• BIST 100

    10225,48%-1,28
  • DOLAR

    40,22% 0,13
  • EURO

    46,75% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4326,86% 0,20
  • Ç. ALTIN

    6902,17% 0,06

Uzmanlardan narenciye üreticilerine don sonrası uyarılar

17 Mart 2025, Pazartesi 12:59
17 Mart 2025, Pazartesi 12:59
Uzmanlardan narenciye üreticilerine don sonrası uyarılar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adana'da yaşanan don olayının ardından uzmanlar, üreticilerin aceleci davranmaması gerektiğini belirterek, budama ve gübreleme işlemlerinin dikkatle planlanmasını önerdi.

Adana'da 21-24 Şubat 2025 tarihleri arasında meydana gelen tarımsal don olayının ardından bazı üreticilerin çok yıllık bitkileri korumak amacıyla ani ilaçlama ve gübreleme gibi yöntemlere yöneldiği, bazı üreticilerin ise ağaçlarını geri dönüşü olmaz düşüncesiyle sökmeye başladığı belirtildi.

Yetkililer, don sonrası ağaçların kendini toparlamasının birkaç ay sürebileceğini vurgulayarak, üreticilerin "bekle ve gör" yaklaşımı içinde olmaları gerektiğini ifade etti.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinde görev yapan teknik personelin sahada yaptığı incelemelerde, hava sıcaklığının bölgelere göre değişmekle birlikte -2 ile -8 dereceye kadar düştüğü tespit edildi.

Eğimli ve hava akışı olan arazilerde kısmi don zararı görülürken, ova ve çukur kesimlerde hasarın daha fazla olduğu kaydedildi.

Yapılan bahçe surveylerinde özellikle meyer ve interdonat gibi erkenci limon çeşitlerinde yaprak ve sürgünlerde büzüşme, sararma, çiçek tomurcuklarında ise kararma ve yanma gibi belirtiler gözlemlendi.

"Bekle ve gör’ yaklaşımı, dondan hemen sonra en iyi şekilde uygulanacak yöntemdir"

Portakal ve mandarin türlerinde de sürgün, yaprak ve çiçek gözlerinde don hasarına rastlandığı belirtilerek, “Bölgemizde meydana gelen şiddetli don olayından sonra, üreticilerimizin don hasarı görmüş narenciye ağaçları için yapması gereken bakım ve işlemler, donun meydana geldiği zamanın, don kaynaklı yaralanma anındaki ağaçların genel durumu ve yaralanmanın hemen ardından gelen hava koşulları gibi bir dizi etmen tarafından belirlenir. Bu etmenler, don hasarlı ağaçların kurtarılması için kullanılacak yaklaşım türünü etkileyecektir. Dondan sonraki doğal tepki üreticilerce hemen bir şeyler yapmaktır. Ancak, o anda yapılabilecek çok az şey vardır; çünkü yaralanmanın tam boyutunu belirlemek güçtür. Dallar ve budaklar, şiddetli bir dondan sonra birkaç aydan birkaç yıla kadar bir süre boyunca ölmeye devam edebilir. Bunun nedeni, dondan hemen sonra belirgin olmayabilecek kabuk ve odundaki gizli hasardır. Soğuktan dalları ölmüş narenciye ağaçları, sonraki büyüme mevsiminde ekstra bakım görmelidir. ‘Bekle ve gör’ yaklaşımı, dondan hemen sonra en iyi şekilde uygulanacak yöntemdir” denildi.

