• BIST 100

    9173,98%0,68
  • DOLAR

    38,61% 0,10
  • EURO

    43,74% 0,13
  • GRAM ALTIN

    4191,64% 1,40
  • Ç. ALTIN

    6783,04% 1,88

Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor

SAĞLIK 6.01.2025 16:52:25 0
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor

Yutma güçlüğünün inme, parkinson ve demans gibi nörolojik hastalıkların ileri evrelerinde sıkça görülen ciddi bir komplikasyon olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun, özellikle hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yol

İnme, parkinson, demans gibi nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülebilen yutma güçlüğü (Disfaji), Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla tedavi ediliyor.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, gastroenteroloji, genel cerrahi, kulak burun boğaz ve nöroloji gibi birçok alanda görevli doktorlardan oluşan ekip tarafından değerlendirilen hastalar, uygun tedavi programı ile sağlığına kavuşuyor.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yutma güçlüğü olan hastalıkların tedavisi için 2 yıl önce disfaji ekibi kuruldu. Bugüne kadar 100 hastayı tedavi eden ekibin üyeleri; Doç. Dr. Demet Yıldız, Prof. Dr. Meliha Kasapoğlu Aksoy ve Uzm. Dr. Betül Ağırgöl, yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Yutma güçlüğü, tüm nörolojik hastalıklarda görülebilen bir durumdur"

Yutma güçlüğünün çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Yıldız, "Yutma güçlüğü, tüm nörolojik hastalıklarda görülebilen bir durumdur. Bir akut inme belirtisi olabileceği gibi demans, parkinson, kas hastalığı gibi birçok hastalığın ileri evresinde maalesef ciddi pnömoni ve hasta kaybına neden olan bir durumdur. Biz de bu bilinçle hareket ederek, 2 yıl önce hastanemizde disfaji ekibimizi kurduk. Nörolog, gastroenterolog, genel cerrah, kulak burun boğaz, fizik tedavi ile terapistten oluşan ekibimiz var. Biz, hastalarımızı bu endoskopi ünitesinde değerlendirdikten sonra hastanın yutma derecesine göre rehabilitasyona alabiliyoruz ya da aspirasyon gördüğümüz hastalarda da beslenmesini engelleyerek PEG açılmasına yönlendiriyoruz." dedi.

"50 hastaya hizmet verildi"

İki yılda yaklaşık 100 hastaya tedavi hizmeti sunduklarını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meliha Kasapoğlu Aksoy ise, “İnme, parkinson gibi birçok farklı nedenle yutma güçlüğü çeken hastalara rehabilitasyon programı uyguluyoruz. Hastanın yutma sorunu, bazen ağız önünden olabiliyor. Bazen gırtlak bölgesinden olabiliyor. Ona yönelik program yürütüyoruz. Bazen elektrik stimülasyonlar ya da egzersizler de bunun içinde. Bu şekilde hastalarımızı tedavi ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Ekip değerlendirmesi yapılıyor"

Kulak Burun ve Boğaz bölümü olarak yutma güçlüğü olan hastalara endoskopik yutma çalışması gerçekleştirdiklerine dikkat çeken KBB Uzmanı Dr. Betül Ağırgöl ise, bu çalışmayla hastada yutma bozukluğu olup olmadığını akciğerlere gıda kaçması olup olmadığını tespit ettiklerinin altını çizdi.

Nazogastrik yoğun bakımda yatan hastaların da endoskopik muayenelerini ve yutma çalışmalarını yaptıklarını vurgulayan Ağırgöl, “Hastaların oral beslenmeye geçip geçmeyeceğini, ne kadar süre devam edeceğini, rehabilitasyona gerek kalıp kalmayacağını birlikte değerlendiriyoruz. Fizik tedavi rehabilitasyon sonrasında tekrar yutma çalışmasını yapmaktayız." diye konuştu. (İLKHA)

UNRWA: 66 bin Gazzeli çocuk açlıkla savaşıyor

Erkenek Tünelinde ikiye ayrılan tır kazasının görüntüleri çıktı

Bingöl'de motosiklet hırsızlığı: 3 şüpheli yakalandı

HAMAS: Netanyahu rejimi esirlerini feda edip yeni bir fiyaskoya sürükleniyor

Bingöl Umut Kervanı’ndan 189 aileye yardım

Bingöl'de 13 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Diyarbakır'da 5 farklı suçtan 19 yıl cezası bulunan firari yakalandı

104 yaşındaki hasta kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu

Balıklıgöl Platosu çevresindeki işletmelerde gürültü kirliliği denetimi

Yahudi çeteler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Sezon sonu geldi, balık tezgahlarda kaldı

47 ilde FETÖ operasyonu: 208 şüpheli gözaltında

Gazze'de iç güvenlik için yeni adım: Yürütme gücü yeniden yapılandırıldı

Diyarbakır'da 77 kilogram toz esrar ele geçirildi

Süzen: 2025 çiftçi için felaket yılı oldu

Gazze'ye sessiz kalmayan Batmanlılar yürüyüşe hazırlanıyor

Bakan Işıkhan: SGK, astım tedavisinde 267 ilacı karşılıyor

Siyonist rejim Tulkerem ve Nur Şems'i yerle bir ediyor

Batman'da silahlı kavga: 18 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Damperi açılan kamyonet üst geçidi yıktı

Traktör römorkuna yüklenmiş kaçak trafolar tespit edildi

Şanlıurfa'da çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi: 16 gözaltı

"Huzur İstanbul" uygulamasında 1005 kişi gözaltına alındı

Motorine 1,29 TL indirim yapılacak

Diyarbakır'da motosiklet hırsızları yakalandı

7 ilde DAİŞ operasyonu: 27 şüpheli için gözaltı kararı

Altın fiyatları Fed toplantısı öncesi yükselişini sürdürüyor

Dolar kuru bugün ne kadar?

Ankara'da 1109 firmaya haksız fiyat artışı soruşturması

Meteoroloji'den sağanak ve sıcak hava uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