• BIST 100

    9147,32%1,28
  • DOLAR

    34,54% 0,24
  • EURO

    36,46% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2961,34% 0,90
  • Ç. ALTIN

    4965,45% 0,74

Uzmanlar, yapay zekanın hangi amaca hizmet ettiği ve ne şekilde kontrol edildiği konusunda uyardı

GÜNDEM 22.06.2024 20:03:33 0
Uzmanlar, yapay zekanın hangi amaca hizmet ettiği ve ne şekilde kontrol edildiği konusunda uyardı

Uzmanlar, yapay zekanın hangi amaca hizmet ettiği ve ne şekilde kontrol edildiği konusunda uyardı

Hayatımızın her alanında kullanılmaya başlanılan yapay zeka destekli uygulamaların kullanımı ve güvenirliği konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu Rukiye Asan, yapay zeka kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Yapay zekanın gelişimi, güvenirliği, avantaj ve dezavantajları konusunda İHA muhabirine bilgi veren T3 Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu Rukiye Asan, şirketlerin dataları saklamadığını iddia etse de verilerin kaydedilmesinin endişe verici olduğunu ifade etti. Yapay zeka hakkında herkesin bir yorumunun olduğunu belirten Asan, 'Yapay zekayı bilgisayarlara normalde insan zekasına ihtiyaç duyulan işleri yaptırma teknolojisi olarak tanımlayabiliriz. Şu anda kullandığımız bilgisayarların kafası tabiri caizse çalışmıyor ama günümüz yapay zekası bu durumu değiştirmeye ant içmiş gibi. 1950’li yıllarda ilk başta hedeflenerek yapılan bir durum değildi. Bu yıllarda sadece kelimeler ve metin işleme grupları çalışmaları yapılıyordu. 1980’li yıllarda bu çalışmalar bir sinir ağı modelinin geliştirilmesi ile 2000’li yıllarda ivme kazandı. Yapay zeka veri dataları büyüdükçe veriler işlenmeye başladı. Veriler işlenmeye başladıkça da ürünler ortaya çıkmaya başladı. İlk başta Google’ın üretmiş olduğu bir ürün vardı fakat istenilen ihtiyaca tam anlamı ile karşılık bulunduğu söylenemez. Şu an kullanılan OpenAl, ChatGPT gibi uygulamalar birçok amaçla kullanılmaktadır. Günde yüzlerce uygulama kullanılıyor, yüzlerce uygulama geliştiriliyor. Bu uygulamalardaki modellerin fark oluşturmasının iki büyük kaynağı var. Birincisi data, ikincisi de teknolojik altyapı. Yapay zeka teknolojisinde CPU dediğimiz ekran kartları çok önemli burada. Bu ekran kartlarını kimler daha çok üretiyorsa, kimlerde daha çok fazla varsa aslında en çok yapay zeka ürünleri ve modellerini bu ülke ve şirketler üretmiş oluyor. Özellikle ses ve görüntü için kullanılan yapay zeka modelleri var' şeklinde konuştu.