"Narenciye ağaçları uygun bakımla don hasarından kurtulabilir"

Narenciye ağaçları için en yıkıcı çevresel streslerden birinin don olayı olmasına rağmen, uygun bakım yapıldığında soğuk hasarından hızla kurtulabileceği vurgulandı. Açıklamada, “Don hasarının boyutu ve narenciye ağaçlarına sağlanan bakım seviyesi, ağaçların iyileşme hızını belirler. Uygun bakımla, yaprak dökülmesi ve küçük dal hasarı yaşayan ağaçların tek bir yılda donma öncesi duruma dönmesi beklenebilir. Küçük dallarında kapsamlı hasar olan, ancak iskele dallarında ve gövdelerinde hasar olmayan ağaçlar ikinci yılda sağlıklı seviyeye gelebilir. Yetiştiriciler, özellikle herhangi bir budama faaliyeti uygulamadan önce ağaçlarındaki soğuk hasarının boyutunu uygun şekilde değerlendirmelidir. Bu değerlendirme yapıldıktan sonra, ağaç iyileşmesini en üst düzeye çıkarmak için uygun ve önerilen narenciye kültürel uygulamalarını takip etme zamanı gelir” ifadelerine yer verildi.

Don zararını azaltmak için üreticilere öneriler

Yetkililer, üreticilerin don zararını ortadan kaldırarak ağaçları canlandırması için yapılması gereken kültürel işlemleri şöyle sıraladı:

Budama: Dallardaki don hasarının gerçek boyutu, dondan sonraki ilk birkaç ay içinde net olmayabilir. Yeni bahar sürgünü tamamen genişleyip olgunlaşana kadar budama veya don hasarını değerlendirme girişiminde bulunulmamalıdır. Bu nedenle, ilkbaharın sonlarına veya dondan sonraki yaza kadar budama yapılmamalıdır. İlkbaharın başlarında, dondan zarar görmüş ağaçlar, genellikle kısa sürede ölen yeni sürgünler üretir. Ölmenin durması ve yeni sağlıklı büyümenin gerçekleşmesi için yeterli zaman verilmelidir. Deneyimler, erken budamanın iyileşmeyi desteklemediğini ve budamayı uygun zamana ertelemenin maddi yönden tasarruf sağlayacağını göstermiştir. Budama kesimleri canlı odun dokusuna ve mümkünse çatallara yapılmalı, hiçbir budama çıkıntısı veya engebeli yüzey bırakılmamalıdır. Budama işleminden hemen sonra bahçeden kesilen sürgün ve dalların temizlenmesi önerilir.

Gübreleme: Dondan zarar görmüş ağaçların gübrelenmesi, ağaçlar orijinal taç boyutlarına ve yaprak yoğunluğuna dönene kadar kısmen azaltılmalıdır. Gübre daha sık uygulanmalı, ancak miktarlar ağaç hasarının boyutuna ve beklenen ürün yüküne orantılı olarak azaltılmalıdır. Üreticiler, yerel durumlarına göre akılcı kararlar almalıdır. yüzde 10-15 oranında odun kaybı yaşayan ağaçlar düzenli bir beslenme programı almalıdır. Ancak yüzde 50-60 oranında odun kaybı yaşayan ağaçlar büyük ihtimalle o yıl meyve üretmeyecektir ve beslenme programı hasara göre azaltılmalıdır. Mikro besinlerin (bakır, çinko, manganez ve bor) yapraktan uygulanması yeni sürgün ve yaprak oluşumu için faydalı olacaktır.

Sulama: Yapraklar kaybolduğunda, ağaç daha az suya ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle, ağaca verilen su miktarı azaltılmalıdır. Aşırı sulama, kök hasarına ve besinlerin kök bölgesinin altına hareket etmesine neden olabilir. Ağaçlar eski boyutlarına ve gölgelik yoğunluklarına kavuştuklarında normal sulamaya geri dönülmelidir. Soğuk yaralanması olayından sonra aşırı sulamadan kaçınılmalıdır; çünkü bu, sonraki donlarla zarar görebilecek yeni vejetatif büyümeye neden olabilir. Ancak, yeni büyüme gösteren ağaçların su stresi yaşamasına izin verilmemelidir.

