• BIST 100

    11220,22%1,89
  • DOLAR

    41,58% 0,00
  • EURO

    48,78% -0,09
  • GRAM ALTIN

    5174,21% 0,29
  • Ç. ALTIN

    8498,94% 1,69

Uzun yolda güvenli trafik için lastiklere dikkat!

29 Mart 2025, Cumartesi 17:11
29 Mart 2025, Cumartesi 17:11
Uzun yolda güvenli trafik için lastiklere dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlar, uzun yola çıkacak sürücülere mutlaka ve ısrarla mevsimine uygun lastik kullanmalarını, lastik bakım ve kontrollerini yaptırmalarını öneriyor.

Bayram tatilinde, uzun yola çıkmayı planlayanlar için önemli bir uyarı Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD’den geldi.

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, “Kış lastiklerinin çıkarılma zamanı gelse de sürücülerimiz hava durumundaki ani değişiklikler nedeniyle gidecekleri bölgenin hava durumunu ve Valilik duyurularını takip etmeli. Güvenli lastik mevsimine ve araca uygun lastiktir.” dedi.

Hayatımızın her alanında ve her anında önemli bir yer kaplayan lastiklerin güvenli bir trafik için önemine işaret eden Kurt, “Bir lastiğin yola temas ettiği alan avuç içi kadar bir alan. Bizi aracımızdayken yola bağlayan tek bağlantı noktası bu. Bizi yola ve hayata bağlayan lastiklere gözümüz gibi bakmalıyız. Doğru lastik kullanımı bu yüzden önemli. Uzun yola çıkacak sürücülerimize mutlaka ve ısrarla mevsimine uygun lastik kullanmalarını, lastik bakım ve kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz.” dedi.

Kış lastiği çıkmalı mı çıkmamalı mı?

Kış lastiği uygulamasının 1 Nisan itibarıyla bittiğine de dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, uygulamaya dair en güncel ve doğru bilgilere il valiliklerinden ulaşılabileceğinin altını çizdi: “Doğru lastik mevsimine, yola ve araca uygun lastiktir. Mevsim geçişleri nedeniyle ve iklim krizine bağlı olarak hava durumunda ani değişiklikler olabiliyor. Kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla bitse de yönetmelik bu sürenin uzatılması veya erkene çekilmesi yetkisini Valiliklere bırakmaktadır. Sürücülerimizin gidecekleri yolda o bölgenin Valilik duyurularını takip etmesini öneriyoruz. Kış lastiğini çıkarıp mevsime uygun lastiğe geçmek için bu duyurular önemli. Isınan havada kış lastiği kullanılması yakıt tüketimini artırır. CO salınımını artırır. Sıcak havada kış lastiği kullanılmaya devam edilirse; lastikler daha hızlı aşınır, çabuk yıpranır. Uzun yola çıkmadan bu lastikler çıkarılmalı ve yerine mevsime uygun lastik takılmalı. Ancak dediğimiz gibi hava durumundaki değişiklikler ve bölgesel farklılıklar nedeniyle kış lastiğini çıkarıp çıkarmama kararını almadan önce Valilik duyurularını takip etmeliler.”

Diş, topuk, sırt kontrolleri ve doğru havanın basılması

Erdal Kurt, lastiklerin bakım ve kontrolünün bir uzman tarafından yapılması gerektiğini de belirterek şunları ekledi:

“Seyahat öncesi mutlaka bir uzman tarafından lastiklerinizin gözden geçirilmesini sağlayın. Uygun janta monte edilmesi, doğru havanın basılması, balans ayarlarının yapılması güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır. Bir uzman tarafından araç üreticisinin önerdiği kriterlere göre hava basıncı kontrolü yapılmalı. Lastiklerinizin diş derinliğini ölçtürün. Yedek lastiğinizin de aynı kontrollerle sağlam olduğundan emin olun. Diş, topuk, sırt kontrollerini mutlaka yaptırın, düzensiz aşınma, delinme, yıpranma varsa önlemini alın. Bu bakım ve kontroller yakıt tasarrufu da sağlayarak uzun yolda aracınıza ve size daha güvenli daha ekonomik ve daha konforlu bir sürüş sunacaktır. Ayrıca bu bakım ve kontroller düzensiz aşınmayı da önleyerek lastiğinizin ömrünü uzatır.”

