• BIST 100

    10616,18%2,41
  • DOLAR

    40,39% -0,01
  • EURO

    47,30% 0,57
  • GRAM ALTIN

    4411,17% 1,41
  • Ç. ALTIN

    7000,80% 0,75

Uzmanlardan Kurban Bayramı öncesi uyarı: Eti dinlendirin, kızartmadan uzak durun!

05 Haziran 2025, Perşembe 04:45
05 Haziran 2025, Perşembe 04:45
Uzmanlardan Kurban Bayramı öncesi uyarı: Eti dinlendirin, kızartmadan uzak durun!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Muhammed Şahin, Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et tüketiminin beslenme alışkanlıklarını değiştirdiğini, bunun bazı sağlık risklerini beraberinde getirdiğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda nasıl beslenilmesi ile ilgili önerilerde bulunan Beslenme Uzmanı Diyetisyen Muhammed Şahin, bayram boyunca artan et tüketiminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Etin 24 saat dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, kızartmalardan uzak durulması, haşlama ve uygun şekilde yapılmış ızgaraların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan Şahin, "Bayramlar bizim beslenme düzenimizin radikal bir düzeyde değiştiği dönemlerdir. Bayramlarımız, beslenme düzenimizi çok etkiliyor. Kurban Bayramı'nın yeri daha farklıdır. Çünkü kurban etlerinin tüketimi söz konusu olduğu için beslenme alışkanlıklarımız daha da değişiyor. Normal şartlarda, Türkiye’de beslenme düzeyi karbonhidrat ağırlıklı olduğu için sağlıklı bir beslenme düzeninden maalesef söz edemiyoruz. Bu beslenme düzeni bayramlarda bir tık daha değiştiği için karbonhidrat, yağ ve protein tüketimi de artıyor." diye konuştu.

"Et 24 saat dinlendirilmeli"

Dinlendirilmiş etin, bakteriyel ve mikrobiyolojik açıdan daha güvenli olduğunu vurgulayan Şahin, "Etin tüketimiyle ilgili olarak, kurban etini mutlaka 24 saat dinlendirmeyi tavsiye ediyorum. Et, dinlendirildiğinde daha yumuşak ve kolay sindirilebilir hâle gelir. Ayrıca, dinlendirilmiş et bakteriyel ve mikrobiyolojik açıdan da daha güvenlidir. Kızartmalar yerine haşlama yöntemini tercih etmenizi öneriyorum. Çünkü kızartmalar hem daha fazla yağ içerir hem de çok yüksek ısıda piştiği için besinlerde bazı kanserojen maddeler oluşabilir. Bu riski azaltmak için etleri 24 saat dinlendirip, ardından haşlama yöntemiyle tüketmek en sağlıklısıdır. Izgara olabilir mi? Elbette olabilir, ancak uygun şekilde pişirilmesi gerekir. Et, ızgarada ısı kaynağından 15-20 santimetre yukarıda pişirilmelidir. Etin yüksek ısıya çok yakın tutulması durumunda siyahlanma ve yanmalarda oluşan, 'polisiklik aromatik hidrokarbon' adı verilen kanserojen maddeler ortaya çıkabilir. En güvenli yöntem haşlamadır, kızartmayı kesinlikle önermiyorum." ifadelerini kullandı.

"Etin yanında mutlaka lifli gıdalar tüketilmeli"

Yeşil sebze ve salataların etin yanında mutlaka yer alması gerektiği ifade eden Şahin, "Etin yanında mutlaka lifli gıdalar tüketmemiz gerekir. Özellikle salata grubuna ağırlık vermekte büyük fayda vardır. Yeşil sebze ve salataları, ete eklemekte yarar var. Eğer demir eksikliğimiz varsa, etin yanında ayran veya kola gibi içecekleri tercih etmiyoruz. Bunun yerine bol limonlu bir salatayla tüketmek daha doğrudur. Eğer demir eksikliğimiz yoksa, etin yanında ayran veya şalgam gibi içecekleri rahatlıkla tüketebiliriz. Aynı zamanda protein alımı vücutta asiditeyi artırdığı için, sebze tüketimi bu dengeyi sağlamaya yardımcı olur." dedi.

"Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilme"

Et tüketiminde porsiyonlar azaltıldığında bayramın daha sağlıklı ve sorunsuz geçeceğini dile getiren Şahin, dengeli beslenmenin önemine özellikle dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

"Bayramlarda yalnızca et değil, tatlı da tüketiliyor. Tatlılara sadece bir ikram gözüyle bakmalıyız. Yoğun et tüketiminin üzerine tatlı tüketmek, kalori ve karbonhidrat miktarını oldukça artırır. Tatlıları çok az miktarda tüketmekte fayda var. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Porsiyon kontrolü çok önemlidir. Et tüketeceksek, bunu 24 saat dinlendirdikten sonra yapmalıyız. Eti günde sadece bir kez ve haftada 1-2 kezden fazla olmayacak şekilde tüketmeliyiz. Porsiyonları azaltarak tüketirsek, bayramı sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz. Et, kesinlikle zararlı bir besin değildir. En kaliteli hayvansal protein kaynaklarından biridir ve tüketilmesinde fayda vardır; fakat dengeyi şaşırmamalıyız."

"Kronik rahatsızlıkları olanlar et ve tatlı tüketimine dikkat etmeli"

Yaşlılarda kronik rahatsızlıkların yaygın olması sebebiyle, et ve tatlı tüketiminin kontrollü yapılmasının önemine vurgu yapan Şahin, "Özellikle havaların ısınmaya başladığı bu dönemde, yaşlılar et tüketimine dikkat etmelidir. Yaşlılarda kronik rahatsızlıklar yaygın olduğu için et ve tatlı tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Çocuklar açısından ise ciddi bir problem söz konusu değildir. Zaten büyüme ve gelişme çağında oldukları için, etin pişirilme şekline dikkat edildiği sürece bir sıkıntı yaşanmaz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

UNICEF: Gazze'deki durum insan eliyle oluşturulan bir felakettir

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Cezayir'de hidrokarbon anlaşmaları imzalandı: Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlıyor

ABD'de göçmenlere yönelik yeni gözaltı dalgası

Pakistan'da silahlı çatışma: 6 ölü

Çin'de Wipha Tayfunu etkisini gösterdi

Sırbistan ile Kosova arasında yeni gerginlik!

Gazze'de acil ateşkes ve savaşın sonlandırılması için ortak bildiri

Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 27 yaralı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Turuncu Kod” tatbikatı gerçekleştirildi

Rusya-Ukrayna müzakereleri çarşamba günü İstanbul'da

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

Dünya Gıda Programı: Yardıma ulaşmaya çalışan sivillere yönelik şiddet kabul edilemez

Meteoroloji uyardı: Çöl sıcakları geliyor

Mardin’de hafif ticari araç uçurumdan yuvarlandı: 2 yaralı

Guterres: Gazze'de yardıma ulaşmaya çalışan sivillerin öldürülmesi son derece vahşice

Iğdır'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Direniş gruplarından Abbas’a Tepki: Ulusal Konsey kararı tek taraflı ve dışlayıcı

Malatya'da 3. İl Koordinasyon Kurulu ve İl İdare Şube Başkanları toplantısı yapıldı

Sakarya'da başlayan orman yangını Bilecik'e sıçradı

Siirt'te anız yangını: İtfaiye ekipleri müdahale ediyor

Direnişin üst düzey yetkilisi: Gazze’deki hainler ve çetelerin listesi elimizde, hepsi yargılanacak

Macaristan, Rusya ve Sırbistan arasında yeni petrol boru hattı hazırlığı

Gölet kurudu, balıklar telef oldu

Yüzlerce Bedevi aile, Süveyda'daki yerlerinden edildi

Gümüşhane'de trafik kazası: 4 yaralı

İşçi servisi ile LPG yüklü tanker çarpıştı: 35 yaralı

Gaziantep'te LGS birincileri bir araya geldi

Gazze’de açlıktan ölümleri kınayan OCHA Başkanı’na işgalden "vize" engeli

Gazze açlıktan ölüyor: 19 kişi daha açlıktan öldü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


UNICEF: Gazze'deki durum insan eliyle oluşturulan bir felakettir

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Cezayir'de hidrokarbon anlaşmaları imzalandı: Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlıyor

ABD'de göçmenlere yönelik yeni gözaltı dalgası

Pakistan'da silahlı çatışma: 6 ölü

Çin'de Wipha Tayfunu etkisini gösterdi

Sırbistan ile Kosova arasında yeni gerginlik!