Yabancı ot ve hastalık kontrolü: Dondan sonra uygulanan etkili bir yabancı ot kontrol programı, yabani otların mevcut su, besin ve ışık için ağaçlarla yoğun rekabet edeceğinden, don hasarından hızlı bir şekilde iyileşme sağlanması için önemlidir. Yaprak kaybı nedeniyle güneş ışığının artması, yabancı otların hızla büyümesine neden olabilir. Bu nedenle dondan zarar gören narenciye alanlarında yabancı ot kontrolüne dikkat edilmelidir. Meyvelerin ekonomik değer kaybetmemesi için fungisit uygulamaları gerekebilir. Ayrıca, yeni sürgünlerin ve gelecek yılki ürünün enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olmak amacıyla, bitkiye fitotoksik etki vermeyen yeni nesil bakırlı preparatlar veya fungisit uygulaması yapılabilir. (İLKHA)

Suriye'den işgal rejimine uyarı: "Topraklarımızı savunma hakkımızı saklı tutuyoruz"

15 Temmuz'un 9. yılında Batman'da anma programı düzenlendi

Ensarullah'tan siyonist hedeflere iki operasyon

Gazze Sağlık Bakanlığı: Binlerce hastanın hayatını tehdit eden yakın bir felaket kapıda

Lahey Grubu, işgal rejimine yönelik BM mahkemesi kararlarının uygulanmasını talep ediyor

Trump, Ukrayna çatışmasında hiçbir tarafı desteklemediğini söyledi

İstanbul'da 2 işçi doğal gaz borusunun patlamasıyla yaralandı

Türkiye Judo Şampiyonası 72 ilden 1344 sporcunun katılımıyla Mardin’de başladı

İşgal medyası: Ordu, Gazze’de bataklığa saplandı!

Süveyda’da ateşkes ilan edildi

Kassam komutanı: Direniş, yerli üretime ve kendi gücüne dayanıyor

YÖK, FETÖ bağlantılı yurt dışındaki üniversitelerin kara listesini duyurdu

BM: Sudan'da şiddet ve yağışlar insani krizi derinleştiriyor

Dışişlerinden işgalci rejimin Suriye saldırılarına tepki

Şanlıurfa'da, 15 Temmuz'da hayatını kaybedenler için mevlit ve hatim programı düzenlendi

İslami çalışmanın Gazze’deki ilk öncülerinden El Ğul şehit edildi

BAE Devlet Başkanı, Türkiye'yi ziyaret edecek

Çanakkale ve Bolu’da orman yangını

Gazi Yaşargil Hastanesi’nde Çay Bahçesi ve Kafeterya Eksikliği Tepkilere Neden Oluyor

Bazı şehirlerde kuvvetli yağış bekleniyor

Siirt’te 15 Temmuz şehitleri için mevlit ve hatim duası okundu

Kurtalan-Batman karayolunda otomobil tarlaya uçtu: 1 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz Destanı milletçe yenilmez olduğumuzun son örneğidir

Av. Harmancı: Aile çökerse toplum çöker. Biz bu gidişe seyirci kalamayız

Cizre’de sıcaklar 50 dereceye yaklaştı: Vatandaşlar "afet bölgesi" ilanı istiyor

Şanlıurfa'da minibüs ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

15 Temmuz şehidi Karaaslan kabri başında anıldı

HÜDA PAR'dan 15 Temmuz mesajı: 15 Temmuz, aziz ve inançlı milletimizin ortak zaferidir

Sivas'ta kavşakta meydana gelen kazada 6 kişi yaralandı

15 Temmuz'da tankın ezdiği araç Bursa'da sergileniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Suriye'den işgal rejimine uyarı: "Topraklarımızı savunma hakkımızı saklı tutuyoruz"

15 Temmuz'un 9. yılında Batman'da anma programı düzenlendi

Ensarullah'tan siyonist hedeflere iki operasyon

Gazze Sağlık Bakanlığı: Binlerce hastanın hayatını tehdit eden yakın bir felaket kapıda

Lahey Grubu, işgal rejimine yönelik BM mahkemesi kararlarının uygulanmasını talep ediyor

Trump, Ukrayna çatışmasında hiçbir tarafı desteklemediğini söyledi

İstanbul'da 2 işçi doğal gaz borusunun patlamasıyla yaralandı