• BIST 100

    16124,69%0,46
  • DOLAR

    44,36% 0,06
  • EURO

    51,38% 0,25
  • GRAM ALTIN

    6334,04% -1,39
  • Ç. ALTIN

    10945,35% 0,00

Uzmanlardan kış aylarında el hijyeni uyarısı

23 Ekim 2024, Çarşamba 16:02
23 Ekim 2024, Çarşamba 16:02
Uzmanlardan kış aylarında el hijyeni uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlar, kış mevsiminde enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolunun el hijyeni olduğunu belirttiler.

Elde bulunan mikroorganizmaları temizlemenin en basit ve en etkili yolunun, su ve sabun ile yapılan el yıkama olduğunu belirten Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Çekiç Mor, bol suyla ve köpürterek yapılan el yıkamanın mekanik temizliği sağladığını söyledi.

Dr. Gülay Çekiç Mor, "Virüslerin ve bakterilerin lipit zarını bozarak sabun etkisiyle kimyasal bir yıkamadır. Tabi ki el yıkamanın süresi önemlidir. En az 20-30 saniye bol köpük ve su ile yıkama sonrası, tek kullanımlık havlu ile elleri kurutma el hijyeninin tamamlanmasını sağlar. Kuru ortamda bakteriler üreyemeyeceği için elleri kurutma da yıkadıktan sonra gerekli bir işlemdir." dedi.

"Toplu ulaşım araçlarını kullandık, ellerimizi sonrasında yıkamalıyız"

Günlük yaşamda özellikle ellerin yıkanması gereken durumlara değinen Mor, "Ellerimizi gün içinde tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra, bebeğe bakım vermeden önce ve sonra, dışarıdan eve girdikten sonra ellerimizi yıkamalıyız. Alışveriş yaptık, paraya dokunduk, ellerimizi yıkamalıyız. Toplu ulaşım araçlarını kullandık, ellerimizi sonrasında yıkamalıyız. Aynı zamanda biz, hastanede hastaya dokunmadan önce ve sonra da ellerimizi yıkıyoruz. Bu aynı zamanda diğer hastaya mikroorganizmaların hastalıkların bulaşmasına engel olan hijyeni sağlamada önemli bir adımdır." şeklinde konuştu.

"Virüslerin yayılmasını engelliyor"

Su ve sabun ile el hijyenin, en temel temizlik ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemi olduğunu dile getiren Mor, "Ellerimiz, dış dünya ile en fazla iletişim içinde olan ve vücudumuzda en fazla mikroorganizma barındıran organlarımızdır. Bu mikroorganizmalar bakteri, virüs, mantar ve parazitlerdir. Özellikle çocuklar gibi el hijyenine uyum oranı düşük olan kişilerde çok sık bulaşıcı hastalıklara, ishal salgınlarına, grip influenza gibi salgınların yayılmasına neden olmaktadır." şeklinde konuştu.

"Eldiven enfeksiyonu arttırıyor"

Son olarak el hijyeni sağlamak için yapılan yanlışlara dikkat çeken Mor, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"El hijyeni, en basit yöntem olmasına karşın uyum oranları sağlık çalışanlarında bile istediğimiz oranda değildir. Ancak halkımızın yanlış bildiği, el hijyenini sağlamada etkili olduğunu düşündüğü eldiven yöntemi var. Eldiven el hijyenini sağlamaz. Ellerimizi mikroplardan korumamıza yardımcı olmaz. Tam tersine yanlış bir özgüven geliştirerek enfeksiyon hastalıklarının yayılmasına sebep olur." diye konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

50 ton tarihi geçmiş bozuk tavuk eti ele geçirildi

Karadeniz’de Türkiye tankerine İHA isabet etti

Döviz kurlarında son durum

Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı

Altın fiyatları yükselişte

Putin'den kritik hamle: Altın ihracatına sınırlama

Siyonist vekilden skandal sözler: Masum Filistinli çocuk yok

İran: ABD ve siyonist rejime ait 202 hava aracı hedef alındı

Gazze'de ateşkes ihlali: Siyonist rejim saldırısında 2 şehit

Şanlıurfa'da sağanak etkili oldu: 4 ilçede okullar tatil

İran'dan çok cepheli misilleme: Siyonist rejim ve Körfez hedef alındı

Bakan Gürlek: Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var

CENTCOM'a göre, İran ile savaşta 290 ABD askeri yaralandı

Guterres, İran'a karşı savaşı sona erdirmeye çağırdı

İzmir açıklarında lastik bottaki 37 düzensiz göçmen yakalandı

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü

Orta Doğu’daki savaş STRATCOM’da masaya yatırılacak

Bakan Çiftçi: Türkiye-İran sınırında tedbirler alınmış durumda

Erakçi: Düşman İran'ı bölmekte ve hızlı zafere ulaşmakta başarısız oldu

Bakan Fidan: Türkiye dengeleri etkileyen bir aktör konumuna taşınmıştır

Pezeşkiyan'dan Macron'a: Kapsamlı savunmada kararlıyız

İBB davasına bir soruşturma daha

Siirt minibüslerinin Batman Havalimanı'na giriş yasağı yolcuları mağdur ediyor

Trump’tan, ABD havaalanlarına Ulusal Muhafız gönderme seçeneği

MEAB sözleşmeli eğitim personeli yerleştirme sonuçları açıklandı

İran: ABD'ye ait savaş uçağını düşürdük

Lübnan'da ölü sayısı 1094'e yükseldi

Trabzon'da fındık fabrikası deposunda yangın

Köstence Hünkâr Camii yeniden ihya ediliyor

Danimarka Başbakanı istifa etti  

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


50 ton tarihi geçmiş bozuk tavuk eti ele geçirildi

Karadeniz’de Türkiye tankerine İHA isabet etti

Döviz kurlarında son durum

Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı

Altın fiyatları yükselişte

Putin'den kritik hamle: Altın ihracatına sınırlama

Siyonist vekilden skandal sözler: Masum Filistinli çocuk yok