• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Uzmanlar açıkladı: Ekonomik koşullar altında sağlıklı beslenmek mümkün mü?

15 Aralık 2025, Pazartesi 19:19
15 Aralık 2025, Pazartesi 19:19
Uzmanlar açıkladı: Ekonomik koşullar altında sağlıklı beslenmek mümkün mü?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyetisyen Pınar Kural Enç, artan gıda fiyatları ve ekonomik dalgalanmalara rağmen sağlıklı beslenmenin doğru planlama ve bilinçli tercihlerle sürdürülebileceğini vurguladı.

Dengeli bir diyet yalnızca pahalı ürünlerle değil; doğru planlama, mevsiminde tüketim ve besin değeri yüksek uygun maliyetli alternatiflerle mümkün olabileceğini belirten İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Dyt. Pınar Kural Enç, "Besin yoğunluğu kavramı bu konuda en temel bilimsel dayanağı oluşturur. Bir gıdanın içerdiği vitamin, mineral, lif ve protein miktarı onun gerçek değerini belirler. Kuru baklagiller, bulgur, yulaf, mevsim sebzeleri ve yumurtanın hem düşük maliyetli hem de yüksek besleyici değere sahiptir." diye konuştu.

Ekonomik tabak modeliyle bilimsel denge

Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilen ekonomik tabak modeli, her bütçeye uygun, dengeli ve sürdürülebilir bir beslenme yaklaşımı sunduğunu belirten Kural Enç, "Bu modelde tabağın yarısını mevsim sebzeleri, diğer yarısını ise uygun maliyetli tahıllar ve ekonomik protein kaynakları oluşturuyor. Kış sebzeleri yüksek lif ve antioksidan içerikleriyle tokluk hissini uzatır; bulgur ve tam tahıllar enerji dengesini sağlar. Kuru baklagiller, yumurta, yoğurt veya tavuk gibi protein kaynakları ise maliyeti düşük ama biyolojik değeri yüksek besinlerdir." şeklinde konuştu.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye'de hane halkı gıda israfının büyük kısmı sebze ve meyvelerde yaşandığını aktaran Kural Enç, yemeklerin önceden planlanmasının, saklama kapları kullanılmasının ve haftalık menülerin hazırlanmasının maliyeti düşürdüğünü, sağlıklı beslenmeyi de kolaylaştırdığını ifade etti.

Pahalı gıdalar yerine aynı besin değerine sahip alternatif ürünler

Bazı pahalı gıdaların yerine aynı besin değerini sunan daha ekonomik alternatiflerin tercih edilebileceğini vurgulayan Kural Enç, "Somon yerine sardalya veya uskumru tercih edildiğinde omega-3 alımı büyük ölçüde korunur. Sardalya ayrıca kalsiyum açısından da daha zengin bir kaynak oluşturuyor. Avokado yerine zeytinyağı ve mevsim yeşillikleri, tekli doymamış yağ asitleri ve lif içeriğiyle benzer bir fayda sağlıyor. Badem ve ceviz yerine ay çekirdeği veya kabak çekirdeği tercih edilerek E vitamini, magnezyum ve sağlıklı yağ alımı sürdürülüyor; kabak çekirdeği çinko yönünden de avantaj sağlıyor. Beyaz pirinç yerine bulgur kullanımı lif, B vitamini ve mineral içeriğini artırıyor. ırmızı et yerine kuru baklagil ve yumurta kombinasyonu ise aminoasit kalitesini yükselterek lif, folat ve demir alımını destekliyor. Ayrıca füme et veya işlenmiş ürünler yerine haşlanmış yumurta ya da yoğurt gibi daha düşük sodyumlu ve yüksek biyolojik değerde protein kaynaklarının tercih edilmesinin hem sağlık hem de bütçe açısından daha uygun bir seçim olur." dedi.

Sağlıklı beslenmenin bütçeyle sınırlı olmadığını vurgulayan Kural Enç, önemli olan yalnızca besinlerin fiyatı değil, besleyici değer-fiyat dengesi olduğunu, bilinçli tercihlerle hem hane bütçesini korumak hem de toplumun genel sağlık düzeyini desteklemenin mümkün olabileceğini söyledi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bilecik Adalet Binasının yapım ihalesi yarın yapılacak

İçişleri Bakanlığından çok sayıda il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Yerlikaya: 2024’te trafik kazalarında 6 bin 351 kişi hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Suriye’deki Kürt kardeşlerimiz çok zor günlerden geçiyor

Hatay’da uyuşturucuyla mücadelede 93 tutuklama

Bakan Kurum: 500 bin sosyal konut için kura süreci sürüyor

Hudut hattında 5 bin 842 gram uyuşturucu ele geçirildi

Batman'da yol kontrollerinde silah ve mühimmat ele geçirildi

Batman'da depo satışı: 3–4 bin liralık kıyafetler 250 TL'ye satılıyor

Kar eridi, bozuk yollar gün yüzüne çıktı

Kayıp Nimet Kılıç’ı arama çalışmaları 11’inci gününde

Millî Eğitim dergisinin 2026 kış sayısı yayımlandı

Hamanei: Amerikalılar bilsin ki saldırı olursa bu kez savaş bölgesel olacak

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan 15 kişinin öldüğü Antalya ve Burdur kazalarıyla ilgili açıklama

TBMM Genel Kurulu trafik cezalarına ilişkin teklifi görüşecek

Denizli’de trafikte tehlikeli motosiklet sürücüsüne ceza

Habib-i Neccar Camii yeniden ibadete açıldı

Antalya Valiliğinden otobüs kazasına ilişkin açıklama

Antalya’daki otobüs kazasıyla ilgili adli soruşturma başlatıldı

Kırklareli Valiliğinden kuvvetli kar yağışı uyarısı

Burdur'da trafik kazası: 7 ölü, 5 yaralı

Karaman’da aileler sabah namazında buluştu

Diyarbakır’da EYP’li saldırı girişimiyle ilgili 3 şüpheli yakalandı

Airfryer zararlı mıdır? Mutfağın popüler aleti tehlikeli olabilir mi?

Bursa'da silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Düzce, Zonguldak ve Bartın için kuvvetli yağış uyarısı

Antalya'da yolcu otobüsü kazası: 8 ölü, 26 yaralı

Uzmanlardan çocuklarda oyun bağımlılığı uyarısı

Refah Sınır Kapısı, "deneme" amaçlı açıldı

Ticaret Bakanlığı ekipleri 1,3 milyon adet uyuşturucu hap ele geçirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bilecik Adalet Binasının yapım ihalesi yarın yapılacak

İçişleri Bakanlığından çok sayıda il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Yerlikaya: 2024’te trafik kazalarında 6 bin 351 kişi hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Suriye’deki Kürt kardeşlerimiz çok zor günlerden geçiyor

Hatay’da uyuşturucuyla mücadelede 93 tutuklama

Bakan Kurum: 500 bin sosyal konut için kura süreci sürüyor

Hudut hattında 5 bin 842 gram uyuşturucu ele geçirildi