• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,85% -0,21
  • EURO

    40,88% -0,19
  • GRAM ALTIN

    3791,81% -0,50
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Uzmanından mevsimsel alerji uyarısı: Genetik faktörlü olanlarda ömür boyu ilaç tedavisi

GÜNDEM 8.04.2024 11:00:07 0
Uzmanından mevsimsel alerji uyarısı: Genetik faktörlü olanlarda ömür boyu ilaç tedavisi

Uzmanından mevsimsel alerji uyarısı: Genetik faktörlü olanlarda ömür boyu ilaç tedavisi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Buğrahan Gürbüz, 'Mevsimsel alerjik hastalığı daha çok genetiksel bir faktör olduğu için ve hastanın ömür boyu bu şikayetleri yine tekrarlayabileceği için biz, bu ilaçları dönem dönem ilkbahar ve yaz mevsimlerinde hastalarımıza kullandırtıyoruz. Bazı hastalarımız bu ilaçları ömür boyu kullanmakta' dedi.
Mevsimsel alerjik ya da halk arasında bilinen adı ile saman nezlesi, özellikle bahar aylarında polen miktarının artmasıyla ortaya çıkıyor. Hastalık vücutta kaşıntı, kızarıklık, kimi zaman şişme, sık sık ve arka arkaya hapşırma ile gözlerde kaşıntı gibi şikayetler ile kendini gösteriyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Buğrahan Gürbüz, saman nezlesinin uygulanan tedavilere rağmen genellikle ömür boyu devam ettiğini söyleyerek, bu sorunun ciddiye alınması konusunda vatandaşları uyardı.
Mevsimsel alerjik hastalığı daha çok ilkbahar ve yaz aylarında olan birtakım çevresel alerjen maruziyetler denilen polen, ev tozları, akarlar veya kedi köpek tüyleri gibi birtakım maddelerden ötürü oluşan ve bazı alerjiye yatkın kişilerin buna vermiş olduğu alerjik reaksiyon sonucunda gelişen bir hastalık türü olduğunu belirten Dr. Gürbüz, 'Özellikle bu ilkbahar ve yaz aylarında bahsettiğim şekilde alerjen etkenler sonucunda insanların burun ve boğaz mukozalarında bir takım iltihabi süreç gelişiyor ve bu iltihabi süreç sonucunda kaşıntı, burun kaşıntısı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük gibi birtakım semptomlarla kendini göstermektedir. Hastalar bu şikayette bize başvurduğu zaman, birtakım tetkikler yapmaktayız' dedi.
'Bunların başta alerji testleri dediğimiz deri prick ve gıda prick testleri, bunun haricinde kanda baktığımız birtakım alerjen, immunglobulinler ile hastaya tanı koymaktayız' diyen Dr. Gürbüz, 'Hem laboratuvar hem de klinik şikayetlerle birlikte hastada rahatlıkla bu tanıyı hastanemizde koyuyoruz. Tanı koyduğumuz hastalarda bizim antistaminik, dekonjestan ve montelukas dediğimiz bir grup ilaçlar ile tedaviye başlıyoruz ve 1 ay veya 3 aylık periyodik aralarla, kontrollerde hastalarımızı çağırıyor ve şikayetlerini tekrardan dinliyoruz. Hastalarımızın yaklaşık yüzde 95 oranında, verdiğimiz ilaçlar ile hemen hemen şifa bulmaktadırlar ve şikayetleri belirgin şekilde azalmaktadır. Fakat mevsimler alerjik hastalığı daha çok genetiksel bir faktör olduğu için ve hastanın ömür boyu bu şikayetleri yine tekrarlayabileceği için biz bu ilaçları dönem dönem ilkbahar ve yaz mevsimlerinde hastalarımıza kullandırtıyoruz. Bazı hastalarımız bu ilaçları ömür boyu kullanmakta’’ ifadelerini kullandı.

Çocuklarda astıma dönüşebiliyor
Çocukluk döneminde bu şikayetlerin gelişmesi ise ilerleyen dönemlerde de astım hastalığı gelişme riskinin daha yüksek göründüğünü dile getiren Dr. Gürbüz, 'Ancak hastalarımıza bunun yanı sıra tavsiye ettiği önemli bir şey var ki, tedavi kadar önemli olan korunmak. Özellikle hastalara diyoruz ki, evet tedaviniz gerçekten çok önemli ilaçları kullanmanız gerekmekte. Fakat mutlaka alerjik etken sapladığımız şeyler bu polen olur, ev tozu olur, kedi köpek tüyleri olur veya birtakım gıdalar olabilir bunlardan mutlaka uzak durmanız gerekir. Çünkü tedavi temel olarak ilk etapta korunmadır. Zamanla şikayetler geliştiği zamanda farmakoloji dediğimiz bir dikkat tedaviyi hastalara vermekteyiz’’ şeklinde konuştu.

Siyonist işgalciler Şati'de sivillere saldırdı: 3 şehit

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 41 tutuklama

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari hastaneye kaldırıldı

Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı

Lübnan: israil, saldırılarıyla BMGK'nin 1701 sayılı kararını ihlal etti

Diyarbakır'da bayramlaşma etkinliği düzenlendi

Antalya açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem

İzlanda'da yanardağ alarmı

Çin'den Tayvan'ın çevresini kuşatan tatbikat

Moldova 3 Rus diplomatı sınır dışı etti

Gaziantep'te narkotik suçlardan 1494 kişi gözaltına alındı

Malezya'da doğal gaz patlaması: 112 yaralı

Osmanlı Teşkilatı Batman İl Başkanlığında Yeni Dönem!

Kontrolden çıkan servis minibüsü devrildi: 1 ölü, 5 yaralı

Hindistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 17 ölü

Gümrük kapılarında 182 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Çin uzaya internet test uydusu gönderdi

Elektrik akımına kapılan büyükbaş hayvanlar telef oldu

Sağlık Bakanlığından kanser taraması uyarısı

İzmir açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Bakan Işıkhan: Kanser tedavilerinde ilave ücret almıyoruz

Gazze'de şehit sayısı 50 bin 399'a yükseldi

Bakan Fidan, Fransa'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek

İstanbul barajlarında su seviyesi yükseliyor

Gazze'de her gün 100'den fazla çocuk şehit oluyor veya yaralanıyor

Myanmar'daki depremde ölü sayısı 2 bin 700'ü geçti

Filistinli gazeteci ve ailesi şehit edildi

Bayram tatilinin ilk 3 gününde 27 kişi hayatını kaybetti 3 bin 619 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da kaza: 6 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