• BIST 100

    10608,26%0,54
  • DOLAR

    41,95% -0,01
  • EURO

    48,82% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5548,45% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9459,78% 1,28

Uzmanlardan velilere ishal enfeksiyonlarına karşı uyarı

17 Eylül 2024, Salı 16:29
17 Eylül 2024, Salı 16:29
Uzmanlardan velilere ishal enfeksiyonlarına karşı uyarı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Başak, son 2-3 aydır ishal enfeksiyonlarının artış gösterdiğini, yaz sonu ve okulların açılmasıyla bu vakaların daha sık görülmeye başladığını belirtti.

Son dönemde çocuklar arasında artan ishal vakaları aileleri endişelendiriyor. Virüs ve bakterilerin bu dönemde hızla yayıldığını ifade eden Başak, hijyenin ve gıda güvenliğinin önemine dikkat çekti.

Seyahatler ve kalabalık ortamlar enfeksiyonların yayılmasını kolaylaştırırken, şebeke sularındaki hijyen eksikliği ve iyi yıkanmamış sebze-meyvelerin ishal riskini artırdığına dikkat çeken Dr. Başak, ishalin çocuklarda hayati risk oluşturabileceğini ve gelişmemiş ülkelerde yüksek ölüm oranlarına yol açabileceğini vurguladı.

Beslenmenin önemine de dikkat çeken Dr. Başak, sıvı alımının devam etmesinin gerektiğini ve anne sütü alan bebeklerde emzirmenin sürdürülmesinin faydalı olduğunu belirtti. Şiddetli belirtiler olmadan, ishal 2-3 günden fazla sürmüyorsa, evde sıvı takviyesinin yeterli olabileceğini söyledi. Başak, belirtiler devam ediyorsa,  hastaneye başvurulması gerektiğini vurguladı.

Mevsimsel faktörler ve hijyenin önemi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Başak, son 2-3 aydır özellikle çocuklarda ishal enfeksiyonlarının çok sık görüldüğünü belirterek, "Bu hastaların iyileşme ve takip süreçleri biraz uzayabiliyor. Yazın son döneminde ve okulların başlamasıyla ishal enfeksiyonlarının mevsimsel olarak normalden daha sık görülmesini bekliyoruz. Bazı virüs ve bakterilerin bu dönemde sıklığı artıyor. Özellikle rota virüsü ve dizanteri gibi mikroorganizmalar, sıcaklık artışlarıyla birlikte doğru koşullarda saklanmayan gıdalarda daha kolay üreyerek ishal enfeksiyonlarına yatkınlığı artırıyorlar. Ayrıca seyahat oranlarındaki artış ve kalabalık ortamlarda bulunma nedeniyle çocuklar birbirlerine bazı enfeksiyonları bulaştırabiliyorlar. Bu dönemde hijyenik koşullara özellikle dikkat etmek gerekiyor." uyarısında bulundu.

Hijyen ve temizlik

Bu dönemde şebeke sularındaki hijyenin yeterince kontrol edilmemesinin ishal enfeksiyonlarında artışa neden olabileceğine dikkat çeken Başak, "Çocukların hijyenik olmayan su şebekelerinden su içmeleri, deniz veya havuz gibi sularda yüzmeleri ishal enfeksiyonlarını arttırıyor. Özellikle taze sebze ve meyveler tüketilirken, eğer iyi yıkanmamışsa çocuklarda ishal enfeksiyonlarının oluşmasına neden olabilir.  Özellikle çocuk yaş gurubunda ishal enfeksiyonlarının hayati bir tehlike teşkil ediyor. Özellikle gelişmemiş ülkelerde, su ve hijyenik şartların iyi korunmadığı ülkelerde halen çok yüksek düzeylerde ölüm oranlarıyla karşılaşılmaktadır." bilgisini paylaştı.

Beslenme ve sıvı takviyesi

İshal enfeksiyonlarında beslenmenin önemine değinen Başak, "Bir çocuk için en önemli şey, beslenmenin ve sıvı alımının sürdürülmesidir. Çocuk fazla kusmuyorsa, bol sıvı verilmelidir. Özellikle anne sütü alan çocukların emzirilmeye devam edilmesi önemlidir çünkü anne sütü, bağışıklığı destekleyen probiyotikler içerir ve ishalin sıklığını ile süresini kısaltır. İlk 6 ayda anne sütü alan çocukların bağışıklığı daha güçlüdür. İshal belirtileri olmayan ve 2-3 günden fazla sürmeyen ishal vakalarında evde sıvı takviyesi yeterli olabilir. Arıtılmış veya kaynatılmış suya şeker, tuz ve karbonat eklenerek veya Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği ORS sıvıları kullanılabilir. Çocuğun kilosuna göre günde 4-5 kez azar azar verilebilir. Ancak ishal devam ediyor, karın ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler varsa, hastaneye başvurulmalıdır." dedi.

Evde tedavi ve hastaneye başvuru

Dr. Başak, eğer çocuk kusmuyor, yüksek ateş ya da ciddi karın ağrısı gibi belirtiler göstermiyorsa ve ishal 2-3 günden uzun sürmemişse, evde sıvı takviyesinin yeterli olabileceğini belirtti.

Başak, evde arıtılmış veya kaynatılmış suya bir tatlı kaşığı şeker, bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat eklenerek hazırlanan solüsyonun, çocuğun kilosuna göre küçük miktarlarda verilmesinin faydalı olacağını söyledi. 

