• BIST 100

    15571,06%0,33
  • DOLAR

    43,30% 0,03
  • EURO

    50,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    6727,69% 0,14
  • Ç. ALTIN

    11020,92% 0,00

Uzmanlardan DEHB uyarısı: 12 yaşından önce başlayan ve altı aydan uzun süren belirtilere dikkat!

23 Mayıs 2025, Cuma 17:15
23 Mayıs 2025, Cuma 17:15
Uzmanlardan DEHB uyarısı: 12 yaşından önce başlayan ve altı aydan uzun süren belirtilere dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nda (DEHB) hiperaktivite ve dürtüselliğin temel belirtiler olduğunu ifade eden uzmanlar, tanı koymak için belirtilerin en az iki farklı yaşam alanında sorun oluşturması gerektiğini söylüyor.

Tanı konulmasında klinik görüşmenin esas olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Yusuf Hüseyin, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) tanı kriterleri, belirtileri, tanı sürecinde kullanılan yöntemler ve diğer psikiyatrik bozukluklarla ayırt edilmesi gereken durumlar hakkında bilgi verdi.

DEHB tanısı konulması için belirtilerin birden fazla alanda soruna sebep olması gerekir!

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nda (DEHB) temel belirtilerin dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik olduğunu ifade eden Hüseyin, “Dikkat eksikliği genellikle sürekli dikkatin çelinmesi, odaklanamama şikayetleri olarak kendini gösterir. Unutkanlık, kronik geç kalma, görevleri planlama, başlatma ve tamamlamada zorluk, konuşmaları takip edememe, okuduklarını takip etme zorluğu ve dış uyaranlar tarafından kolayca dikkatin dağılması şeklindedir.” dedi.

Hiperaktivite ve dürtüselliğin, hareketsiz oturma veya gevşeme zorluğu, sürekli bir huzursuzluk hissi, genellikle sabırsız hissetmek, sürekli bir şeyler yapmaya ihtiyaç duymak, can sıkıntısına veya hayal kırıklığına tahammülsüzlük, aşırı konuşkanlık veya çok gürültülü olma, insanların sözünü kesme, sinirli veya kızgın hissetmeden sırasını beklemekte zorlanma şeklindeki belirtilerle ortaya çıktığına işaret eden Hüseyin, “Belirtiler 12 yaşından önce başlamalı, altı aydan daha uzun süreli olmalıdır. Ayrıca belirtiler kişinin hayatında iki veya daha fazla alanda soruna sebep olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri erişkinliğe geçişte azalma eğilimi gösteriyor!

DEHB tanısında altın standardın klinik görüşme ve muayene olduğunu vurgulayan Hüseyin, “Klinik görüşmede kişiden, kişinin ailesi ve öğretmeninden bilgi toplanır. Bilişsel değerlendirmenin yapılabilmesi ve belirti şiddetinin daha iyi anlaşılabilmesi için nöropsikolojik testler, öz bildirim ölçekleri günlük pratikte yaygın olarak kullanılır. Ölçekler ve testler tanıya yardımcıdır.” dedi.

Hiperaktivite ve dürtüselliğin temel belirtilerinin çocukluk döneminden erişkinliğe geçerken azalma eğilimindeyken, dikkat eksikliği belirtilerinin devam ettiğinin görüldüğünü kaydeden Hüseyin, “Yaşam koşulları erişkinlikte daha karmaşık hale geldiğinden, dikkat eksikliği alanındaki sorunların, DEHB'i olan çoğu erişkin için hiperaktivite veya dürtüsellikten daha fazla işlevsel bozulmaya neden olduğu belirtilmiştir. Erişkinlerde hiperaktivite ve dürtüselliğin tipik olarak kıpırdanma ve iç sıkıntısı olarak kendini gösterdiği belirtilmiştir.” açıklamasını yaptı.

DEHB teşhisinde psikiyatrik eş tanılar sorgulanmalı…

DEHB’in diğer psikiyatrik durumlar ile karışmaması için ayrıntılı anamnez alınması gerektiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Murat Yusuf Hüseyin, “DEHB ayırıcı tanısı yapılırken belirtilerin depresyon, anksiyete bozuklukları, bipolar bozukluk, yaygın gelişimsel bozukluk, alkol ve madde kötüye kullanımı, sınır kişilik bozukluğu ve mental retardasyon ile ilişkili olmadığına emin olmak gerekir.” dedi.