'Yapay zekanın teknolojik bir ürün olduğu unutulmamalı'
Yapay zekayı çok saf duygularla kullandığımızı belirten Asan, 'Sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de avantajları ve dezavantajlarıdır. Her teknolojik ürünün avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Avantajları için şunları söyleyebiliriz; bir şeyi niçin kullandığımız, hangi amaca hizmet edeceğidir. Burada niyet aslında çok önemlidir. Hangi teknolojik ürün olursa olsun ne niyette kullandığımız, nasıl kullandığımız ve niçin kullandığımız çok önemli. Bunlara dikkat ederek kullanabilirsek amacına hizmet etmiş olur. Bu avantajları ürüne çevirmekte çok önemlidir. Yapay zeka destekli uygulamaları kullanırken çıkardığımız ürünleri hayatımızda nerelerde kullanıyoruz. Evimizde nesnelerde, akıllı ev projelerinde, kullandığımız ulaşım araçlarında, sağlık alanlarında, eğitimde kurumsal olarak kullanılan alanlardır. Kişisel olarak hayatımızın her alanında rahatça ulaşıp kullanabiliyoruz. Öğrenciler ödevlerini yapay zekalı destekli programlarından yapıyor. Birçok avantajını bu şekilde sıralayabiliriz. Avantajları olduğu gibi dezavantajları da var riskli alanları bayağı bulunuyor, biraz güvenlik konusunda endişelerimiz var. Hangi datalar toplanıyor, nasıl toplanıyor, biz yazdıkça bunlar daha fazla data olarak toplanıyor mu, saklanıyor mu? Her ne kadar bu dataların saklanmadığını iddia edilse de verilerin kaydedilmesi cidden endişe verici. Bu işin arka tarafından neler oluyor maalesef bilemiyoruz, maalesef açık kaynak yok. Bir diğer dezavantajı ise kullanıcı tarafından yanıltıcı bilgiler büyük dezavantaj taşıyor. Bizler şuan yapay zekayı aslında çok saf duygularla kullanırken sorular soruyoruz cevap alıyoruz ama bu bilgiler ne kadar doğru bunları da incelemek gerekiyor. Kullandığımız ürün ve uygulamalar hangi ülke tarafından yapıldığı, hangi amaca hizmet ettiği ve ne şekilde kontrol edildiği konusuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Yapay zekanın teknolojik bir ürün olduğu unutulmamalı. Yapay zekanın bir yazılım ürünü olduğunu ve öğrendiği datalar üzerinden cevap verdiği bunu düşünerek kullanmamız gerekiyor. Bu avantaj ve dezavantajları önümüze koyduğumuzda ürünü kullanmada bir problemin olduğunu düşünmüyorum ama bilinçli şekilde kullanmalıyız. Neyi nerede nasıl kullanacağımızı mutlaka bilmeli ve araştırmalıyız. Her soruya mutlaka cevap alırız ama buna dikkat etmemiz gerekiyor. Kullanılan ürünün hangi ülke tarafından yapıldığı ve geliştirildiğine de dikkat etmemiz gerekiyor. Yapay zeka, son zamanlarda gündemde olan ve herkes tarafından merak edilen konulardan bir tanesidir. NASA mühendislerinden tutun mahallemizdeki bakkallara kadar herkesin en az bir fikrinin olduğu bir konu. Kimine göre hayatımızı değiştirecek kimine göre ise hayatımızın sonu olarak değerlendiriliyor. Yapay zekanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor. Hayatımızın her alanında farkında olarak veya olmayarak yapay zekayı kullanıyoruz' diye konuştu.

Antalya'da taşımalı eğitime "sağanak" arası

Marmara ve Kuzey Ege’de fırtına bekleniyor

Güney Marmara'da feribot seferlerine fırtına engeli

Litvanya parlamentosu Paluckas'ın başbakanlığını onayladı

İşgalin Lübnan'a yönelik saldırıları sürerken onlarca şehit ve yaralı var

Bakan Memişoğlu: Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir?

ABD, Rusya'ya yönelik yaptırım listesini genişletti

Malatya 159 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 6 tutuklama

Bakan Tunç: UCM'nin Netanyahu kararı gecikmiş ancak olumlu bir karar

Yazar Turan: Kudüs, cihan hakimiyetinin simgesidir

İstifa eden MHP'li vekillerle ilgili iddialara DMM'den yalanlama

Endonezya, çevrimiçi kumarla bağlantılı 7 binden fazla b hesabını dondurdu  

Putin: Balistik füzelerimizi önleyebilecek hava savunma sistemi yok!

Bakan Fidan: UCM'nin kararı umut verici

Kassam, 15 işgal askerini etkisiz hale getirdi

Fas'ta askeri uçak kazasında 2 kişi öldü

Bakan Tekin Spor Bilimleri Kongresi'ne katıldı

Cevdet Yılmaz: Netanyahu ve çetesinin hukuk önünde hesap vereceği günler yakındır

Bozcaada ve Gökçeada'ya yarınki bazı seferler iptal

HAMAS: UCM'nin Netanyahu kararı tarihsel emsal teşkil ediyor

Filistin ile İspanya arasında 4 mutabakat zaptı imzalandı

HAKSİAD'dan asgari ücret açıklaması

BAE ve ABD'li dışişleri bakanları Gazze'de ateşkesi görüştü

Vali Yavuz: Şu anda 37 alanda inşaat faaliyetlerimiz devam ediyor

HÜDA PAR’dan İslam âlimi Şeyh Said için soru önergesi

Hırvatistan, Bayraktar TB2 satın alacak

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Kadın Doğum Hastanelerinde teşviklerle kadın doktor sayısı artırılmalı

ABD düzenleyicileri Google'a Chrome tarayıcısını satmasını istiyor

Aşırı yağış sebebiyle İstanbul'a inemeyen uçaklar Bursa'ya indi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku