9812,91%-0,33
36,05% 0,14
37,22% 0,27
3363,95% -0,01
5472,62% 0,54
Ampütasyon yani uzuv kopması, bir kaza ve yaralanma nedeniyle meydana geldiğinde ilk yapılması gerekenler ve izlenecek adımlarla ile ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi El Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Furkan Karabulut, uzuv kopmasında ilk yardımın, diğer basamaklar için oldukça önemli olduğunu vurguladı.
İş kazaları içinde sıklıkla parmak kopmalarıyla karşılaştıklarını belirten Karabulut, "Bu gibi durumlarda bir işçinin parmağı sıkışıp parmak ucu kopabilir veya parmağın tamamı kopabilir. Öncelikle burada parmağı kopan kişiye ilk yardım yapmamız gerekiyor. Öncelikle bunu düşünmemiz lazım. Hastaya ilk yardım yapıldıktan sonra kopan parmağı da uygun koşullarda en uygun merkeze getirmemiz gerekiyor. Böylesi iş kazaları durumlarında genelde ortamda bir panik havası oluyor. Panik halinde yapılması gerekenler unutulabiliyor." dedi.
"Kopan parça alınıp temiz bir bezin içine koyulmalıdır"
Kaza anında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi veren Karabulut, şunları söyledi:
"Burada öncelikle yapmamız gereken şey kopan parçayı (parmağı) alıp temiz bir bezin içine koymaktır. Kopan uzuv yere düşebilir, makine içinde kalabilir. Kopan uzuv temiz bezin içine alındıktan sonra bu bezi buz kabı veya soğuk su olabilir, kabın içine alıp en uygun merkeze taşımak gerekiyor. Bunun için bu şekilde bir süreç gerekiyor."
"El cerrahisi bir arabaysa mikro cerrahi bir ehliyettir"
El cerrahisi operasyonlarında mikro cerrahinin önemini anlatan Karabulut, "El cerrahisi bir arabaysa mikro cerrahi bir ehliyettir. Bu mikro cerrahi ehliyeti olmadan el cerrahisi eksik ve yanlış kalır. Mikro cerrahi el cerrahi içinde çok büyük bir alan kaplar. Gözle görülemeyecek damar ve sinirleri onarmak için mikro cerrahi teknikler gerekir. Daha çok parmak kopmaları durumlarında rekonstrüktif cerrahide ve sinir cerrahisinde biz mikro cerrahi yöntemlerinden faydalanıyoruz." diye konuştu.
Replantasyon Nedir?
Replantasyon cerrahisine de değinen Karabulut, kopan bir uzvun ya da kopan bir parçanın yerine dikilmesi işlemine bu ismin verildiğini aktardı ve şunları ekledi:
"Burada belli başlı kriterler var. Her kopan parmak yada parça vücuda geri dikilemeyebiliyor. Bazı parçalar çok ezik oluyor, içerisinde damar ve sinirler bulunamıyor. Çok ezik oluyor ama çoğu durumda kopan parmaklar uygun şartlar altında uygun merkezlerde başarılı bir şekilde yerine dikilebiliyor." ifadelerine yer verdi.
"Uzuv kopmasında ilk 24/48 saat bizim için çok kritik bir süreç"
Yapılan ameliyat sonrası süreç ile ilgili de bilgi veren Karabulut, "Diyelim bir parmak koptu. Biz onu uygun şartlarda yerine repilate ettik. Özellikle ilk 24/48 saat bizim için çok kritik bir süreç. Burada her saat başı hastamızın yanına gider o diktiğimiz parmağın dolaşımını kontrol ederiz. Dolaşım var mı yok mu? Eğer sıkıntı görürsek hemen ikinci bir ameliyat gerekirse üçüncü bir ameliyata alırız, dolaşımını sağlamaya çalışırız. Kabaca; ameliyattan sonra ilk bir hafta bizim için önemli bir süreçtir. Bir hafta 10 günden sonra da biraz daha rahatlarız ve hastamızı da artık taburcu edebiliriz. Poliklinik kontrollerine çağırıyoruz. Böyle bir süreç izliyor." dedi. (İLKHA)