• BIST 100

    9729%0,30
  • DOLAR

    38,74% -0,11
  • EURO

    43,54% 0,22
  • GRAM ALTIN

    4003,12% -1,23
  • Ç. ALTIN

    6500,77% -0,53

Uzmanlar: Ergenlik dönemi aşılamaları ihmal edilmemeli

SAĞLIK 18.03.2025 20:59:14 0
Uzmanlar: Ergenlik dönemi aşılamaları ihmal edilmemeli

Ergenlik döneminin, vücudun birçok fizyolojik ve psikolojik değişim yaşadığı bir dönem olduğunu belirten uzmanlar, dolayısıyla bu dönemde yapılacak aşılamalar hem çocuk hem de toplum sağlığı için büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Hayatın ilk aylarında ve erken çocukluk döneminde olduğu kadar ergenlik döneminde de aşılamanın devamı büyük önem taşıdığını söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Manolya Kara, bu yaş grubundaki çocukların sıklıkla hastalandıkları zaman doktora gittiğinden aşı uygulamalarının bu dönemde sekteye uğrayabildiğine dikkat çekti.

Aşıların çocuklarda ve yetişkinlerde ciddi hastalıkları önlemenin en etkili yollarından biri olduğunu belirten Kara, etkin aşılama sayesinde çocukların kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, hepatit B ve hepatit A gibi çok sayıda bakteriyel ve viral enfeksiyondan korunmanın mümkün olabildiğini hatırlattı.

Kara, ülkemizde bugün pek çok infeksiyonun artık görülmemesi ve unutulmasının aşı ve bağışıklama tarihimizin en önemli başarılarından biri olduğunu söyledi.

Ergenlikte bu aşılar yaptırılmalı

Ergenlik döneminde yapılan aşıların bireyin sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçirmesi için önemli bir temel oluşturduğunu ve ergenlerin aşı takvimine uygun olarak aşılanması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kara sözlerine şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı önerileri doğrultusunda ilköğretim 8.sınıfta (10-12 yaş) erişkin tip difteri tetanoz aşısı hatırlatması olarak tek doz uygulanmalıdır. Bu dönemde aşılama erişkin tip boğmaca-difteri-tetanoz aşısı (dTap) şeklinde de uygulanabilir. Ergenlik döneminde boğmaca sıklığının arttığı göz önüne alındığında, bu uygulama ile boğmaca hastalığından da korunma sağlanmış olur. Ayrıca; 9 yaşından itibaren erkek ve kız çocuklarına HPV aşısı yapılması, meningokok hastalığı açısından bağışıklama ve özellikle risk grubundaki ergenlere yıllık influenza aşısı uygulaması önerilmektedir.”

“Hem bireysel hem de toplum sağlığı için çok önemli”

“Ergenlik dönemi, bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaptığı ve vücudun birçok fizyolojik ve psikolojik değişim yaşadığı bir dönemdir. Dolayısıyla bu dönemde yapılacak aşılamalar hem çocuk hem de toplum sağlığı için büyük önem taşır” diye konuşan Doç. Dr. Kara, ergenlik dönemi aşılamalarının önemini şöyle özetledi:

“Öncelikle bu dönemde bağışıklık sistemi hala gelişim aşamasında olduğu için yapılan aşılar, vücudu ciddi ve potansiyel hastalıklara karşı korur. Bunların başında da difteri, tetanoz, boğmaca (pertussis), menenjit, insan papilloma virüsü (HPV), hepatit B ve grip gibi bulaşıcı hastalıklar yer alır. Özellikle ergenlik döneminde yapılmasını önerdiğimiz HPV aşısı, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlaması açısından ayrıca önem taşır. Aşıyla birlikte sadece çocukluk döneminde değil, kişilerin ileriki yaşlarda sağlık sorunlarının önlenmesine de yardımcı olunabilir ki bunun en güzel örneği hepatit B aşısının karaciğer kanseri riskini azaltmasıdır.”

