• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Uzmanlardan uyarı: En sık görülen fıtık sorunlarına dikkat!

20 Temmuz 2025, Pazar 13:32
20 Temmuz 2025, Pazar 13:32
Uzmanlardan uyarı: En sık görülen fıtık sorunlarına dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, toplumda oldukça yaygın olarak görülen bel ve boyun fıtığı hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Fıtıkların doğru tanı ve tedavi yöntemleriyle büyük ölçüde ameliyatsız olarak kontrol altına alınabileceğini belirten İnanır, özellikle fazla kilo, ağır iş koşulları ve yanlış hareketlerin risk faktörü olduğunu söyledi.

Fıtık nasıl oluşur?

Omurlar arasında yer alan diskler, ani veya zamanla gelişen bozulmalar sonucu dış katmanları zedelenerek sinirler üzerinde baskıya yol açabiliyor. Bu baskı; ağrı, uyuşma, karıncalanma ve kas gücünde azalma gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Nadir durumlarda ise düşük ayak, idrar veya dışkı kaçırma gibi acil cerrahi müdahale gerektiren belirtiler de oluşabiliyor.

Kimler risk altında?

Aşırı kilo, fıtık gelişimini tetikleyen en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor. Vücut ağırlığı arttıkça omurgaya binen yük de katlanarak artıyor. Özellikle ağır yük taşıyanlar, uzun süre oturarak çalışanlar, uzun yol şoförleri, sürekli öne eğilenler, düşme veya trafik kazası geçirenler ve profesyonel sporcular risk grubunda yer alıyor.

İnanır’a göre, sadece 50 kilogram fazla ağırlık taşıyan bir kişinin eğilerek bir nesne alması bile beline 250 kiloya kadar ekstra yük bindirebiliyor. Bu da zamanla omurga yapısında kalıcı bozulmalara yol açabiliyor.

Fıtıkta tedaviye yaklaşım: Tek yöntem yeterli değil

Doç. Dr. Ahmet İnanır, her fıtık hastası için standart bir yöntem önerilmesinin yanlış olduğunu, başarılı sonuçlar için alanında uzman bir hekim tarafından detaylı değerlendirme yapılması gerektiğini ifade etti. Hastaların yalnızca ağrıyı geçirmeye odaklanan uygulamalardan uzak durması gerektiğini belirten İnanır, “Ağrının geçmesi, fıtığın geçtiği anlamına gelmez” uyarısında bulundu.

Yürüyüş herkese uygun değil

Bir dönem tüm fıtık hastalarına önerilen yürüyüşün, artık her vaka için uygun görülmediğini vurgulayan İnanır, egzersize dayalı kişisel tedavi programlarının daha etkili sonuç verdiğini belirtti. Özellikle ameliyat sonrası dönemde hastaların egzersizlere yönlendirilmesi gerektiğini ve kontrollü bir yaşam biçimi kazandırılmasının şart olduğunu söyledi.

Tedavi seçenekleri ve cerrahi gerekliliği

Bel ve boyun fıtıklarının çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan iyileşebildiğini ifade eden Doç. Dr. İnanır, tedavinin temelinde hastayı eğitmenin yattığını söyledi. Doğru duruş, oturma, yatış ve yük taşıma gibi günlük alışkanlıkların düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan İnanır, yalnızca güç kaybı ilerleme gösterdiğinde cerrahi seçeneğin düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, bel ameliyatlarının omurganın taşıyıcı yapısını zayıflatabileceğini, boyun ameliyatlarının ise çoğu zaman yapay destek sistemleri gerektirdiğini belirten İnanır, cerrahi kararların titizlikle ve mümkünse uzmanlardan oluşan bir kurul tarafından verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (İLKHA)

 

Maduro: Vatanımızı savunmaktan asla geri durmayız

Trump: HAMAS ile derin müzakereler yürütüyoruz

Gazze'de katliam: Bir günde 70 şehit

Trump, Savunma Bakanlığı’nın adını "Savaş Bakanlığı" olarak değiştiren kararnameyi imzaladı

Bakan Kurum'dan sosyal konut projesi ve TOKİ indirimi açıklaması

Batman’da otomobil takla attı: 2 yaralı

Umut Kervanı kurban etlerini konserveleyerek Gazze’ye ulaştırdı

Rusya: Donetsk'te Markovo'nun kontrolü Rus birliklerine geçti

Kazakistan'da 13 ton 183 kilogram kokain ele geçirildi

Arap Birliği'nden "büyük israil projesi"ne karşı tüm dünyaya baskı çağrısı

DSÖ: Gazze'deki durum böyle devam ederse daha da kötü bir insani felakete yaşanabilir

ABD'de küçük uçak düştü: 2 ölü

İran'dan siyonist rejimin nükleer cephaneliğine sessiz kalan Batı'ya tepki

Batman’ın Raylı Geleceği: BatRay Tanıtıldı, Hızlı Tren Umudu Devam Ediyor

Şanlıurfa'da trafik kazası: 4 yaralı

Motosiklet kazası yapan genç hayatını kaybetti

ABD'den İran'a yönelik yeni petrol yaptırımı

Bursa’da orman yangını kontrol altına alındı

Bahattin Temel: Şehit Selahaddin, zamanını asla boşa harcamaz, topluma yol gösterirdi

Yoldan çıkan minibüs şarampole devrildi: 7 yaralı

Meteorolojiden 8 il için sarı kodlu sağanak uyarısı

Azerbaycan ve Ermenistan, sınır ve mayın konularını görüştü

Rutte: Ukrayna'ya asker konuşlandırma kararı Kiev'indir

Rutte: Ukrayna'ya asker konuşlandırma kararı Kiev'indir

Kahire, Filistinlilerin Mısır topraklarına tehcir edilmesine karşıtlığını yeniden vurguladı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İHO Ebrar’dan yetim öğrencilere kırtasiye desteği

Sivil Savunma: Yüksek binaların bombalanması sivillerin zorla göç ettirilmesi politikasıdır

Battalgazi Belediyesi eylül ayı meclis toplantısı tamamlandı

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere 70 milyon liralık destek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Maduro: Vatanımızı savunmaktan asla geri durmayız

Trump: HAMAS ile derin müzakereler yürütüyoruz

Gazze'de katliam: Bir günde 70 şehit

Trump, Savunma Bakanlığı’nın adını "Savaş Bakanlığı" olarak değiştiren kararnameyi imzaladı

Bakan Kurum'dan sosyal konut projesi ve TOKİ indirimi açıklaması

Batman’da otomobil takla attı: 2 yaralı

Umut Kervanı kurban etlerini konserveleyerek Gazze’ye ulaştırdı