• BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,29% 0,14
  • EURO

    49,09% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5536,79% -0,25
  • Ç. ALTIN

    9189,23% -0,32

Uzmanlardan kış aylarında el hijyeni uyarısı

23 Ekim 2024, Çarşamba 16:02
23 Ekim 2024, Çarşamba 16:02
Uzmanlardan kış aylarında el hijyeni uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlar, kış mevsiminde enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolunun el hijyeni olduğunu belirttiler.

Elde bulunan mikroorganizmaları temizlemenin en basit ve en etkili yolunun, su ve sabun ile yapılan el yıkama olduğunu belirten Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Çekiç Mor, bol suyla ve köpürterek yapılan el yıkamanın mekanik temizliği sağladığını söyledi.

Dr. Gülay Çekiç Mor, "Virüslerin ve bakterilerin lipit zarını bozarak sabun etkisiyle kimyasal bir yıkamadır. Tabi ki el yıkamanın süresi önemlidir. En az 20-30 saniye bol köpük ve su ile yıkama sonrası, tek kullanımlık havlu ile elleri kurutma el hijyeninin tamamlanmasını sağlar. Kuru ortamda bakteriler üreyemeyeceği için elleri kurutma da yıkadıktan sonra gerekli bir işlemdir." dedi.

"Toplu ulaşım araçlarını kullandık, ellerimizi sonrasında yıkamalıyız"

Günlük yaşamda özellikle ellerin yıkanması gereken durumlara değinen Mor, "Ellerimizi gün içinde tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra, bebeğe bakım vermeden önce ve sonra, dışarıdan eve girdikten sonra ellerimizi yıkamalıyız. Alışveriş yaptık, paraya dokunduk, ellerimizi yıkamalıyız. Toplu ulaşım araçlarını kullandık, ellerimizi sonrasında yıkamalıyız. Aynı zamanda biz, hastanede hastaya dokunmadan önce ve sonra da ellerimizi yıkıyoruz. Bu aynı zamanda diğer hastaya mikroorganizmaların hastalıkların bulaşmasına engel olan hijyeni sağlamada önemli bir adımdır." şeklinde konuştu.

"Virüslerin yayılmasını engelliyor"

Su ve sabun ile el hijyenin, en temel temizlik ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemi olduğunu dile getiren Mor, "Ellerimiz, dış dünya ile en fazla iletişim içinde olan ve vücudumuzda en fazla mikroorganizma barındıran organlarımızdır. Bu mikroorganizmalar bakteri, virüs, mantar ve parazitlerdir. Özellikle çocuklar gibi el hijyenine uyum oranı düşük olan kişilerde çok sık bulaşıcı hastalıklara, ishal salgınlarına, grip influenza gibi salgınların yayılmasına neden olmaktadır." şeklinde konuştu.

"Eldiven enfeksiyonu arttırıyor"

Son olarak el hijyeni sağlamak için yapılan yanlışlara dikkat çeken Mor, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"El hijyeni, en basit yöntem olmasına karşın uyum oranları sağlık çalışanlarında bile istediğimiz oranda değildir. Ancak halkımızın yanlış bildiği, el hijyenini sağlamada etkili olduğunu düşündüğü eldiven yöntemi var. Eldiven el hijyenini sağlamaz. Ellerimizi mikroplardan korumamıza yardımcı olmaz. Tam tersine yanlış bir özgüven geliştirerek enfeksiyon hastalıklarının yayılmasına sebep olur." diye konuştu. (İLKHA)

Sivas’ta demir madeni işletmesinde göçük

Ekvador'da otobüs şarampole yuvarlandı: 21 ölü, 40 yaralı

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Vietnam’da yolcu otobüsü göçük altında kaldı: 6 ölü, 32 yaralı

DSÖ: Tütün her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

Japonya ile Güney Kore arasındaki gerginlik nedeniyle ortak deniz tatbikatı ertelendi

Finlandiya'dann Rusya sınırında askeri tatbikat 

Feribot seferlerine fırtına engeli

Hindistan, ABD ile LNG alım anlaşması imzaladı

Eskişehir merkezli FETÖ operasyonunda 16 şüpheli gözaltına alındı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 74 kişi hastaneye başvurdu

ABD'nin Tayvan'a silah satışına Çin'den tepki

Konya STK Platformu’nun 20. Ufuk Turu Programı tamamlandı

Konya’da yöresel yemek festivali devam ediyor

İtalya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 2 kayıp

Van hudut hattında 109 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

TCDD 780 işçi alacak

İstanbul’daki gıda zehirlenmesinde ölü sayısı 4’e yükseldi

Konya’da otobüste bıçaklı kavga: 1 yaralı

Mersin’de güvenlik ve asayiş uygulamalarında 826 şüpheli yakalandı

Bursa'da suya yapılan yüzde 30'luk zam tepkiyle karşılandı

Erdoğan: Gazze'de ateşkes devam etmeli, HAMAS israil'in tüm provokasyonlarına rağmen anlaşmaya uyuyor

Avustralya'da asbest alarmı: Renkli oyun kumlarında asbest bulundu

Polonya, Belarus sınırındaki sınır kapılarını yeniden açtı

Cizre’de doğal gaz çalışmaları sonrası kapatılmayan çukurlar tepkilere yol açıyor

Anti-Siyonizm Kongresi sonuç bildirgesi yayımlandı

Polonya'da demir yolu hattı sabotaj sonucu tahrip oldu

Cizreli hayırsever iş adamının desteği ile mahalleye kadın taziye evi kazandırıldı

İran, Batı'nın olası planı öncesinde UAEA'yı siyasi baskılara direnmeye çağırdı

Kongo'da bakan ve heyetini taşıyan uçak pistten çıkarak alev aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sivas’ta demir madeni işletmesinde göçük

Ekvador'da otobüs şarampole yuvarlandı: 21 ölü, 40 yaralı

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Vietnam’da yolcu otobüsü göçük altında kaldı: 6 ölü, 32 yaralı

DSÖ: Tütün her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

Japonya ile Güney Kore arasındaki gerginlik nedeniyle ortak deniz tatbikatı ertelendi

Finlandiya'dann Rusya sınırında askeri tatbikat