Aşılanmanın bireysel sağlığı korumasının yanında toplum sağlığının korunmasında da son derece elzem olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kara: “Ergenlerin aşılanması, toplumun genel sağlığını da korur. Toplumsal bağışıklık, aşılanmış bireylerin, aşılanmamış veya bağışıklığı zayıf olan bireyleri koruma altına alması anlamına gelir ki bu da hastalıkların yayılmasını önler.” dedi.

“Aşılar insanları hasta etmez”

“Bununla birlikte, tarih boyunca aşılar kendi başarılarının kurbanı olmuşlardır” diyen Doç. Dr. Kara, “Aşı kararsızlığı/ karşıtlığının aşı uygulamasında aksaklıklara yol açması, unutulan pek çok enfeksiyon hastalığının maalesef yeniden ortaya çıkmasına sebep olmaktadır” dedi.  Son dönemlerde bunun etkisinin en çok, kızamık, boğmaca gibi hastalıkların yeniden artması ile kendini gösterdiğini hatırlatan Kara, “Aşılar, tıpkı bir kişinin enfeksiyon kapması durumunda olduğu gibi, bağışıklık sistemini antikor üretmesi için uyararak çalışır. Ancak bakteri ve virüslerden farklı olarak aşılar aslında insanları hasta etmez.” diye konuştu. (İLKHA)

Ziraat Mühendisi Doğan: Çiftçiler iklim değişikliğiyle yalnız bırakılamaz

Lise öğrencisi kızın hayatını kaybettiği kazanın kamera görüntüleri ortaya çıktı

Arslan ve Karaloğlu Ankara’da Bir Araya Geldi: İç Güvenlik ve Yerel Yönetimler Görüşüldü

Hukukçu Eminoğlu: Gazze’deki soykırımı durdurmak her ülkenin hukuki yükümlülüğüdür

Irak Dışişleri Bakanı: Bağdat Zirvesi'nde Gazze'deki saldırıların derhal sona erdirilmesi talep edilecek

Şanlıurfa genelinde 15 Mayıs’ta planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Ücretlerini alamayan işçilerden vinçli protesto

Nûbihar Derneği Batman Şubesi’nden 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Mesajı

Umut Kervanı Bursa'da, Kurban Bayramı öncesi kermes düzenliyor

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Çiftçimizin kıymetini bilmeliyiz

Mardin’de sezonun ilk buğday hasadı yapıldı

Ulusoy: Tarımsal üretimdeki güç, ihracat başarımızı da artırıyor

Türkiye İtalya arasında 10 bininci ro-ro gemisi yola çıktı

HAMAS: Netanyahu'nun katliamları zafer değil, siyasi intihar getirir

Refah'ta Kassam'dan "Cehennem Kapıları" pusularından yeni görüntüler

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'ten Aile Danışma ve Sağlıklı Yaşam Merkezine ziyaret

Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Şeyh Halid'i Anma Etkinlikleri için hazırlıklar sürüyor

Ağrı'da Tefecilik gerçekleştirilen tefecilik operasyonunda 5 milyon TL'lik senet ele geçirildi

Ağız ve diş sağlığı için şekerli gıdalardan sonra kazein içeren ürünler tüketin

Lise son sınıf öğrencilerine "hedef temelli destek eğitimi" dersi

Trablus’taki çatışan taraflar geçici ateşkes üzerinde anlaştı

Gazze'de şehit sayısı 53 bine yaklaştı

Bursa’da tarihi eser operasyonu: Yüzlerce tarihi sikke ele geçirildi

İzmir Gaziemir Belediyesi’ne çevre cezası

Başkan Erkan Kağba: “Çiftçimizin Kıymetini Bilmeliyiz”

Prof. Dr. Fadıl Geylani: Evde kitap yok, elde telefon var

Siyonist sözcüden Ensarullah'ın kontrolündeki limanlara tehdit

Oto galerici esnafı: Kurumların işleyişinden her güne zararla başlıyoruz

Şanlıurfa’da iş kazası: İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