• BIST 100

    10956,05%0,50
  • DOLAR

    40,69% 0,23
  • EURO

    47,51% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4449,65% 0,35
  • Ç. ALTIN

    7077,27% 0,00

Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor

06 Ocak 2025, Pazartesi 04:52
06 Ocak 2025, Pazartesi 04:52
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yutma güçlüğünün inme, parkinson ve demans gibi nörolojik hastalıkların ileri evrelerinde sıkça görülen ciddi bir komplikasyon olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun, özellikle hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yol

İnme, parkinson, demans gibi nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülebilen yutma güçlüğü (Disfaji), Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla tedavi ediliyor.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, gastroenteroloji, genel cerrahi, kulak burun boğaz ve nöroloji gibi birçok alanda görevli doktorlardan oluşan ekip tarafından değerlendirilen hastalar, uygun tedavi programı ile sağlığına kavuşuyor.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yutma güçlüğü olan hastalıkların tedavisi için 2 yıl önce disfaji ekibi kuruldu. Bugüne kadar 100 hastayı tedavi eden ekibin üyeleri; Doç. Dr. Demet Yıldız, Prof. Dr. Meliha Kasapoğlu Aksoy ve Uzm. Dr. Betül Ağırgöl, yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Yutma güçlüğü, tüm nörolojik hastalıklarda görülebilen bir durumdur"

Yutma güçlüğünün çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Yıldız, "Yutma güçlüğü, tüm nörolojik hastalıklarda görülebilen bir durumdur. Bir akut inme belirtisi olabileceği gibi demans, parkinson, kas hastalığı gibi birçok hastalığın ileri evresinde maalesef ciddi pnömoni ve hasta kaybına neden olan bir durumdur. Biz de bu bilinçle hareket ederek, 2 yıl önce hastanemizde disfaji ekibimizi kurduk. Nörolog, gastroenterolog, genel cerrah, kulak burun boğaz, fizik tedavi ile terapistten oluşan ekibimiz var. Biz, hastalarımızı bu endoskopi ünitesinde değerlendirdikten sonra hastanın yutma derecesine göre rehabilitasyona alabiliyoruz ya da aspirasyon gördüğümüz hastalarda da beslenmesini engelleyerek PEG açılmasına yönlendiriyoruz." dedi.

"50 hastaya hizmet verildi"

İki yılda yaklaşık 100 hastaya tedavi hizmeti sunduklarını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meliha Kasapoğlu Aksoy ise, “İnme, parkinson gibi birçok farklı nedenle yutma güçlüğü çeken hastalara rehabilitasyon programı uyguluyoruz. Hastanın yutma sorunu, bazen ağız önünden olabiliyor. Bazen gırtlak bölgesinden olabiliyor. Ona yönelik program yürütüyoruz. Bazen elektrik stimülasyonlar ya da egzersizler de bunun içinde. Bu şekilde hastalarımızı tedavi ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Ekip değerlendirmesi yapılıyor"

Kulak Burun ve Boğaz bölümü olarak yutma güçlüğü olan hastalara endoskopik yutma çalışması gerçekleştirdiklerine dikkat çeken KBB Uzmanı Dr. Betül Ağırgöl ise, bu çalışmayla hastada yutma bozukluğu olup olmadığını akciğerlere gıda kaçması olup olmadığını tespit ettiklerinin altını çizdi.

Nazogastrik yoğun bakımda yatan hastaların da endoskopik muayenelerini ve yutma çalışmalarını yaptıklarını vurgulayan Ağırgöl, “Hastaların oral beslenmeye geçip geçmeyeceğini, ne kadar süre devam edeceğini, rehabilitasyona gerek kalıp kalmayacağını birlikte değerlendiriyoruz. Fizik tedavi rehabilitasyon sonrasında tekrar yutma çalışmasını yapmaktayız." diye konuştu. (İLKHA)

Altın fiyatlarında yükseliş başladı

Batman Eczane Teknisyenleri Derneği'nden Gazze çağrısı: Sessizlik suça ortak olmaktır

Döviz kurlarında son durum

Batman'da hobi bahçeleri tehlikede: "Evlerimiz yıkılmasın" çağrısı

ABD'den Maduro'ya karşı rekor ödül: 50 milyon dolar

İstanbul'da 1,9 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi

Mardin’de silahlı kavga: 2 ölü

672'nci gününde siyonist rejimin Gazze'deki soykırımı devam ediyor

HAMAS'tan üç günlük küresel eylem çağrısı

Netanyahu'ya net mesaj: Gazze işgale boyun eğmeyecek

Lübnan'da direniş ayakta: Hükümet siyonist rejime ve ABD'ye teslim oldu

Direniş güçlerinden sert uyarı: Gazze'yi işgal planı yeni bir bataklık olur

HAMAS: Ateşkes anlaşmasına çok yaklaştık ancak Netanyahu ve ABD engel oldu

Netanyahu'nun Gazze'yi tamamen işgal planı onaylandı

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

Meteorolojiden bazı bölgeler için sağanak yağmur ve kuvvetli fırtına uyarısı

ABD'de elektrik hattına çarpan helikopter düştü: 2 ölü

ABD orman yangınları kontrol altına alınamıyor:

İngiltere ve Fransa'nın anlaşmasından sonra göçmen gözaltıları başladı

Siirt Valiliği: Eruh'taki silahlı kavgada 1 ölü, 1 yaralı, 6 gözaltı

Sözlü tartışma silahlı kavgaya dönüştü: 1 ölü, 1 yaralı

Kenya'da uçak kazası: 6 ölü

Çanakkale açıklarında 32 düzensiz göçmen yakalandı

Feribot seferlerine fırtına engeli

BM: Gazze'de özellikle çocuklar arasında açlık ve yetersiz beslenme krizi giderek derinleşiyor

Fransa'da orman yangınlarında 16 bin hektardan fazla alan kül oldu

Mısır'dan Yunanistan'a nota

Traktör römorkundan düşen lastik trafiği birbirine kattı

Siyonist rejim Lübnan'a saldırdı: 6 şehit

Papua Yeni Gine'de 5,9 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Altın fiyatlarında yükseliş başladı

Batman Eczane Teknisyenleri Derneği'nden Gazze çağrısı: Sessizlik suça ortak olmaktır

Döviz kurlarında son durum

Batman'da hobi bahçeleri tehlikede: "Evlerimiz yıkılmasın" çağrısı

ABD'den Maduro'ya karşı rekor ödül: 50 milyon dolar

İstanbul'da 1,9 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi

Mardin’de silahlı kavga: 2 ölü