• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Uzmanlar her 8 kadından birinin meme kanseri olacağını öngörüyor

08 Ekim 2023, Pazar 11:45
08 Ekim 2023, Pazar 11:45
Uzmanlar her 8 kadından birinin meme kanseri olacağını öngörüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlar her 8 kadından birinin meme kanseri olacağını öngörüyor

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Ali Kaplan, Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla erken tanının önemine vurgu yaparak, 'Meme kanserinin eskiden her 12 kadından 1’inde görüldüğü, artık her 8 kadından 1’inde yani yüzde 12,5 civarında bir etkilenme oranı oluyor' dedi.
Diyarbakır’da doktorlar, Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla bir otelde yaptıkları toplantıda, meme kanserinde gelinen son aşamaları ele alarak değerlendirmede bulundu. Memorial Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Ali Kaplan, 40 yaşını geçmiş kadınların mamografi taramalarını yaptırmasını önererek, 80 yaşına kadar bir kadının meme kanserine yakalanma oranının yüzde 12 civarında olduğunu söyledi.
Meme kanseri tedavisinin akıllı ilaçlar ve yeni nesil tedavilerin eklenmesi ile ciddi oranda başarıya ulaştığını belirten Prof. Dr. Kaplan, 'Meme kanseri hikayesi olsun olmasın, bütün kadınlarımızın mamografi taramalarını KETEM’ler aracılığı ile belli aralıklarda yaptırmalarını istiyoruz. Çünkü erken teşhis imkanı hastalarımızda bu kanserden tamamen kurtulma imkanı sağlıyor. Bunun yanında eğer tarama yapmış veya yapmamış hastalar memelerinde herhangi bir bulgu sapladığında, muhakkak doktora başvurmalarını öneriyoruz. Bu bulguların arasında iki meme arasında bir asimetri olması, simetrinin kaybolması, bunun yanında memede bir kitlenin ele gelmesi, meme başında çökme olması, kanlı bir akıntının olması bunların hepsi kadınlarımızı alarme edip doktora yönlendirmesi gereken şikayetler olup, erken tanı noktasında bizim elimizi güçlendiren bulgulardır' dedi.
Meme kanserinin eskiden her 12 kadından 1’inde görüldüğünü, artık her 8 kadından 1’inde yani yüzde 12,5 civarında bir etkilenme oranı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaplan, '80 yaşına kadar bir kadının ömrünün bir döneminde meme kanserine yakalanma ihtimali yüzde 12’dir. Bu kadar önemli düzeyde görülen hastalığın muhakkak tanısı ve tedavisinin çok ciddi irdelenmesi ve bilinçlendirilme toplantılarının yapılması bizim için önem arz ediyor. Meme kanseri tanısı konulan hastada tedavisinin erken evrede cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi hormon tedavilerinin yanında akıllı ilaçların kullanılması meme kanseri tedavisinde başarıyı ciddi boyuta çıkardı' diye konuştu.
Son dönemde kemoterapilerin ağırlığı yavaş yavaş meme kanserinde kaybolmaya başladığını aktaran Dr. Kaplan, 'Artık akıllı ilaçlar, hedef tedaviler, immünoterapiler gibi tedavilerinde çok yoğun olarak meme kanseri tedavilerinde kullanıldığını görüyoruz. Bu tedavilerin kemoterapilere eklenmesi ile tedavi başarı oranlarını çok ciddi boyutlara taşıdığını söylemekte fayda var' şeklinde konuştu.

BM: Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimler tarihin en yüksek noktasında

Gaziantep'te hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Bingöl’de yoğun sis görüş mesafesini 20 metreye düşürdü

TBMM'de bütçe mesaisi sürüyor: Genel Kurul hafta sonu da çalışacak

Doğu Karadeniz için fırtına uyarısı

Süveyda'da İHA saldırısı: Askeri araç vuruldu, güvenlik güçlerinden "sert karşılık" mesajı

Epstein dosyası yeniden açıldı: Sapkın güç sahipleri, istismar ve istihbarat

Gazze'de binlerce kişi görme kaybı riski altında

Trump'tan tehdit: Latin Amerika'ya kara saldırıları yakında

Meteoroloji'den 5 il için kuvvetli yağış ve kar uyarısı

8 ülkeden ortak mesaj: UNRWA'nın rolü vazgeçilmez

Gazze'de fırtına ve soğuk hava: 14 şehit, on binlerce çadır kullanılamaz hale geldi

Gümüşhane’de glutensiz ürünler için yeni proje imzalandı

Zonguldak’ta denetimlerde güvensiz gıdalara el konuldu

Almanya’da küçük uçak acil iniş yaptı: 3 yaralı

Çin’den küresel çelik piyasasını sarsacak karar

AB ülkeleri, Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı aldı

Eskişehir'de feci kaza: 9 yaralı

Kocaeli’de uyuşturucu operasyonunda 85 gözaltı

ABD'de sağanak nedeniyle acil durum ilan edildi

Almanya ile Rusya arasında siber saldırı krizi

Kastamonu’da silah kaçakçılığı operasyonu: 8 gözaltı

Ukrayna, ABD ve Avrupa'dan temsilciler tekrar bir araya geldi

Yoldan çıkan otomobil ağaca çarptı: 3 yaralı

BM Genel Kurulu'nda Gazze tasarısı kabul edildi

Trabzon, Rize, Artvin ve Ardahan için kuvvetli yağış uyarısı

Rusya: Ukrayna'da 8 yerleşim yeri ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığından Ukrayna'daki gemi saldırısına ilişkin açıklama

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, üniversite öğrencileri ile bir araya geldi

Kastamonu açıklarında 4.1, Mersin açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BM: Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimler tarihin en yüksek noktasında

Gaziantep'te hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Bingöl’de yoğun sis görüş mesafesini 20 metreye düşürdü

TBMM'de bütçe mesaisi sürüyor: Genel Kurul hafta sonu da çalışacak

Doğu Karadeniz için fırtına uyarısı

Süveyda'da İHA saldırısı: Askeri araç vuruldu, güvenlik güçlerinden "sert karşılık" mesajı

Epstein dosyası yeniden açıldı: Sapkın güç sahipleri, istismar ve istihbarat