları açıklandı

Direniş, işgalcileri bir kez daha vurdu: 2 siyonist asker öldü, 6'sı ağır yaralı

Batman'da "İhtida Merasimi" düzenlendi: Alzbeta Balazsova Müslüman oldu

Batı Şeria'da 24 saatte 15 direniş eylemi

Bursa’da kızıl geyik görüntülendi

Gazze soykırımında 644'üncü gün: Son 24 saatte en az 82 şehit

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

21 il merkezli "Siber" operasyonu: 99 tutuklama

Döviz kurlarında son durum

Marmara'da kuvvetli rüzgâr uyarısı

Siyonist ordu kayıplarını artık saklayamıyor: Gazze'de ölümler durmuyor

Han Yunus'taki doktorlar ölümle burun buruna hizmet veriyor

HAMAS: Netanyahu esir takasını sabote ediyor, anlaşmaya engel oluyor

İzzet er-Rişk: Gazze'nin sandaleti, işgal ordusunun heybetini yerle bir etti

Gazze'de yeni katliam: Çoğu çocuk ve kadın 17 şehit

Nijerya'da silahlı saldırı: 13 ölü

Mardin’de iki grup arasında kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Çankırı'da orman yangını

Endonezya'daki feribot kazasında can kaybı 12'ye yükseldi

Yoon Suk Yeol yine tutuklandı

Gazze'de yardım sırası ölüm tuzaklarına dönüştü: 773 sivil katledildi!

Rusya'dan Ukrayna'ya rekor sayıda insansız hava aracı ile saldırı

Rubio ile Lavrov Malezya’da bir araya geldi

Kamyon uçuruma devrildi: 2 ölü

Siyonist işgalciler Gazze'de bir gazeteciyi daha katletti

Bakan Kacır: Türkiye'nin 81 şehrini kalkınma yolculuğuna dahil ettik

Hakkari'de uyuşturucu operasyonu: 3 gzaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Direniş güçleri, Gazze'de siyonist rejime ait gelişmiş casus cihazı ele geçirdi

Pakistan'da otobüs yolcuları kaçırıldı: 9 ölü

LGS sonuçları açıklandı

Batman Üniversitesi uluslararası öğrenci başvuru sonuçları açıklandı

Direniş, işgalcileri bir kez daha vurdu: 2 siyonist asker öldü, 6'sı ağır yaralı

Batman'da "İhtida Merasimi" düzenlendi: Alzbeta Balazsova Müslüman oldu

Batı Şeria'da 24 saatte 15 direniş eylemi