• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Uzmanlardan Kurban Bayramı öncesi uyarı: Eti dinlendirin, kızartmadan uzak durun!

SAĞLIK 5.06.2025 16:45:21 0
Uzmanlardan Kurban Bayramı öncesi uyarı: Eti dinlendirin, kızartmadan uzak durun!

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Muhammed Şahin, Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et tüketiminin beslenme alışkanlıklarını değiştirdiğini, bunun bazı sağlık risklerini beraberinde getirdiğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda nasıl beslenilmesi ile ilgili önerilerde bulunan Beslenme Uzmanı Diyetisyen Muhammed Şahin, bayram boyunca artan et tüketiminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Etin 24 saat dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, kızartmalardan uzak durulması, haşlama ve uygun şekilde yapılmış ızgaraların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan Şahin, "Bayramlar bizim beslenme düzenimizin radikal bir düzeyde değiştiği dönemlerdir. Bayramlarımız, beslenme düzenimizi çok etkiliyor. Kurban Bayramı'nın yeri daha farklıdır. Çünkü kurban etlerinin tüketimi söz konusu olduğu için beslenme alışkanlıklarımız daha da değişiyor. Normal şartlarda, Türkiye’de beslenme düzeyi karbonhidrat ağırlıklı olduğu için sağlıklı bir beslenme düzeninden maalesef söz edemiyoruz. Bu beslenme düzeni bayramlarda bir tık daha değiştiği için karbonhidrat, yağ ve protein tüketimi de artıyor." diye konuştu.

"Et 24 saat dinlendirilmeli"

Dinlendirilmiş etin, bakteriyel ve mikrobiyolojik açıdan daha güvenli olduğunu vurgulayan Şahin, "Etin tüketimiyle ilgili olarak, kurban etini mutlaka 24 saat dinlendirmeyi tavsiye ediyorum. Et, dinlendirildiğinde daha yumuşak ve kolay sindirilebilir hâle gelir. Ayrıca, dinlendirilmiş et bakteriyel ve mikrobiyolojik açıdan da daha güvenlidir. Kızartmalar yerine haşlama yöntemini tercih etmenizi öneriyorum. Çünkü kızartmalar hem daha fazla yağ içerir hem de çok yüksek ısıda piştiği için besinlerde bazı kanserojen maddeler oluşabilir. Bu riski azaltmak için etleri 24 saat dinlendirip, ardından haşlama yöntemiyle tüketmek en sağlıklısıdır. Izgara olabilir mi? Elbette olabilir, ancak uygun şekilde pişirilmesi gerekir. Et, ızgarada ısı kaynağından 15-20 santimetre yukarıda pişirilmelidir. Etin yüksek ısıya çok yakın tutulması durumunda siyahlanma ve yanmalarda oluşan, 'polisiklik aromatik hidrokarbon' adı verilen kanserojen maddeler ortaya çıkabilir. En güvenli yöntem haşlamadır, kızartmayı kesinlikle önermiyorum." ifadelerini kullandı.

"Etin yanında mutlaka lifli gıdalar tüketilmeli"

Yeşil sebze ve salataların etin yanında mutlaka yer alması gerektiği ifade eden Şahin, "Etin yanında mutlaka lifli gıdalar tüketmemiz gerekir. Özellikle salata grubuna ağırlık vermekte büyük fayda vardır. Yeşil sebze ve salataları, ete eklemekte yarar var. Eğer demir eksikliğimiz varsa, etin yanında ayran veya kola gibi içecekleri tercih etmiyoruz. Bunun yerine bol limonlu bir salatayla tüketmek daha doğrudur. Eğer demir eksikliğimiz yoksa, etin yanında ayran veya şalgam gibi içecekleri rahatlıkla tüketebiliriz. Aynı zamanda protein alımı vücutta asiditeyi artırdığı için, sebze tüketimi bu dengeyi sağlamaya yardımcı olur." dedi.

"Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilme"

Et tüketiminde porsiyonlar azaltıldığında bayramın daha sağlıklı ve sorunsuz geçeceğini dile getiren Şahin, dengeli beslenmenin önemine özellikle dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

"Bayramlarda yalnızca et değil, tatlı da tüketiliyor. Tatlılara sadece bir ikram gözüyle bakmalıyız. Yoğun et tüketiminin üzerine tatlı tüketmek, kalori ve karbonhidrat miktarını oldukça artırır. Tatlıları çok az miktarda tüketmekte fayda var. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Porsiyon kontrolü çok önemlidir. Et tüketeceksek, bunu 24 saat dinlendirdikten sonra yapmalıyız. Eti günde sadece bir kez ve haftada 1-2 kezden fazla olmayacak şekilde tüketmeliyiz. Porsiyonları azaltarak tüketirsek, bayramı sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz. Et, kesinlikle zararlı bir besin değildir. En kaliteli hayvansal protein kaynaklarından biridir ve tüketilmesinde fayda vardır; fakat dengeyi şaşırmamalıyız."

"Kronik rahatsızlıkları olanlar et ve tatlı tüketimine dikkat etmeli"

Yaşlılarda kronik rahatsızlıkların yaygın olması sebebiyle, et ve tatlı tüketiminin kontrollü yapılmasının önemine vurgu yapan Şahin, "Özellikle havaların ısınmaya başladığı bu dönemde, yaşlılar et tüketimine dikkat etmelidir. Yaşlılarda kronik rahatsızlıklar yaygın olduğu için et ve tatlı tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Çocuklar açısından ise ciddi bir problem söz konusu değildir. Zaten büyüme ve gelişme çağında oldukları için, etin pişirilme şekline dikkat edildiği sürece bir sıkıntı yaşanmaz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kanada'da orman yangınları kontrolden çıktı

Motosiklet sürücüsünün öldüğü kaza anı güvenlik kamerasında

Ukrayna'dan esir takası açıklaması: Rusya anlaşmaya uymayan farklı listeler sundu

Almanya'da aracın çarptığı 5 kişi yaralandı

Tüp patlayan evin çatısı çöktü: 6 ölü, 2 yaralı

Gazze'de can kaybı 54 bin 772'ye yükseldi

Hafif ticari araç dereye devrildi: 2 ölü, 1 yaralı

Gazze'ye yardım götüren Özgürlük Filosuna güvenli geçiş sağlanması çağrısı

Rusya'ya ait Su-35 savaş uçağı düşürüldü

Rusya ve NATO'dan Baltık Denizi'nde eşzamanlı tatbikat

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Yetimler Vakfı: Kurban bağışlarını bayramın 4'üncü gününe kadar kabul ediyoruz

İran: israil'in nükleer projeler ve tesislerine dair stratejik belgeleri ele geçirdik

Yardım kuruluşları Diyarbakır'da kurban kesimine başladı

İzmir'de ormanlık alanda yangın

Mardin’de “kiraz” gölgesinde ifsat edici festivale tepki

Seyir halindeki kamyonette yangın

Rusya: Ukrayna esir takasını erteledi

iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Gaziantep Umut Kervanı muhtaç ailelilere kurban eti ulaştırdı

Kırgızistan'da 5.1 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 4 tutuklama

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

Yunanistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

Meksika'da küçük bir uçak düştü: 3 ölü

Kurbanlık satıcıları şikayetçi: Kurbanlıklar elimizde kaldı, satışlar durma noktasına geldi

Seyir halindeki araçta çıkan yangın maddi hasara yol açtı

Adana'da ağaçlık alanda yangın

Ankara'da "15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" gerçekleştirildi

Gazze'de yeni bir katliam: En az 15 şehit, 50'den fazla yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