• BIST 100

    9948,51%5,78
  • DOLAR

    39,80% -0,23
  • EURO

    46,88% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4221,76% 0,52
  • Ç. ALTIN

    6644,83% -1,42

Uzmanlar: Klima bakımı hem sağlık hem de enerji tasarrufu açısından önemli

15 Mayıs 2025, Perşembe 12:33
15 Mayıs 2025, Perşembe 12:33
Uzmanlar: Klima bakımı hem sağlık hem de enerji tasarrufu açısından önemli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yaz aylarında artan klima kullanımı, bakım yapılmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten uzmanlar, klimaların yaz öncesi detaylı şekilde temizlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte klima kullanımı artarken, uzmanlar vatandaşları önemli bir konuda uyarıyor. Düzenli bakımı yapılmayan klimalar, zamanla ortama hastalık yayan bir kaynak haline gelebiliyor.

Özellikle Batman'da sıcakların artmasıyla klimaların yoğun bir şekilde çalıştırıldığını belirten uzmanlar, hem sağlık hem de enerji tasarrufu açısından klimaların mutlaka detaylı bir bakımdan geçirilmesi gerektiği ifade etti.

İLKHA mikrofonuna açıklamalarda bulunan klima bakım ustası Ramazan Doksal, klima bakımının sadece cihazın verimli çalışması için değil, aynı zamanda solunan havanın kalitesi açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yapılan açıklamalarda, bakımsız klimaların iç ortamda bakteri ve küf oluşumuna yol açabileceği, bu durumun ise başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere tüm bireylerde solunum yolu rahatsızlıklarını tetikleyebileceği ifade edildi.

"Klima bakımı; hem sağlık hem de tasarruf açısından önemli"

Yaz aylarında sağlıklı bir ortam için klima bakımının ertelenmemesi gerektiğinin altını çizen klima bakım ustası Doksal, "Yaz sıcakları gelmek üzere ve bu haftadan sonra ciddi sıcaklıkların geleceğini bekliyoruz. Vatandaşların, klimalarını çalıştırmadan önce ilaçlı ve detaylı bir bakımdan geçirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde sağlık sorunlarına sebep olunabiliyor. Klima bakımı; hem sağlık hem de tasarruf açısından önemli olduğundan, vatandaşların dikkatli olmalarını öneriyoruz. Bakımı yapılmayan klimalar ortama ciddi bir nem kokusu yaymaya başlar. Bu nem, özellikle küçük çocuklara ciddi zararlar verebiliyor. Çünkü yerde ve ortamda oluşan toz, klima filtrelerine yapışıp çamura dönüşmektedir. Bu da bakterilere neden olmaktadır." dedi.

"Bakımı yapılan klimaların performansı iki kat artar"

"Klima bakımında önce bütün parçaları söküyoruz ve asitli ilacı döküyoruz. İlacı iyice döktükten sonra basınçlı suyla güzelce yıkıyoruz." diye konuşan Doksal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tabii klima çok kirliyse ilaçlamayı iki veya üç defa tekrarlamaktayız ki biriken bakterilerin hepsi temizlensin. Bu şekilde bakımı yapılan klimalar, eskiye nazaran performanslarını iki kat artırır ve daha sağlıklı çalışır. Aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlanmaktadır. Klima bakımı, herkese yaptırılmamalıdır. Çünkü piyasada bulunan bazı seyyar ustalar, klimanın sadece kapak kısmını temizleyip bakım yaptıklarını söylemektedir. Bu da çok sağlıklı değildir. Bu nedenle klima bakımı işi ehline yaptırılmalıdır. Geçen sene klima bakımını bin liraya yapıyorduk. Bu sene ise uzman ekiplerimizle birlikte klima bakımını bin beş yüz liraya yapmaktayız. Bakımı yapılmayan klimalar hem sağlıklı çalışmaz hem de daha fazla enerji tüketmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Rusya'nın dış borcu 317,5 milyar dolar oldu

Leman Dergisinden alçaklık! Hazreti Muhammed'e hakaret ettiler

5 akıllı kanser ilacı geri ödeme kapsamına alındı

Gazze'de direnişin karma operasyonunda en az iki işgal askeri öldürüldü

Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın

Gazze'de bir gazeteci daha şehit edildi

Adana'nın Kozan ilçesinde orman yangını: Müdahale sürüyor

Vali Kızılkaya: Ahlaklı ve inançlı nesillere ihtiyacımız var

El, ayak ve ağız hastalığı çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor

Bursa'da üst üste orman yangınları

HAMAS: Sahil Katliamı sistematik bir etnik temizliktir

Suriye'nin Dera şehrinde 1,7 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi

Hindistan'da fabrikada patlama 12 ölü

Bursa'da orman yangını

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Beklentileri karşılayacak bir anayasayı bu millete kazandıralım

Togo'da Gnassingbé rejiminin istifasını isteyen gösterilerde ölü ve yaralılar

Malatya Büyükşehir Belediyesi mahallenin yol sorununu çözdü

Kamyon ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Gaziantep'te hijyen ve gramaja uymayan fırınlar kapatıldı

Yeni Nizip Devlet Hastanesi hizmete başladı

Şeyh Karadaği: Hindistan’daki vakıflar yasası, Müslümanların kimliğine bir saldırıdır

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu'ndan Solhan’a ziyaret

Orman yangınlarından etkilenenlere hane başına 162 bin TL'lik destek

Adana’da trafik denetimlerinde 7 bin 633 sürücüye cezai işlem uygulandı

Kabine toplandı

Bingöl'de karpuz bağında yılan paniği

Bingöl’de çıkan yangını vatandaşların müdahalesiyle söndürüldü

Yüksek moral kanseri tek başına yenemez

İLKHA, orman yangınlarında tamamen kullanılamaz hale gelen köyü görüntüledi

Yeşilyurt Belediyesine "yerinde dönüşüm" için 683 hak sahibi başvurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya'nın dış borcu 317,5 milyar dolar oldu

Leman Dergisinden alçaklık! Hazreti Muhammed'e hakaret ettiler

5 akıllı kanser ilacı geri ödeme kapsamına alındı

Gazze'de direnişin karma operasyonunda en az iki işgal askeri öldürüldü

Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın

Gazze'de bir gazeteci daha şehit edildi

Adana'nın Kozan ilçesinde orman yangını: Müdahale sürüyor