• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Uzmanlardan kış lastiği uyarısı

GÜNDEM 25.11.2024 15:11:42 0
Uzmanlardan kış lastiği uyarısı

Her yıl Aralık ayının 1'inde başlayan ve 1 Nisan'a kadar devam eden kış lastiği zorunluluğu, sürücüler için hem güvenlik hem de yasal yükümlülük taşıyor.

Özellikle 7 derece ve altındaki sıcaklıklarda, ıslak ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine göre çok daha güvenli bir yol tutuşu sağlayan kış lastikleri, kazaların önlenmesinde büyük rol alırken, kurallara uymayan sürücülere ise 4 bin 69 lira para cezası uygulanacak.

1 Aralık’ta başlayıp 1 Nisan’a kadar sürecek olan kış lastiği uygulamasına uymayan sürücüler için ciddi cezaların söz konusu olduğunu belirten uzmanlar, bu dönemde yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçlar, ticari araçlar ve servis araçlarının kış lastiği takmasının zorunlu olduğunu belirtiyor.

Yasal cezanın yanı sıra kış lastiklerinin kazaların önüne geçerek hem sürücülerin hem de yolcuların güvenliğini sağladığını ifade eden uzmanlar, bu nedenle sürücülerin, kış lastiği takmanın gerekliliğini bir kez daha göz önünde bulundurmalarını ve mevsime uygun lastik kullanarak güvenli yolculuk yapmaları önerisinde bulundu.

"Kış lastiğinin faydaları çoktur"

Kış lastiğinin sağladığı güvenliği vurgulayan oto lastik firması yetkilisi Burhan Ugar, "Kış lastiğini 1 Aralık itibariyle bütün ticari araçların takması zorunludur. Kış lastiğinin faydaları çoktur. Özellikle kış lastiğinde bulunan vakumlar sayesinde soğuk havalarda hareket halindeyken ısınıyor ve var olan karı, yaz lastiğine göre daha çabuk tahliye ediyor. Kış lastiğinin kovucuğu yumuşak, sessiz ve kara uyumlu olduğu için faydası çoktur. Kış lastiği kayma riskini çok azaltıyor ve yol tutuşunu daha iyi hale getirerek kaza riskini en aza indiriyor. Takılmaması durumlarında ticari araçlarda cezası da vardır. Özellikle personel taşımacılığı yapan araçlar, öğrenci servisleri ve kamyon bazında geçen araçların hepsinin kış lastiği takması zorunludur." dedi.

"Kış lastiği sadece yasalar için değil güvenlik için şart"

Kış lastiği takmanın sadece yasal bir zorunluluk olmadığını, aynı zamanda araçta bulunan kişilerin güvenliği için büyük bir gereklilik taşıdığının altını çizen Ugar, "Kış lastiği takmak sadece yasalar için gerekli değil, sürücü ve araç içinde bulunanların güvenliği açısından çok önemlidir. Kış lastiği uygulaması 1 Aralıkta başlıyor ve 1 Nisan'da sona eriyor. Bölgemiz kar bölgesi değil ama şehirlerarası, ilçelere ve kar bölgelerine gidenler varsa araçlarına kış lastiklerini takmalarını öneriyoruz." şeklinde konuştu.

"Herkese kış aylarında araçlarına kış lastiği takmalarını tavsiye ediyorum"

Kış lastiğini takmaya geldiği belirten araç sürücüsü Mehmet Zeki Şimşek ise şunları söyledi: "Aracıma kar lastiği takmak için buraya geldim.  Kış aylarındayız, havalar soğudu ve bazı yollarda buzlanma oluşmaya başladığı için kışlık lastiği takmaya geldim. Kış lastiğinin birçok faydası vardır. Özellikle karlı ve buzlu yollarda fren tutma mesafesi daha iyidir. Kış lastiği takmadığın zaman kaza riski daha yüksek oluyor. Herkese kış aylarında araçlarına kış lastiği takmalarını tavsiye ediyorum. Hem 1 Aralık'ta cezaya maruz kalmamak hem de can güvenliğimiz için kış lastiği şart." (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: uzmanlardan kış lastiği uyarısı

Hindistan’da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Alkollü sürücü şarampole devrildi: 4 yaralı

Meteoroloji’den kuvvetli yağış, rüzgar ve toz taşınımı uyarısı

Siyonist rejim Batı Şeria'nın ilhakına hukuki zemin hazırlıyor

Marmara ve Batı Karadeniz'de kuvvetli sağanak yağış uyarısı

İşgalciler Batı Şeria'da bir çocuğu katletti

Şanlıurfa'da ‘Gazze için nöbet’ programı düzenlendi

Adanalı gençler helal dairesinde bir araya geldi

Avrupa Konseyi Başkanı Costa: Gazze'deki sivil katliamı ve abluka derhal sona ermeli

Gazze Hükümeti: Son 48 saatte 200'den fazla şehit, 300 bin kişi zorla yerinden edildi

HAMAS: Sığınmacıların çadırlarını hedef alan saldırı, Netanyahu'nun faşist vahşetinin yansımasıdır

Siyonist rejim çadırlarda yaşayan sivilleri vurdu: Gazze’de gece yarısından bu yana en az 72 şehit

Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Fas, Şam Büyükelçiliğini yeniden açacağını duyurdu

Rusya, Aleksandropol yerleşim birimini ele geçirdi

Almanya': Ukrayna’ya asker konuşlandırmaktan çok uzağız

Macaristan, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı

Arap Birliği Gazze için acil ateşkes çağrısı yaptı

ABD jürisi salman ruşdiyi  yaralayan HADİ MATAR adlı müslümana ceza yağdırdı.

Otomobil takla attı: 3 yaralı

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Finlandiya’da iki helikopter çarpıştı: 5 ölü

Almanya’da binlerce kişi Filistin’e destek gösterisine katıldı

Ağaçtan düşen çocuk demir korkulukların üzerine düşerek yaralandı

Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek siyonist zulme sessizliğe tepki

ANFİDAP: Soykırıma karışanların yargılanmasına yönelik adımlar gecikmeden atılmalı

Gazze'de 65 bini aşkın çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında

Gazze'de sağlık ve sosyal hizmetleri durma noktasına geldi

Kolombiya'da dron saldırısı: 1 ölü, 20 yaralı

Bingöllü çocuklar: Gazze için harekete geçin

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