Kurt, yola çıkmadan önce yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Lastiğinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Diş derinliğinin yasal sınır olan 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekir.

Lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yetkili servislere yaptırmanızı öneririz. Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler mutlaka uzmanları tarafından incelenmelidir. 

Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız. Doğru jant ölçüsü lastik üreticisinin belirttiği ebatlarda olmalıdır.

Lastiklerinizin uygun basınç değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol etmeli ve lastiğinize aracınızın kullanma kılavuzunda önerilen doğru ve uygun havayı basmalı / bastırmalısınız.

Lastiklerinizin balans ayarlarını yetkili servislerde yaptırmalısınız.

Lastiklerinizi aracınıza monte ettirirken, hep karşılıklı gelen bijonları sıkarak tam ve sağlıklı bir şekilde taktırmalı ve sıkılığı kontrol ettirmelisiniz.

Aracınız için en uygun lastik ebadı, tip, model, özellik ve uygun lastik basıncı araç üreticiniz tarafından belirlenmiştir. Bu bilgiler, aracınızın kullanım kılavuzunda mevcuttur.” (İLKHA)

Konya’da Sumud Filosu için nöbet: Mevlâna Meydanı’nda binlerce kişi toplandı

Siirt’te STK ve siyasi temsilcilerden ortak çağrı: “Somut adımlar bekliyoruz”

İstanbul'da binler Sumud Filosu için toplandı

Diyarbakırlılar Sumud Filosuna sahip çıktı, meydanlara indi

Kolombiya, israilli diplomatları sınır dışı etti

Kolombiya'dan Sumud Filosu saldırısı sonrası dikkat çeken adım

Küresel Sumud Filosu'na yapılan saldırıya Bitlis'ten tepki

Bursa Küresel Sumud Filosu için meydanlarda

Mardin halkı Sumud Filosu için meydanlarda bir araya geldi

Siirt'te halk, Sumud Filosuna saldırıyı protesto etti

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Sumud Filosu’na yapılacak her saldırı uluslararası hukuk ihlalidir

Şırnak'ta vatandaşlar Sumud Filosu’na destek için sokaklara çıktı

Yapıcıoğlu: Terör rejimi bir kez daha korsanlık yapıyor

İşgal rejimi toplamda 7 gemiye müdahale etti, Türkiye'den Sumud Filosuna katılan 9 kişi gözaltına alındı

Şanlıurfa’da Sumud Filosuna destek nöbeti

HAMAS: Sumud Filosu'na müdahale dünya halklarının öfkesini artıracaktır

İtalya cuma günü Sumud Filosu’na destek için greve gidiyor

Batman halkı, işgalcilerin Sumud Filosu'na saldırısı için toplandı

Türkiye halkı işgalcilerin saldırdığı Sumud Filosuna destek için meydanlarda

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Saldırıyı kınıyor ve lanetliyorum

İletişim Başkanı Duran: israilin filoya müdahalesi, tarihe kara bir leke olarak geçecek

AK Parti Sözcüsü Çelik: israilin Sumud Filosu’na saldırısı tüm insanlığa düşmanlıktır

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan'dan Gazze nöbetine destek ziyareti

Türkiye'den Küresel Sumud Filosu'na yönelik işgal saldırısına tepki: "Terör eylemidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Camiler ve Din Görevlileri Haftası mesajı

İşgal rejimi Küresel Sumud Filosuna ait 3 gemiye müdahale etti

İşgalci siyonistler Küresel Sumud Filosu'na müdahale ediyor

Gazze’de şehit olan gazeteci sayısı 254’e yükseldi

HAMAS: Almanya'da gözaltına alınanlarla bir bağlantımız yok

Bualoi tayfunu Vietnam’da etkisini sürdürüyor: 29 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya’da Sumud Filosu için nöbet: Mevlâna Meydanı’nda binlerce kişi toplandı

Siirt’te STK ve siyasi temsilcilerden ortak çağrı: “Somut adımlar bekliyoruz”

İstanbul'da binler Sumud Filosu için toplandı

Diyarbakırlılar Sumud Filosuna sahip çıktı, meydanlara indi

Kolombiya, israilli diplomatları sınır dışı etti

Kolombiya'dan Sumud Filosu saldırısı sonrası dikkat çeken adım

Küresel Sumud Filosu'na yapılan saldırıya Bitlis'ten tepki