• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarda böbrek taşı belirtilerine dikkat!

01 Kasım 2024, Cuma 15:06
01 Kasım 2024, Cuma 15:06
Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarda böbrek taşı belirtilerine dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Böbrek taşlarının böbreklerde ve idrar yollarında sert minerallerin birikmesiyle oluşan küçük taşlar olduğunu belirten uzmanlar, çocuklarda daha az görülmesine rağmen son yıllarda daha da artış gösterdiğine dikkat çekti.

Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Üroloji Uzmanı Dr. Uğur Akgün, çocuklarda böbrek taşı oluşumu, belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çocuklarda böbrek taşının oluşmasının birçok nedeni olabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Akgün, genetik faktörler, yetersiz sıvı tüketimi, beslenme alışkanlıklarının yanı sıra aşırı tuzlu ve protein ağırlıklı gıdalar böbrek taşlarına yol açabileceğini söyledi.

"Belirtiler küçük çocuklarda huzursuzlukla kendini gösterebilir"

İdrarda kanama, idrar renginde biraz pembeleşme, karın veya sırt ağrısı şeklinde belirtilerin olabileceğini vurgulayan Akgün, "Sık ve ağrılı idrara çıkma olabilir. Bulantı veya kusma olabilir. Daha küçük çocuklarda huzursuzlukla kendini gösterebilir. Eğer ki bu belirtilerden birisi varsa, ailelerinin bir üroloji uzmanına başvurmalarında fayda görmekteyiz. Biz, ultrason ve röntgen ile tanı koyuyoruz. İleri inceleme olarak da bilgisayarlı tomografi görüntüleme ile kesin tanıya ulaşıyoruz. Ancak çocuklarda kademe kademe bu görüntülemeleri sağlıyoruz ve tomografiyi daha sonraki seçenek olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.

"Şok dalga tedavisi böbrek taşlarını parçalamak için kullanılan bir yöntem"

Tedavi yöntemlerini hakkında bilgiler veren Akgün, "Eğer taş küçük ve idrar kanalına düşmüşse, bol su tüketimi ve ağrı kesici ilaçlarla taşın kendiliğinden düşmesini bekleyebiliriz bir süre. Kendiliğinden düşme haricinde diğer tedavi seçeneklerimiz ise 'ESWL' dediğimiz şok dalga tedavisi veya endoskopik cerrahi yöntemler olabilir. Şok dalga tedavisi böbrek taşlarını parçalamak için kullanılan bir yöntem. Çocuklar için güvenli bir tedavi seçeneğidir. Diğer yöntemlerimiz endoskopik cerrahi müdahaleler ise, eğer ki taşlar kendiliğinden düşmeyecekse, böbreğe zarar verme gibi bir durum söz konusuysa, bu sefer bu hastalarda endoskopik yöntemlere başvuruyoruz." diye belirtti.

"Ağrı hissetmeden tedavi ediliyor"

ESWL denilen şok dalga tedavisinin böbrek ve idrar yollarındaki taşları parçalamak için vücut dışından gönderilen şok dalgaları ile kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu aktaran Akgün, "Bu yöntem taşları küçük parçalara ayırarak idrar yoluyla daha kolay atılmasını sağlıyor. Cerrahi müdahale gerektirmediği için çocuklar için avantajlı bir tedavi seçeneği haline geliyor. Bunu çocuklara uygularken, genelde genel anestezi yöntemlerini kullanmaktayız. Bu da çocuğun işlem esnasında ağrı hissetmemesi avantajını bize sağlıyor." ifadelerini kullandı.

"11 aylık bebek sağlığına kavuştu"

Yakın süreçte 11 aylık bir bebeğin böbreğinden 11 milimetrelik böbrek taşı çıkardıklarını ifade eden Akgün, "Son zamanlarda yine başvuran 11 aylık bir bebeğimiz olmuştu. Ağrı ve huzursuzluk şikâyetiyle gelen bebeğimizde 11 milimetrelik bir böbrek taşı saptadık. Bu taş nedeniyle şok dalga tedavisiyle taş kırma uyguladık hastamıza. Genel anestezi altında bu uygulamayla beraber bebeğimiz ağrı hissetmeden başarılı bir şekilde taşlarını tedavi ettik. Söylediğim gibi bu nadir bir durum ancak son yıllarda sıklığı artmakta. Biz de şok dalga tedavisini kliniğimizde başarılı bir şekilde uygulamaktayız." diye konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Ticaret Bakanlığı: Servis ücretini menü fiyatına yansıtanlara izin verilmeyecek

Gazze'de sağlık sistemi çöktü: Binlerce hasta ve yaralı ölümle burun buruna

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı TOKİ projesindeki fahiş fiyatları Meclis'e taşıdı

ÖNDER Gaziantep Şube Başkanı Aksu: İyilik kanımızda var

Dünya’nın manyetik alanına dair ezber bozan bulgular

Çalışkan: Sigara bağımlılığı çoğu zaman 18 yaşından önce başlıyor

Batman'da MİT personeli gibi davranıp milyonluk dolandırıcılık yaptılar

Ocak ayında 72 bin 416 gıda denetimi yapıldı

Çanakkale’de uyuşturucu soruşturmasında 21 şüpheli yakalandı

Epstein’in işgal rejimine yardım ettiği ortaya çıktı

Göbeklitepe ve Taş Tepeler sergisi Berlin’de açılıyor

Gaziantep’te FETÖ hükümlüsü şahıs yakalandı

Yargı mensupları için “Etik Kurulu” kuruluyor

Ağrı’da yolcu otobüsü devrildi: 16 kişi yaralandı

Hatay merkezli 3 ilde suç örgütüne operasyon: 12 tutuklama

Gaziantep'te aranan 18 şüpheli yakalandı

Beyrut-Şam arasında "hükümlü nakli" anlaşması

Pişkin: Yapay zekâ meslekleri yok etmiyor yeniden şekillendiriyor

Kudüs'te yıkımların hedefi net: Filistin topraklarını Yahudileştirmek

Balıkesir’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Ensarullah Hareketi’nden Pakistan’daki bombalı saldırı açıklaması

Palandöken: Ramazan dayanışma ve bereket ayıdır

Nijerya’da silahlı saldırı: 13 ölü, çok sayıda yaralı

İslam Emirliği'nden İslamabad'daki cami saldırısına ilişkin açıklama: Suçlamalar temelsiz

Yerli Malı Tebliği’nde otomotiv sektörüne geçici düzenleme

İran füze tesislerini hızla onarıyor, nükleer altyapıyı yerin altına çekiyor

Batı Şeria ve Kudüs'te bir haftada 54 direniş eylemi

Bursa'da 7 düzensiz göçmen yakalandı

Kapıkule'de 240 kilo skunk ele geçirildi

Erzurum’da tır ile cip çarpıştı: 4 kişi hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ticaret Bakanlığı: Servis ücretini menü fiyatına yansıtanlara izin verilmeyecek

Gazze'de sağlık sistemi çöktü: Binlerce hasta ve yaralı ölümle burun buruna

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı TOKİ projesindeki fahiş fiyatları Meclis'e taşıdı

ÖNDER Gaziantep Şube Başkanı Aksu: İyilik kanımızda var

Dünya’nın manyetik alanına dair ezber bozan bulgular

Çalışkan: Sigara bağımlılığı çoğu zaman 18 yaşından önce başlıyor

Batman'da MİT personeli gibi davranıp milyonluk dolandırıcılık yaptılar