Antibiyotik kullanımına dikkat

İshal enfeksiyonlarında çoğu zaman antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu belirten Dr. Başak, "Gereksiz antibiyotik kullanımı, bağırsak florasında bulunan iyi huylu bakterileri de öldürür ve bu durum ishal enfeksiyonlarının şiddetini artırabilir. Bu süreçte doktorun verdiği tedaviye göre evde takip yapılmalı, eğer sıvı alımı yetersizse ya da elektrolit kaybı devam ediyorsa, hastaneye yatırılarak gerekli takviyeler yapılmalıdır." dedi.

Çoğu ishal vakasının kendi kendine sınırlanacağını belirten Başak, anne sütü alan bebeklerde emzirmenin önemini bir kez daha vurguladı.

Besinlerin rolü

Başak, çocukların evde bol sıvı ile birlikte ayran, yoğurt ve taze sıkılmış meyve suyu tüketmesinin vücudun su ihtiyacını karşılayacağını belirterek, "Meyvelerden muz ve şeftali, ishal sürecini kısaltabilir. Yağsız pirinç, haşlanmış patates ve posası azaltılmış yiyecekler de ishalin süresini kısaltır. Ancak şekerli ve posalı gıdalar, çikolata gibi besinler ve taze sebzeler ishal şikayetlerini artırabilir. Ayrıca, çiğ süt tüketimi kısıtlanmalıdır, çünkü gaz şikayetlerini artırabilir." ifadelerini kullandı.

Temas yoluyla bulaşma riski

İshal enfeksiyonlarının damlacık yolundan çok temas yoluyla bulaştığını hatırlatan Dr. Başak, hijyenik olmayan tuvalet koşullarının bulaşma riskini artırdığını söyledi.

Özellikle okulların açıldığı bu dönemde kalabalık ortamların azaltılması, sınıfların iyi havalandırılması ve temizlenmesinin önemine dikkat çeken Başak, "Ortak kullanım alanlarındaki şebeke sularının hijyenine dikkat edilmeli ve temizlik, sabunlama ve kurulanma imkanları sağlanmalıdır. Hasta çocukların tedavileri tamamlanmadan okula gönderilmemesi büyük önem taşır. Bu tür önlemler, ishal enfeksiyonlarının yayılma hızını azaltacaktır." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 1’i çocuk 7 yaralı

Trump: israil, Batı Şeria'ya bir şey yapmayacak

Aydın’da torununu kurtarmak isterken hayatını kaybetti

HAMAS, İslami Cihad ve Fetih liderleri, ateşkesin ikinci aşaması için Kahire'de

Batman'da hafif ticari araç ile iki motosiklet çarpıştı: 6 yaralı

Konya’da 95 kişiye İŞKUR destekli istihdam fırsatı

Mardin’de silah kaçakçılığı operasyonu: 1 tutuklama

Ankara Valisi Şahin, ANFİDAP üyelerini kabul etti

Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem

"Yağmur oluşturma" teknolojisi Hindistan'da başarıyla test edildi

Manisa’da kamyonet ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı

Beyaz Saray: Trump, 30 Ekim'de Şi Cinping ile görüşecek

İstanbul Valiliği’nden kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı

Ukrayna, Rusya'dan 1000 ceset aldı

Batman’da bacağı makineye sıkışan işçi kurtarıldı

Aile Danışmanı Kalkan: Çocuktan telefonu alıyorsak yerini doldurmamız gerekir

Kahta’da imam hatip öğrencileri Gazze için kermes düzenledi

Konya’da “Yeşil Gelecek ve Dijital Dönüşüm İçin Yerel Fırsatlar Konferansı” düzenlendi

İçişleri Bakanlığı’ndan 8 il için sarı kodlu sağanak uyarısı

Siyonist Ben-Gvir esirleri infazla tehdit etti, HAMAS "faşist"liğe tepki gösterdi

Lübnan, ABD'li komutandan işgal rejiminin ihlallerini durdurmaya çağırdı

Şanlıurfa’da hassas tarım eğitimi yoğun katılımla gerçekleştirildi

Aksaray’da otomobil ile tır çarpıştı: 3 ölü

Karaköprü ilçesinde 2026’dan itibaren kaldırım ve yollar yenilenecek

Mardin’de ortaokul öğrencilerden Gazze yararına kermes

Dr. Demirbaş: İyot eksikliği metabolizmadan zekâya kadar her şeyi etkiliyor

Mardin’de 11’incisi düzenlenen “Gıda ve Tarım” fuarı açıldı

Batman’da apartman yangını: 1 İtfaiye eri ve 3 vatandaş dumandan etkilendi

Trump: israil, Batı Şeria'yı ilhak ederse ABD desteğini kaybedecek

Kızıltepe Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahiplerine yönelik kermes

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 1’i çocuk 7 yaralı

Trump: israil, Batı Şeria'ya bir şey yapmayacak

Aydın’da torununu kurtarmak isterken hayatını kaybetti

HAMAS, İslami Cihad ve Fetih liderleri, ateşkesin ikinci aşaması için Kahire'de

Batman'da hafif ticari araç ile iki motosiklet çarpıştı: 6 yaralı

Konya’da 95 kişiye İŞKUR destekli istihdam fırsatı

Mardin’de silah kaçakçılığı operasyonu: 1 tutuklama