• BIST 100

    15822,38%0,94
  • DOLAR

    43,35% 0,23
  • EURO

    50,93% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6876,69% 0,58
  • Ç. ALTIN

    11182,28% 2,16

Uzmanlardan haftada en az iki kez balık tüketme tavsiyesi

29 Ekim 2024, Salı 13:55
29 Ekim 2024, Salı 13:55
Uzmanlardan haftada en az iki kez balık tüketme tavsiyesi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte, Beslenme ve Diyet Uzmanı Nuray Altunkum, sağlıklı bir yaşam için haftada en az bir veya iki kez balık tüketmenin önemine dikkat çekti.

Uzmanlar, özellikle somon, sardalya ve hamsi gibi omega-3 açısından zengin balıkların kalp ve beyin sağlığına katkı sağladığını belirtiyor.

Altunkum, balığın içerdiği omega-3 yağ asitlerinin kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisine vurgu yaparak, Omega-3 içeren balıkların, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara karşı koruma sağladığını, hafızayı güçlendirerek, konsantrasyon sorunlarını azaltığını belirtti.

"Kış aylarında bağışıklığı güçlendiriyor"

Altunkum, kış mevsiminin yaklaşmasıyla balık tüketmenin bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili bir yöntem olduğunu belirterek, "Balık, yüksek D vitamini içeriğiyle kışın güneşten yeterince alınamayan vitamin ihtiyacını karşılıyor. Omega-3 desteği ile birlikte bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor." dedi.

"Uyku sorunlarına ve tümör gelişimine karşı destek sağlıyor"

Düzenli balık tüketiminin uyku kalitesini artırabileceğine işaret eden Altunkum, "Uyku sorunları yaşayan bireylerin haftada en az iki kez balık tüketmesini öneriyorum. Omega-3 ve D vitamini içeriği sayesinde balık, uyku sorunlarını hafifletir ve tümör gelişim riskini azaltmaya yardımcı olur." şeklinde konuştu.

"Kızartma yerine ızgara veya buğulama tercih edilmeli"

Balığın en sağlıklı şekilde tüketilmesi için doğru pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Altunkum, "Kızartma yerine buğulama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak balığın omega-3 ve faydalı yağ içeriklerinden daha fazla fayda sağlanabilir." önerisinde bulundu.

"Kırmızı et tüketimini azaltın, balığa yönelin"

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kırmızı et ağırlıklı beslenme alışkanlığının yaygın olduğunu belirten Altunkum, kırmızı etin fazla tüketilmesinin kolesterol, karaciğer yağlanması ve gut gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Altunkum, "Balık sezonunun açılmasıyla birlikte kırmızı et tüketimini azaltarak balığı daha fazla tercih edebiliriz. Balık tüketimi kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını korur ve daha dengeli bir beslenme düzenine katkı sağlar." dedi.

"Çocukların bağışıklığı ve gelişimi için önemli"

Özellikle kalabalık ortamlarda eğitim gören çocuklar için balık tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Altunkum, "Balık, çocukların bağışıklığını artırır, kemik gelişimlerine katkıda bulunur ve daha rahat uyumalarına yardımcı olur. Aynı zamanda odaklanma becerilerini geliştirerek eğitim başarılarını destekler." ifadelerini kullandı. İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Isparta'da otomobil elektrik direğine çarptı: 5 yaralı

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2025'te yaklaşık yüzde 70 arttı

Umut Kervanı’ndan Van’daki ihtiyaç sahiplerine yardım

Kilis’te sınır kapısında hayvan postları ele geçirildi

Bakan Uraloğlu: Batman'ın yatırımlarla kalkınması için çalışıyoruz

Mardin Nusaybin’de kar yağışı etkili oldu, ilçe beyaza büründü

Mescid-i Aksa'da 60 bin kişi Cuma namazı kıldı

Balıkesir'de 3.9 büyüklüğünde deprem

Gine, yıllar sonra Afrika Birliği ailesine yeniden katıldı

5 günlük bebeğe şiddet iddiası: Hemşire hakkında yakalama kararı

Orban'dan Zelenskiy'e tepki: Sınırı aştı

Batman'da orman ekiplerinden yaban hayatına kış desteği

Kar yağışı nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

Dolandırıcılar bu kez MHRS üzerinden vatandaşları hedef aldı

İran Devrim Muhafızları: Protestoları 10 ülkenin istihbaratı alevlendirdi

DMM’den asılsız iddialara yalanlama

Batman'da soğuk hava uyarısı

İşgal rejimi Gazze’de “Sarı Hat”ı daha da içeri taşıdı

Denizli'de tır'a arkadan çarpan otomobildeki 2 kişi hayatını kaybetti

Denizli'de tır'a arkadan çarpan otomobildeki 2 kişi hayatını kaybetti

Elazığ ve çevresi için çığ uyarısı

Suriye yönetimi DEAŞ şüphelilerinin bulunduğu hapishanenin yönetimini devraldı

Batman Defterdarlığı'ndan MTV uyarısı!

Yunanistan'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 2 ölü

Bakan Bayraktar: Enerjide bağımsız Türkiye için durmadan çalışacağız

Rus bombardıman uçakları Baltık Denizi üzerinde uçtu

Bakan Göktaş: Çocuklar için sosyal risk haritaları tamamlandı

HÜDA PAR’dan seçmeli ders çağrısı: Ana dilimize ve inancımıza sahip çıkalım

Rekabet Kurumu ile EPDK arasında işbirliği protokolü imzalandı

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba’dan Doğunun Nabzı’na Kutlama Ziyareti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Isparta'da otomobil elektrik direğine çarptı: 5 yaralı

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2025'te yaklaşık yüzde 70 arttı

Umut Kervanı’ndan Van’daki ihtiyaç sahiplerine yardım

Kilis’te sınır kapısında hayvan postları ele geçirildi

Bakan Uraloğlu: Batman'ın yatırımlarla kalkınması için çalışıyoruz

Mardin Nusaybin’de kar yağışı etkili oldu, ilçe beyaza büründü

Mescid-i Aksa'da 60 bin kişi Cuma namazı kıldı