En karışık durumların ise DEHB’in diğer bozukluklar ile bir arada bulunduğu durumlar olduğuna dikkat çeken Hüseyin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yapılan araştırmalar gösteriyor ki DEHB’de psikiyatrik eş tanı neredeyse kuraldır. Muayenede olası eş tanıların sorgulanması genellikle yeterlidir. İnceleme sırasında ayırıcı tanılar ve eş tanılar için aile ile görüşme, nöropsikolojik testler, öz bildirim ölçekleri klinisyene yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, DEHB’de sık görülen dalıp gitme şikayeti bazen epileptik nöbetlerle karışabilir. Bu noktada epilepsiyi dışlamak için ayrıntılı anamnez ve ihtiyaç halinde görüntüleme yöntemlerine başvurmak gerekir.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Gaziantep’te toplu taşıma yarın ücretsiz olacak

Mil Diyanet Sen binlerce caminin kadrolu görevlisi olmadan Ramazana gireceğini açıkladı

Avustralya’da silahlı saldırı: 3 ölü, 1 yaralı

HAMAS'tan ABD'ye tepki: Yaptırımlar siyonist rejimin suçlarına ortaklıktır

BM: Gazze’de 4 bini çocuk yaklaşık 18 bin hasta acil tıbbi tahliye bekliyor

Gaziantep'te 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yemen Başkanlık Konseyi: Aden'de bombalı saldırı kritik bir dönemde kaos girişimi

Gelecek Partisi Batman İl Başkanı Akgül’den Gazetemize anlamlı kutlama

Gaziantep'te motokuryelere trafiğe çıkma yasağı

Mardinli hayırseverden anlamlı destek: Tek alyansını Gazze’ye bağışladı

Dünyada bir ilk: Yapay zeka güvenlik yasası Güney Kore’de yürürlüğe girdi

Şanlıurfa’da genel cerrahi hizmetleri süreklilik kazandı

Tüketici güven endeksi ocakta aylık bazda artış sağladı

STEADFAST DART 2026 Tatbikatı Almanya'da yapılacak

Katlamalı elektrik faturalarına tepki gösteren vatandaşlar: Kullandığımız kadar ödemek istiyoruz

Psikolog Atalay: Ekran otizme neden olmaz, ancak riskleri göz ardı edilmemeli

Pakistan’daki AVM yangınında can kaybı artıyor: En az 60 ölü

“Korkma Gençliğin Ruhu Burada” temalı bilgi yarışması düzenleniyor

Meteoroloji çok sayıda il için kuvvetli yağış uyarısı yaptı

Motorine zam geliyor

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Serbest bölgelerden 12,4 milyar doları aşan ihracat

Adana'da narenciye bahçelerinde zirai don

Altındaki dik yükselişin nedenleri ne? yatırımcıların tutumu nasıl olmalı?

Sözleşmeli personele yarı zamanlı çalışma düzenlemesi

Putin'den Gazze için 1 milyar dolarlık teklif

Brent petrol 64,60 dolardan işlem görüyor

Yeniyüzyıl Partisi Genel Başkanı Arslan’dan Doğunun Nabzı’na kutlama

Batman'da silah ve mühimmat operasyonu: 1 kişi tutuklandı

Putin’den Grönland çıkışı: Fiyatı 200–250 milyon dolar olur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep’te toplu taşıma yarın ücretsiz olacak

Mil Diyanet Sen binlerce caminin kadrolu görevlisi olmadan Ramazana gireceğini açıkladı

Avustralya’da silahlı saldırı: 3 ölü, 1 yaralı

HAMAS'tan ABD'ye tepki: Yaptırımlar siyonist rejimin suçlarına ortaklıktır

BM: Gazze’de 4 bini çocuk yaklaşık 18 bin hasta acil tıbbi tahliye bekliyor

Gaziantep'te 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yemen Başkanlık Konseyi: Aden'de bombalı saldırı kritik bir dönemde kaos girişimi