Uzmanından uyarı: Maymun çiçeği, çocuklarda daha ciddi seyredebilir

GÜNDEM 24.05.2022 16:49:37 0
Uzmanından uyarı: Maymun çiçeği, çocuklarda daha ciddi seyredebilir
Haberi Sesli Oku

Uzmanından uyarı: Maymun çiçeği, çocuklarda daha ciddi seyredebilir

Maymun çiçeğinin bebeklere doğum sırasında plasenta yoluyla bulaşabileceğini belirten Prof. Dr. Şerefhanoğlu, hastalığın çocuklar ciddi seyredebileceğini ve ölüme neden olabileceğini söyledi.

Maymun çiçeği (Monkeypox) virüsü, 10’dan fazla ülkede kendisini gösterdi. Avrupa Birliği ülkeleri arasında 60’tan fazla vaka görüldü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de henüz şüpheli veya kesinleşmiş bir vaka olmadığını açıkladı.

Özel bir hastanede, enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, maymun çiçeğinin bir DNA virüsü kaynaklı enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti.

DHA’nın haberine göre; Prof. Dr. Şerefhanoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu hastalık esas olarak Orta ve Batı Afrika tropik yağmur ormanlarındaki hayvanlarda görülür ve bazen diğer bölgelere yayılabilmektedir. Virüsün bulunduğu başlıca hayvanlar kemirgenler ve primatlardır (maymun, goril, şempanze, orangutan)”

“2003 yılında ABD’de 70’in üzerinde vakanın görüldüğü bir salgına neden olmuştur”

Hastalığın aslında insanlar arasında yeni olmadığını, ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde saptandığının altını çizen Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu tarihten beri ülkenin kırsal bölgeleri ve yağmur ormanlarında görüldüğünü, son zamanlarda ise giderek artan bir sıklıkta bölge dışındaki insanlara yayıldığını işaret etti.

Maymun çiçeği enfeksiyonunun 1970 yılından beri 11 Afrika ülkesinde (Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Cote d’lyoire, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan) görüldüğünü belirten Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, açıklamalarını şu ifadeler ile sürdürdü:

“Maymun çiçeği, günümüzde Afrika dışında da görünmesi nedeniyle dünya genelinde halk sağlığı açısından önemli bir hastalık olmuştur. 2003 yılında ABD’de 70’in üzerinde vakanın görüldüğü bir salgına neden olmuştur. 2018 yılından itibaren İsrail, İngiltere, Singapur’da Afrika’ya seyahat eden kişilerde hastalık görülmüştür.”

“Gebelerde anneden bebeğe plesenta yolu ile bulaşabilmektedir”

Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, hastalığın insanlara virüsü taşıyan bir hasta ya da hayvanla yakın temas ve kontamine malzemelerle temas ile bulaştığını belirterek şu sözleri kaydetti:

“Virüsün insandan insana geçişi hastalık yaraları, tükürük, kan gibi vücut sıvıları, balgam ve çarşaf gibi bulaş olmuş materyaller ile yakın temas ile olmaktadır. Gebelerde anneden bebeğe plesenta yolu ile bulaşabilmektedir.”

'Çiçek hastalığına göre daha az bulaşıcı ve daha hafif bir hastalıktır”

Bu hastalığın belirtileri, 1980 yılında dünyada yok edildiği ilan edilen çiçek hastalığına (smallpox) benzerdir. Maymun çiçeği, çiçek hastalığına göre daha az bulaşıcı ve daha hafif bir hastalıktır. Hastalık sıklıkla ateş, kas ağrısı, bitkinlik, deri döküntüsü ve lenf düğümlerinde büyüme ile kendini gösterir ve birtakım ciddi sorunlara yol açabilir. Döküntüler daha yoğun olarak yüz, kol, bacaklarda görülür. Bu döküntüler ağız içi, göz kapağı mukozasında da görülebilir; ciltte düz olarak başlayıp ciltten kabarmalar ve içi sıvı dolu kesecikler ve iltihaplı yaralar şeklini alabilir.

“Ciddi vakalar daha çok çocuklarda görülür”

Hastalık belirtileri 2-4 hafta sürer ve genellikle tedavi gerektirmeden kendi kendine iyileşir. Ancak hastalık şiddetli de seyredebilir ve akciğer enfeksiyonu, sepsis, beyin enfeksiyonu, kornea enfeksiyonu (körlüğe neden olabilir) gibi komplikasyonlara yol açabilir. Ciddi vakalar daha çok çocuklarda görülür. Yüzde 3-6 arasında ölüme neden olabilmektedir.”

“Hastayla yakın temas durumunda maske takılmalıdır”

Çiçek hastalığı için kullanılmış aşılar maymun çiçeğine karşı da etkilidir. Bu nedenle çiçek aşısı olanlar bu hastalığa karşı korunmakta ya da daha hastalığı daha hafif geçirmektedir. Maymun çiçeği hastalığına yönelik yeni bir aşı da üretilmiş ve kullanıma girmiştir. Çiçek hastalığı için kullanılan tecovirimat isimli antiviral bir ilaç, maymun çiçeği hastalığı için de kullanım onayı almıştır. Maymun çiçeği virüsünden korunmak için şüpheli vakalarda yakın temastan kaçınılmalı, hastaya ait çarşaf, havlu gibi malzemelere mümkünse çıplak elle dokunulmamalıdır. Hastayla yakın temas durumunda maske takılmalıdır.”


Oğraş: Bu nesli nasıl yetiştirirsek gelecekte bu eserimizi aynı şekilde göreceğiz

Şanlıurfa’da araç şarampole devrildi: 3 yaralı

Dolaylı Ar-Ge teşviki 59 milyar 332 milyon TL oldu

Şanlıurfa’da boğazı kesilmiş kadın cesedi bulundu

Şanlıurfa’da aranması bulunan 20 kişi yakalandı

Kontrolünü kaybeden otomobil dükkana daldı: 2 yaralı

Bingöl'de yaklaşık 20 kilo uyuşturucu ele geçirildi

İşgalci siyonistler Lübnan halkını göçe zorluyor

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

Yumurta fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar tepki çekmeye devam ediyor

İstihdam endeksi yıllık yüzde 3 arttı

HÜDA PAR'dan TV dizilerindeki pervasızlığa tepki

İşgalcilerden 29 esire idari hapis cezası

İçerisindeki 2 kişi ile sürüklenen tekne kurtarıldı

Şanlıurfa’da tır ile elektrikli bisiklet çarpıştı: Bir ölü

Mardin’de “Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri” toplantısı gerçekleştirildi

Motorine zam geliyor

Usulsüz çakar kullanan 10 bin sürücüye işlem yapıldı

Hafta sonu kar geliyor

Hakkında 30 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

7 siyasi partinin mali denetimleri Resmi Gazete'de

Hastanede gerçeği aratmayan tatbikat

Yeni Yüzyıl Partisi Türkiye Gençlik Kolları Başkanlığı’na Damlayıcı Atandı

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Ruhsatsız silah taşıyanların cezası artırıldı

Edirne'de 13 düzensiz göçmen yakalandı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Bakan Fidan: BRICS'e ortaklıkla ilgili teklif aldık

Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için komisyon kuruldu

Ülke genelinde hava bugün nasıl?

Yükleniyor